N.Iordan, surse: rtk.com, telegrafi.com

 Un incident diplomatic major a avut loc (06.07.2019)  între Bulgaria și Serbia, în urma declarațiilor primului-ministru bulgar, Boiko Metodiev Borisov, care a declarat că noul Înalt Reprezentant al UE pentru Politică Externă și Securitate, Josep Borell, nu ar trebui să reprezinte poziția statului său, Spania, în ceea ce privește Kosovo, și ar trebui să respecte poziția întregii Uniuni Europene în ceea ce privește independența Kosovo.

 

Imediat a venit reacția ministrului sârb de externe, Ivica Dacic, care l-a criticat pe B Borisov pentru comentariile sale, adăugând că premierul Bulgariei ar trebui să respecte poziția UE față de Kosovo, care, potrivit lui, Kosovo nu este independent, și să nu îi dea o lecție lui Borell.
 
Dar, după aceste declarații, cazul a făcut un pas înainte.
 
Ambasadorul Serbiei la Sofia a fost invitat, luni (08.07.2019), la o întâlnire la Ministerul bulgar al Afacerilor Externe, la ordinul șefei diplomației bulgare Ekaterina Zaharieva. Ambasadorul a fost invitat din cauza comentariilor premierului I. Dacic la adresa premierului bulgar, Boiko Borisov.
 
Câteva ore mai târziu, ministrul sârb de externe, Ivica Dacic, a răspuns Bulgariei în același fel.
 
Dacic a declarat că, la ordinul său, însărcinatul cu afaceri al Bulgariei la Belgrad a fost chemat la Ministerul sârb de Externe în legătură cu declarația primului-ministru bulgar.
 
"Serbia și Bulgaria doresc să aibă relații bune, prietenoase și aliate, ceea ce implică un nivel înalt de înțelegere pentru cele mai importante interese ale celor două țări și popoare. Așa cum înțelegem problemele identității naționale bulgare, căutăm, de asemenea, să înțelegem importanța problemei Kosovo pentru poporul sârb. Această declarație a premierului bulgar nu are nimic de-a face cu cotele de pescuit sau calitatea brânzeturilor sârbe în negocierile cu Uniunea Europeană, ci este legată de problema integrității teritoriale a Serbiei", a spus I. Dacic.
 
Prim-ministrul kosovar Ramush Haradinaj a mulțumit omologului său bulgar Boiko Borissov pentru poziția privind Kosovo și dreptul de a face parte din familia europeană.
 
Haradinaj, printr-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, a declarat că "susține cu fermitate viziunea primului-ministru bulgar B. Borisov asupra unei Europe unite, care depășește mințile secolului trecut, minți care au creat tragedii și eliminări".
 

Foto: Telegrafi.com

Mulțumim pentru încredere
07 iulie 2019
Dispute diplomatice între Serbia și Bulgaria privind problema Kosovo

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest