19 iulie 2020

Sursa: ria.ru

 Agenția de presă rusă RIA Novosti, care citează un comunicat al Serviciului de presă al Flotei a 6-a din cadrul Forțelor Navale ale SUA, a informat că, pe 19.07.2020, distrugătorul american purtător de rachete Porter a început transferul în Marea Neagră, pentru a participa la exercițiul Sea Breeze-2020.

 

Este vorba despre a cincea intrare a unei nave americane în Marea Neagră de la începutul anului 2020.

 

Se menționează că exercițiile comune cu Ucraina au rolul de “a consolida stabilitatea regională pe mare”.

 

“Revenirea distrugătorului Porter în Marea Neagră confirmă angajamentul Flotei a 6-a și a Forțelor Navale ale SUA pentru aliații noștri și partenerii NATO. Participarea noastră la exerciții multinaționale, precum Sea Breeze, reprezintă confirmarea reală a hotărârii SUA de a participa la apărarea colectivă a Europei”, a declarat viceamiralul Gene Black, comandantul Flotei a 6-a.

 

La exercițiul naval multinațional Sea Breeze-2020 vor participa aproximativ 2.000 de militari din nouă state, precum și 27 de nave și 19 avioane.

 

Lista participanților la exercițiu include: Bulgaria, Franța, Georgia, Norvegia, România, Spania, Turcia, Ucraina și SUA.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Distrugătorul american Porter se va afla în Marea Neagră pentru a treia oară în acest an. Intrările anterioare au fost efectuate pe 13 aprilie și 17 iunie.

Trebuie remarcat faptul că acesta are mai puțin de două săptămâni de când a ieșit din Marea Neagră.

Este pentru prima dată când o navă americană de acest nivel revine în Marea Neagră la un interval atât de scurt.

Raportat la Convenția de la Montreux din anul 1936, care reglementează statutul Strâmtorilor Bosfor și Dardanele, precum și modalitățile de traversare a acestora de către navele de luptă și submarinele statelor riverane și neriverane, acest demers al Forțelor Navale ale SUA este unul la fel de imoral ca și trecerile submarinelor rusești prin strâmtori.

Federația Rusă a fost acuzată în mai multe rânduri că deplasarea submarinelor prin Strâmtorile de la Marea Neagră este una la limita legalității. Potrivit convenției, statul rus poate scoate submarinele din Marea Neagră doar în cazul deplasării pentru reparații în șantierele navale. Din cauza unei ambiguități din convenție, care nu precizează că submarinele, după ce au ieșit din Marea Neagră, trebuie să se îndrepte direct spre șantier, partea rusă a menținut submarine în Marea Mediterană aproape doi ani, înainte de a le deplasa spre Marea Baltică la reparații.

În situația SUA, potrivit convenției, navele americane nu pot rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile. Însă, după cum s-a procedat în cazul distrugătorului Porter, care s-a aflat 21 de zile în Marea Neagră, a ieșit pentru câteva zile, după care a intrat înapoi, este la fel de imoral.

În fond, nici Federația Rusă și nici SUA nu au încălcat prevederile convenției în litera lor. Însă, niciuna dintre părți nu acționează în spiritul documentului.

În altă ordine de idei, trebuie remarcat faptul că intrarea distrugătorului american în Marea Neagră are loc într-un context nu tocmai potrivit. În aceste zile, în Federația Rusă se află în curs de desfășurare o verificare inopinată asupra nivelului de pregătire al trupelor, la care participă aproximativ 150.000 de militari. Centrul de greutate al acesteia este chiar în Regiunea Mării Negre, adică în zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud.

Astfel, în aceste zile, Flota rusă din Marea Neagră se află în alertă, având majoritatea navelor de luptă disponibile ieșite pe mare. De asemenea, Trupele de Apărare de Coastă se află în poligoanele de pregătire de pe litoral, iar Aviația navală îndeplinește misiuni de zbor, în special deasupra Mării Negre.

În plus, pe 20.07.2020, în Peninsula Crimeea este planificată o vizită de lucru a președintelui Vladimir Putin, care va participa, la Kerci, la începerea construirii primelor două portelicoptere rusești. Se pare că, pe acest fond, luni, în spațiul aerian al Regiunii Mării Negre, sunt planificate importante activități de pregătire pentru luptă.

În acest context, prezența în regiune a distrugătorului Porter contribuie doar la tensionarea suplimentară a relațiilor ruso-americane din această zonă.

Cu siguranță, nava americană va fi folosită ca țintă de către mijloacele navale, terestre și aeriene ale Flotei de ruse din Marea Neagră și nu sunt excluse nici acțiuni de provocare între cele două părți, care pot declanșa incidente nedorite de niciuna dintre acestea.

 

 

 

Distrugătorul american Porter intră din nou în Marea Neagră, pentru exercițiul “Sea Breeze-2020”

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE