17 mai 2020

Sursa: bmpd.livejournal.com

 Serviciul de presă al Șantierului Naval Pella din Otradnoe (Regiunea Leningrad) a anunțat, pe 16.05.2020, că navele mici purtătoare de rachete Okhotsk și Vikhr, Proiect 22800, clasa Karakurt, au fost aduse în șantier pentru finalizarea construcției.

 

Potrivit comunicatului de presă, ambele nave au fost deplasate pe apele interne, cu ajutorul remorcherelor. Acestea au fost lansate la apă, în toamna anului trecut, la Șantierul Naval More din Feodosia (Republica Crimeea).

 

Anterior s-a anunțat că, în baza unui contract pentru construirea a șapte nave de acest tip, încheiat între Șantierul Naval Pella și Șantierul Naval More, la Feodosia se află în contrucție trei nave Proiect 22800: Shtorm (redenumită în Kozelsk), Okhotsk și Vikhr. Prima navă mică purtătoare de rachete, Kozelsk, a fost lansată la apă pe 09 octombrie 2019, iar pe 17 octombrie a fost remorcată și a început deplasarea pe apele interne de la Feodosia la Otradnoe, pentru finalizarea construcției și efectuarea testelor.

 

Construcția celei de-a doua nave, Okhotsk, a început pe 17 martie 2017 și a fost lansată la apă pe 29 octombrie 2019. Cea de-a treia navă, Vikhr, a fost construită începând din 19 decembrie 2017 și lansată la apă pe 13 noiembrie 2019. Din cauza întreruperii navigației pe canalul Volga-Baltiysk, începând din 15 noiembrie 2019, ambele nave au fost remorcate pe Râul Don la Aksay (Regiunea Rostov), unde au petrecut iarna, în așteptarea deschiderii navigației în anul 2020.

 

Navele mici purtătoare de rachete Proiect 22800 au o lungime de 67 de metri, lățimea de 11 metri și pescajul de patru metri. Deplasamentul acestora este de aproximativ 800 de tone, distanța de navigație de 2.500 de mile și autonomia de 15 zile. Armamentele de bază ale navei sunt reprezentate de o instalație de lansare 3S14 a complexului naval universal pentru opt rachete de croazieră Kalibr, un complex de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-M, o instalație de artilerie AK-176MA și două mitraliere calibru 14,5 sau 12,7 milimetri.

 

Navele Proiect 22800, clasa Karakut, vor înlocui în construcțiile pentru Forțele Navale ale Federației Ruse navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631, clasa Buyan-M, care au fost comandate într-un număr de 12 unități. Potrivit planurilor conducerii Forțelor Navale, în înzestrare ar trebui să fie cel puțin 18 nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Navele mici purtătoare de rachete Kozelsk, Okhotsk și Vikhr, construite în comun la Șantierele Navale More și Pella, sunt destinate Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

În total, în perioada 2020-2021, în dotarea FRMN ar trebui să fie introduse șase nave Proiect 22800. Astfel, potrivit planurilor curente, în anul 2020 era planificată livrarea navelor mici purtătoare de rachete Kozelsk, Tsiklon și Okhotsk, iar în 2021 navele Vikhr, Askold și Amur. Probabil, în condițiile în care navele Kozelsk, Okhotsk și Vikhr se află în stadiu de finalizare, este posibil ca Tsiklon și Vikhr să facă schimb în ceea ce privește anii de livrare către Forțele Navale.

Trebuie precizat faptul că cealaltă serie de trei nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800, Tsiklon, Askold și Amur se construiește la o altă pereche de Șantiere Navale, respectiv A.M. Gorki din Zelenodolsk și Zaliv din Kerci.

Inițial, construcția celor 18 nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800 trebuia realizată în Șantierele Navale din Otradnoe, Zelenodolsk și Amur. Ulterior, însă, în scopul asigurării de comenzi pentru facilitățile constructoare de nave din Peninsula Crimeea, au fost subcontractate nave pentru Șantierele Navale din Feodosia și Kerci. Se pare că ultimele două nave Proiect 22800, destinate pentru Flota rusă din Oceanul Pacific, vor fi construite la un al șaselea Șantier Naval, respectiv Șantierul Naval Estic din Vladivostok.

Cele 18 nave Proiect 22800 construite pentru Forțele Navale ale Federației Ruse vor fi repartizate astfel: șase la Flota din Marea Neagră, șase la Flota din Oceanul Pacific, trei la Flota de Nord și trei la Flota din Marea Baltică.

În prezent, se află în exploatare două nave de acest tip, Mytishchi și Sovietsk, ambele la Flota din Marea Baltică. Cea de-a treia navă a acestei flote, Odintsovo, se află în teste pe mare.

 

Două nave purtătoare de rachete destinate FRMN au fost transferate pentru finalizare în Marea Baltică

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE