N. Iordan Sursa: rtk.com, telegrafi.com 

 

     Macedonia de Nord și Bulgaria nu au soluționat încă disputele istorice, deși au semnat pe 02.08.2017 Acordul de bună vecinătate. Diferențele dintre cele două țări în ceea ce privește o serie de personalități și evenimente istorice sunt acum evidențiate înaintea summitului Consiliului European. Bulgaria a precizat că sprijină integrarea europeană a vecinului său, Macedonia de Nord, dar acest sprijin nu poate fi necondiționat.

 

     Sofia încearcă să depășească diferendele cu personalitățile istorice, precum Goce Delcev, Yane Sandanski și Kliment Ohridski. Aceste personalități, care au acționat la sfârșitul secolului al XIX-lea, sunt considerați eroi atât pentru Skopje, cât și pentru Sofia, în special Goce Delchev născut la Kukush în nordul Greciei, dar care potrivit datelor istorice s-a declarat bulgar și a luptat pentru eliberarea teritorială a Macedoniei. Cu toate acestea, potrivit bulgarilor, Delchev a luptat pentru eliberarea de sub Imperiul Otoman atât a teritoriilor bulgare cât și a celor macedonene, precum și pentru crearea primului stat macedonean.

 

     Șefii de stat bulgari au spus că, în pofida Acordului de bună vecinătate, fără a rezolva aceste diferențe istorice, Skopje s-ar putea confrunta cu un blocaj în calea aderării la UE. "Nu am spus niciodată că vom sprijini apartenența sa (Macedonia de nord) la UE fără condiții. Avem 71 de instrumente pentru a face acest lucru în procesul de deschidere a capitolelor. Prin urmare, îi îndemn să pună capăt jocurilor cu istoria și trecutul și să se concentreze asupra viitorului”, a declarat președintele bulgar Rumen Radev.

 

     Istoricul Lazăr Lazarov spune că, prin aceste dispute privind diverse figuri istorice, Bulgaria „neagă” identitatea poporului macedonean. "Nu pot înțelege ce poate fi numit un Acord de bună vecinătate, atunci când prietenul cu care ai semnat acordul îți neagă identitatea. Nu este vorba doar de pretențiile asupra lui Goce Delcev, Jane Sandanski sau Kliment Ohridski, ci este negarea unui întreg popor, a macedonenilor ca națiune sau însușirea acestor personalități importante pentru identitatea noastră națională. Acest lucru nu este în interesul relațiilor de bună vecinătate". [...] "Nu se poate nega dreptul unui popor de a fi numit așa cum este. Nimeni nu are dreptul să ne schimbe numele sau să adopte personalități din trecutul istoric, care și-au lăsat amprenta asupra eliberării națiunii noastre. Am criticat și pe primul-ministrul Zoran Zaev când a spus că Răscoala Ilinden (1903) este atât a macedonenilor, cât și a bulgarilor”, subliniază Lazarov.

 

     Premierul macedonean Zoran Zaev crede în depășirea diferențelor și ca atare nu se așteaptă ca Bulgaria să blocheze discuțiile sau eventual procesul de integrare în UE. "Cred că acest capitol al istoriei va fi închis și vom găsi o soluție finală, deoarece acest lucru va consolida prietenia noastră, care este obiectivul nostru", a spus el. Cred că Bulgaria va fi unul dintre cei mai mari susținători ai integrării europene a Macedoniei de Nord", a declarat premierul Zoran Zaev.

 

     Experții politici nu se așteaptă la blocaje din partea Bulgariei, dar subliniază importanța eliminării disputelor pe problemele istorice. "Avem un drum lung de parcurs înaintea semnării acordului sau a celor 33 de capitole care trebuie puse în practică, ceea ce înseamnă că avem un proces dificil în fața Bulgariei pentru a obține aderarea la UE", a declarat fostul diplomat, Muhammad Halili.

 

     Sursă foto: Encyclopedia Britannica

Mulțumim pentru încredere
04 octombrie 2019
Disputele istorice cu Bulgaria pun în pericol integrarea Macedoniei de Nord în UE

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

Balcanii de Vest