Drona
Sunteți pe cale să aflați care este cea mai bună dronă pentru a vă simți ca un copil în timp ce lucrați, vă jucați și obțineți fotografii aeriene impresionante pe care numai un astfel de echipament vi le poate oferi; iar aceste noi dispozitive sunt atât de versatile încât pot face asta și chiar mai mult.
Quadcopter cu cameră, mini vehicul fără pilot, camere zburătoare, sau cum preferați să le numiți, sunt niște dispozitive care sunt la modă cu o tehnologie care face senzație pentru tot ceea ce se poate face cu ea, așa că acum aceste drone cu camere fac parte din proiecte ambițioase în care trebuie să faci filmări din unghiuri înalte în mișcare fără să cheltuiești atât de mulți bani.
Pentru a avea o dronă este nevoie doar de o singură persoană care să o controleze de la suprafață, în timp ce dispozitivul se deplasează prin aer înregistrând tot ce se află în calea sa cu ajutorul unei camere instalate; în prezent, acestea sunt folosite pentru realizarea de filme, pentru înregistrarea unor momente mai speciale, pentru promovarea unor locuri și chiar pentru inspectarea unor situri inaccesibile.
Cele mai bune drone cu camere
Care este cea mai bună dronă?
Achiziționarea acestor dispozitive a devenit populară, iar în zilele noastre putem găsi drone ieftine de bună calitate la prețuri bune; cu toate acestea, există mai mulți factori care trebuie luați în considerare pentru a face o alegere eficientă.
Am pregătit aici un ghid de cumpărare care vă va arăta, în funcție de nevoile și bugetul dumneavoastră, ce dronă este ideală pentru dumneavoastră.
Iată cele mai bune drone cu cameră foto:
Cea mai ieftină dronă
1. Syma X5SC-1
Este cea mai dronă cu cameră foto la cel mai accesibil preț și cu o calitate acceptabilă de pe piață.
Este un model cu 4 canale de 2,4 GHz, cu o cameră HD și o memorie internă de până la 4 GB.
Structura are 6 axe, ceea ce face ca aceasta să fie mai ușor de controlat și să răspundă mai rapid la comenzi. De asemenea, are lumini LED și o baterie reîncărcabilă de înaltă performanță.
Greutatea este de 739 g și măsoară 45 x 25 x 11 cm, piesa este disponibilă în culorile roșu, alb și negru.
Dispune de tehnologie cu spectru larg pentru a atinge distanțe mai mari fără interferențe, consumă puțină energie, iar viteza de răspuns este de până la 100 de ori mai rapidă decât orice control radio.
În plus, imaginile și clipurile video capturate sunt de înaltă calitate, dar mai impresionante sunt unghiurile din care le realizați.
Cu acest echipament, distracția este garantată, iar creativitatea ta nu va avea limite pentru a crește calitatea muncii tale.
Cele mai bune 3 drone la mai puțin de 100 de euro
2. Drone GoolRD JXD 509W cu cameră FPV
O poți controla cu ajutorul unei aplicații de pe telefonul iOs sau Android, unde poți vedea în timp real imaginile și clipurile video captate de cameră.
Dispozitivul are un senzor de presiune a vântului care blochează înălțimea pentru a realiza o deplasare constantă și a evita astfel fotografii distorsionate.
Are motoare puternice și este perfect pentru primii pași în pilotarea acestui tip de echipament.
Designul este modern, ușor și de dimensiuni optime pentru stabilizarea în aer.
3. Metakoo Spiritv
Este o mini-dronă care, prin ingineria și designul său, vă permite să efectuați un zbor stabil și să obțineți fotografii și videoclipuri clare.
De asemenea, viteza este reglabilă pe trei niveluri, în funcție de experiența dumneavoastră, fie că sunteți începător, intermediar sau avansat.
Este un dispozitiv de autoprotecție; atunci când dispozitivul zboară cu bateria descărcată, o lumină roșie va clipi pentru a vă avertiza asupra situației și pentru a efectua o coborâre sigură a dispozitivului, evitând o cădere din cauza lipsei de baterii.
Una dintre cele mai portabile, cântărind doar 82 g și măsurând doar 9 x 8,8 x 4,4 cm, dimensiunea sa compactă face ca aceasta să fie ușor de transportat și să vă bucurați de experiența fotografiei aeriene oriunde.
4. Parrot Kitairbonetravis
Este ușor de controlat datorită unei aplicații intuitive de pe smartphone-ul dumneavoastră.
Dispozitivul are o mini-cameră cu vedere verticală cu care puteți face un selfie ceva diferit.
Corpul este fabricat din plastic de bună calitate, cu un design care protejează elicele de orice șoc sau contact accidental cu orice obiect.
Este, de asemenea, configurat pentru a efectua răsturnări și rotiri pentru fotografii mai creative.
Este un aparat care vă oferă avantaje la un preț foarte mic; este compact, stabil, rapid și sigur pentru a zbura atât în interior, cât și în exterior.
Top 3 drone sub 500 de euro
5. Cxhobby CX-20 Rtf
Este o dronă cu un design robust, cu o structură subțire din plastic alb. Dispozitivul cântărește 998 g și măsoară 36 x 36 x 20 cm.
Viteza sa maximă pentru mișcări orizontale este de 10m/s, iar pentru mișcări verticale de 6m/s și efectuează viraje cu o stabilitate totală
Structura nu include camera, oferindu-vă libertatea de a o alege după bunul plac, cu calitatea de care aveți nevoie și de a o instala pe un suport extern conceput special pentru GoPro.
Piesa are lumini de siguranță cu LED vizibile de la distanțe considerabile.
Să-l privești cum funcționează este o priveliște pentru ochi, se ridică, coboară cu agilitate, are paranteze de aterizare și totul este ușor de controlat.
6. Dron 2.9 Elite Edition Jungle Parrot
Control intuitiv de pe smartphone și, pe lângă faptul că înregistrează imagini, le trimite în timp real, util pentru transmisia evenimentelor sau pentru lucrări cu rezultate rapide.
Camera încorporată înregistrează în format video HD 720P, oferindu-vă imagini profesionale de înaltă calitate.
Bateria are o durată de viață superioară de până la 12 minute în timpul zborului și orice adaptor de alimentare internațional va funcționa pentru încărcare.
Unul dintre cele mai remarcabile avantaje ale acestui aparat este stabilitatea, care se datorează unui senzor de presiune care stabilizează echipamentul la orice altitudine, permițându-vă, de asemenea, să faceți piruete sau viraje în funcție de ceea ce aveți nevoie.
7. Dronă Bebop Parrot
Este o structură diferită și modernă, alcătuită din patru elice puternice care fac ca ridicarea aparatului să fie mai agilă.
Dispozitivul inovator se conectează prin wifi pentru a vă trimite un semnal direct a tot ceea ce se întâmplă în fața obiectivului camerei, asigurându-vă că obțineți fotografia dorită, din unghiul dorit.
Camera sa puternică de 14 MP cu obiectiv fisheye garantează calitatea imaginilor și a clipurilor video capturate.
Este un model protejat, cu bare laterale care, în caz de coliziune, reduc șansele de deteriorare a elicelor.
Este un model ușor de utilizat și se numără printre cele mai avantajoase în comparație cu dronele cu prețuri similare.
Top 2 drone sub 1000 de euro
8. DJI Phantom 3 Standard
Include o cameră de 12 megapixeli și un giroscop care măsoară, stabilizează sau schimbă poziția în aer.
Pentru puterea cu care se mândrește, este foarte ușor și compact, cântărind doar 1,2 kg și măsurând 29 x 29 x 18 cm.
Telecomanda are un suport pentru telefon, care va rămâne la locul său, astfel încât să nu pierdeți niciun detaliu din ceea ce înregistrați.
Este un dispozitiv stabil, cu trei axe, capabil să satisfacă nevoile muncii profesionale, inclusiv pe cele ale regizorilor de film de la Hollywood.
Dacă doriți fotografii inovatoare, interesante, distractive și superioare, aceasta este drona potrivită pentru dumneavoastră.
9. Dronă profesională DJI Phanton 3 Professional Drone
Imaginați-vă că realizați imagini cu o cameră de 12,4 megapixeli cu o rezoluție de 4000 x 3000p de la înălțime; cu această dronă puteți face acest lucru și veți genera cu siguranță videoclipuri și fotografii care să ridice calitatea producției dumneavoastră.
Este un corp stabil, de 1,3 kg, 29 x 29 x 18 cm, cu patru elice puternice.
Este ușor de pilotat la toate nivelurile procesului, fie că decolează, aterizează sau face viraje; controlul este intuitiv, iar dispozitivul răspunde la comenzile dvs. în timp ce este stabil și sigur.
Cea mai bună dronă cu cel mai mare preț
10. Drona DJI Phantom 4
Este cea mai scumpă, dar prețul ei merită cu siguranță, este cea mai bună investiție pe care o poți face la nivel profesional.
Are o precizie de zbor constantă, mișcări stabile și sigure; în plus, bateria durează mai mult, prelungind timpul de zbor cu până la 25%.
Raza de acțiune este de până la 5 km, în timp ce dumneavoastră controlați și monitorizați tot ceea ce este capturat de obiectivul camerei prin intermediul unei înregistrări video HD 720p.
Dispune de funcții inteligente pentru a urmări persoane sau obiecte la o viteză de până la 35 km/h, chiar și atunci când zboară înainte, este capabil să detecteze obiecte și să evite coliziunile.
Este un echipament cu o calitate optimă, cu o autonomie mare, cu cea mai bună cameră și cu aceleași avantaje ca și dronele profesionale.
Ce este o dronă? Tot ce trebuie să știți
Înainte de a intra în subiect - și cu titlu de cultură generală - este foarte important să fie clar că 'dronă' este ceea ce se numește în mod obișnuit un vehicul aerian fără pilot - UAV, după acronimul său în limba engleză - care nu este altceva decât o aeronavă fără ca un om la bord să o piloteze.
Deci, cum este posibil să zbori cu o dronă ? Există două moduri, prin acțiunea unui om prin intermediul unei telecomenzi și în mod autonom, ambele datorită fuziunii tehnologiilor aparținând domeniilor mecanic, electronic și software.
Și dacă după aceasta vă gândiți că ar fi imposibil să cumpărați o dronă din cauza bugetului dvs. restrâns, producătorii lucrează în prezent din greu pentru a dezvolta modele cu prețuri accesibile și adaptate la diferite nevoi.
În ceea ce privește utilizarea sa, o dronă este mult mai mult decât un dispozitiv de agrement - deși există mai multe persoane care o văd ca pe o jucărie - și dovadă este omniprezența sa pe diferite piețe și medii specializate .
Mă refer, de exemplu, la utilizarea dronelor în domeniul militar și guvernamental, precum și în domeniul comercial și în industria de divertisment.
Drone pentru uz militar și guvernamental
Includerea acestor dispozitive în domeniul militar este de lungă durată; atât de mult încât dronele au luat naștere în primul rând pentru a răspunde la diverse orientări militare și abia recent a dispărut ideea de a asocia aceste ambarcațiuni doar cu acest domeniu.
Pe de altă parte, dronele au fost folosite și pentru monitorizarea vremii, a traficului, pentru combaterea incendiilor și chiar pentru căutare și salvare .
Drone pentru uz comercial
În această parte, ștafeta este purtată de cei de la Amazon, deoarece la sfârșitul anului 2013 au inclus serviciul lor Amazon Prime Air, cu ajutorul căruia ar fi posibilă livrarea comenzilor cu ajutorul dronelor.
Ca să nu mai vorbim de faptul că, cu un an mai devreme, redactorul-șef al revistei Wired, Chris Anderson, și-a fondat compania personală de drone, 3D Robotics, după ce a decis să se retragă din presă și să se dedice în totalitate fabricării de UAV-uri.
Pe de altă parte, există furnizorii de alimente, care au apelat la drone pentru a monitoriza perioadele de plantare și recoltare, precum și aprovizionarea cu apă, daunele provocate culturilor și controlul animalelor.
Iar motivul pentru aceasta din urmă este că dronele au capacitatea de a zbura sub nori și de a capta imagini clare, în comparație cu sateliții.
Drone pentru utilizarea în industria de divertisment
Aici, modelele de drone cu cameră, cu ajutorul cărora industria de știri și de divertisment a devenit excelentă în captarea de imagini pentru informarea publicului, precum și pentru crearea de piese publicitare și, bineînțeles, pentru filmări și ședințe foto.
De fapt, foarte mulți cineaști și fotografi au apelat chiar și la UAV tehnologie pentru producțiile lor.
Chei despre cum funcționează o dronă
Înainte de a intra în subiect, este important de știut că sistemul de vehicule aeriene fără pilot are două părți: dronă și un sistem de control de la distanță .
În ceea ce privește drona, aceasta este în general fabricată din materiale compozite ușoare care urmăresc nu numai reducerea greutății și a zgomotului, ci și absorbirea vibrațiilor și optimizarea manevrabilității sale, chiar și atingerea unor altitudini semnificativ de mari.
În plus, în ceea ce privește echipamentul tehnologic, cele mai comune drone sunt echipate cu o cameră foto și GPS, în timp ce dronele militare, pe lângă GPS, au camere cu infraroșu și lasere.
În botul dronei se află toți senzorii și sistemele de navigație , în timp ce în corp se află restul sistemelor tehnologice.
Acum, toate cele de mai sus, plus sistemul de control de la distanță - denumit uneori cabina de comandă de la sol - încheie magia: decolarea și controlul dronei.
Cu toate acestea, există particularități și alte resurse care nu trebuie pierdute din vedere.
Dimensiuni și tipuri de drone
'Varietatea este condimentul vieții', iar dronele nu fac excepție de la această premisă.
Un exemplu în acest sens este drona Predator, cea mai mare din regiune și folosită în special în scopuri militare.
În timp ce alte drone mai puțin mari, caracterizate prin faptul că au aripi fixe și au nevoie de piste scurte pentru decolare și aterizare, sunt utilizate pentru topografie geografică și chiar pentru combaterea vânătorii ilegale de animale sălbatice; cu alte cuvinte, sunt drone pentru acoperirea unor suprafețe mari.
De asemenea, există drone VTOL capabile să decoleze, să zboare și să aterizeze pe verticală, care se prezintă în general sub forma unor cvadricoptere.
Și, în cele din urmă, dronele mici, cum ar fi DJI Spark, care pot fi lansate din palmă.
Poziționarea prin radar și întoarcerea acasă
Majoritatea dronelor actuale sunt echipate cu sisteme globale de navigație prin satelit (GNSS), cum ar fi GPS și GLONASS, astfel încât dronele pot zbura în modul GNSS sau fără satelit (modul ATTI).
Cu toate acestea, atunci când o dronă este pornită pentru prima dată, aceasta caută și detectează sateliții GNSS care vor asigura o acoperire coordonată și sincronizată.
Când sunt detectați suficienți sateliți GNSS pentru dronă, drona este gata de zbor.
Toate aceste date pot fi vizualizate de către utilizator pe ecranul telecomenzii, precum și poziția și locația curentă a dronei în raport cu pilotul și chiar posibilitatea de a înregistra punctul de plecare pentru a activa funcția de siguranță 'Return To Home'.
Această funcție este disponibilă în trei versiuni; fie prin apăsarea butonului de pe telecomandă, fie într-o aplicație, programând-o să se activeze atunci când nivelul bateriei este scăzut sau când există o pierdere de transmisie între dronă și telecomandă.
Proiectarea motorului și a elicei
Este un fapt că motoarele și elicele sunt plusurile care lansează drona în aer și o fac să zboare în orice direcție sau în staționare.
În cazul unui quadcopter, motoarele și elicele funcționează în perechi, cu 2 motoare/elice care se rotesc în sensul acelor de ceasornic (elice CW) și 2 motoare care se rotesc în sens invers acelor de ceasornic (elice CCW).
Parametrii de afișare a zborului în timp real
În funcție de telecomandă sau dacă se utilizează o aplicație de zbor pe un dispozitiv mobil, este posibil să se urmărească zborul curent în timp real.
Funcția 'No Fly Zone'
O funcție menită să sporească siguranța zborurilor, împiedicând zborurile accidentale în zonele restricționate.
Busolă internă și funcție de siguranță
Cunoscută și sub numele de 'funcție de siguranță', aceasta permite dronei și sistemului de control de la distanță să cunoască - cu exactitate - locația de zbor.
Cu toate acestea, este necesară o calibrare a busolei pentru a stabili un punct de pornire care este locația la care drona se va întoarce în caz de pierdere a semnalului.
Funcția 'First Person View'
Pentru început, FPV înseamnă 'First Person View' și este o tehnologie care folosește semnalul radio pentru a transmite și a recepționa video în direct.
Se referă la montarea unei camere video pe dronă, de la care imaginile sunt transmise utilizatorului, permițându-i astfel acestuia să aibă senzația că se află în cabina de pilotaj. În plus, această funcție oferă posibilitatea unor zboruri mai precise în medii interioare sau exterioare.
Această funcție funcționează prin intermediul emițătorului FPV fără fir multibandă încorporat împreună cu o antenă în dronă; și, în funcție de modelul aeronavei, receptorul semnalelor video în direct poate fi atât unitatea de control la distanță, cât și un computer, o tabletă sau un telefon inteligent.
Firmware și port pentru asistentul de zbor
Pentru a configura o dronă și pentru a-i actualiza firmware-ul, este necesar să conectați sistemul de control la un computer prin intermediul unui cablu micro USB.
Importanța acestui aspect constă în faptul că, în mod normal, producătorii de drone lansează actualizări de firmware pentru a remedia erori și pentru a adăuga noi caracteristici la dronă, precum și la telecomandă și/sau la software-ul utilizat pentru a pilota drona, dacă este cazul.
Indicatoare de zbor cu LED-uri
Situate în partea din față și din spate a dronei, acestea permit utilizatorului să aibă o mai bună percepție a aeronavei.
De exemplu, LED-urile din față indică locul în care se află drona; în timp ce LED-urile din spate se aprind pentru a arăta starea actuală de planare atunci când bateria de zbor este activată.
Sistem de telecomandă
Aceasta este soluția pentru controlul dronei.
Acesta este dispozitivul de comunicare fără fir care utilizează banda de frecvență de 5,8 GHz și trebuie să fie asociat cu drona atunci când aceasta părăsește fabrica.
Receptor controlat de la distanță
Acesta este butonul de legătură cu tehnologia receptorului de 5,8 GHz și este situat în partea inferioară a dronei.
Extinzător de rază de acțiune
Acesta este un dispozitiv de comunicare fără fir care funcționează în frecvența de 2,4 GHz și este utilizat pentru a extinde - până la 700 de metri - raza de comunicare dintre dronă și smartphone sau tabletă într-o zonă deschisă și neobstrucționată.
Este important de reținut că fiecare range extender are o adresă MAC și un nume de rețea (SSID) unice.
Aplicație pentru smartphone cu funcție de stație la sol
Aceasta se referă la aplicația care permite controlul complet al dronei prin intermediul unui smartphone și poate fi descărcată din Google Play sau Apple Store.
Cu toate acestea, fiecare producător își dezvoltă propria aplicație.
Aparat foto performant
De ceva timp, producătorii au optat pentru aparate foto de înaltă performanță, capabile să înregistreze clipuri video 4K și să facă fotografii de 12 MP.
Aparate foto cu zoom
Deoarece nu numai rezoluția aparatului foto a fost suficientă, mulți producători au inclus aparate foto cu zoom optic și digital în mai multe dintre modelele lor, și chiar optimizate pentru fotografii.
Drone cu senzori
Aici merită menționați senzorii multispectrali, Lidar, pentru fotogrammetrie și viziune termică care, deși majoritatea au fost folosiți în scopuri militare, sunt acum utilizați, printre altele, pentru a construi modele tridimensionale ale clădirilor și peisajelor.
Mai mult, cu astfel de senzori, dronele pot crea hărți digitale de altitudine ale pământului, precum și furniza date de precizie privind sănătatea culturilor, a florilor, a animalelor sălbatice, a arbuștilor și a copacilor.
În plus, este imposibil să ignorăm senzorii de timp de zbor ( ToF ) care au fost lansați pe piața în 2016. Acestea pot fi utilizate singure sau împreună cu senzori în amonte ca soluții în diverse sectoare.
Mă refer la urmărirea și scanarea obiectelor, la jocurile de realitate augmentată și la fotografia 3D , printre multe alte lucruri.
Sistem de detectare a obstacolelor și de evitare a coliziunii
Se referă la câteva soluții demonstrate în sistemele de viziune care utilizează unul sau mai mulți senzori de detectare a obstacolelor, cum ar fi: senzor de viziune, ultrasunete, infraroșu, Lidar, Time-of-Flight (ToF) și viziune monoculară.
, toate acestea fiind capabile să determine drona să scaneze mediul înconjurător, în timp ce algoritmii software și tehnologia SLAM produc imagini de hartă 3D care permit controlorului de zbor să detecteze și să evite coliziunea cu un obiect.
Software de editare video
Esențial pentru postprocesarea și crearea de piese audiovizuale.
Sisteme de operare
În general, dronele sunt compatibile cu Linux și altele cu MS Windows.
Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în 2014, Fundația Linux a lansat proiectul colaborativ Dronecode, care cooperează - într-o structură non-profit - proiecte existente și viitoare proiecte de UAV cu sursă deschisă.
Cu toate acestea, este de asemenea important să fim conștienți de faptul că dronele pot fi piratate, deoarece acestea sunt ca niște 'computere zburătoare': au un sistem de operare, controlere și hardware. Așadar, merită să vă protejați împotriva unor posibile atacuri cibernetice.
Sisteme de zbor inteligente
Această parte se referă la controlorii de zbor inteligenți, precum și la Follow Me, Active Tracking, Waypoints, Return To Home și multe alte moduri, care permit chiar și zboruri inteligente mai autonome.
În ceea ce privește alte funcții, este imposibil să nu menționăm modul începător, blocarea cursului și a startului și evitarea obstacolelor.
Lucruri pentru care sunt folosite dronele și pe care nu ți le-ai imaginat niciodată
Este un fapt că gama de utilizări ale dronelor continuă să se extindă.
Și nu doar pentru că pot fi echipate cu o cameră și/sau pentru că pot fi activați diverși senzori, cum ar fi Lidar, termic, ToF și multispectral, printre mulți, mulți alții, utilitatea dronelor s-a extins semnificativ.
Acest lucru, coroborat cu faptul că industria dronelor este în creștere rapidă, dând naștere la utilizări extraordinare; unele dintre ele salvarea de vieți omenești, aplicarea legislației de mediu, gestionarea proprietății, lucrări arheologice, agricultură, minerit și construcții.
Toate acestea, realizate inițial cu ajutorul avioanelor și al elicopterelor, aeronave care nu sunt întotdeauna disponibile, precum și costisitoare și consumatoare de timp pentru a zbura de la un loc la altul.
Acum, pe lângă cele trei domenii prezentate la începutul acestui număr, merită să aruncăm o privire asupra câtorva dintre domeniile specifice în care dronele sunt, de asemenea, utilizate în prezent.
Vorbesc despre căutare și salvare; marketing; cinematografie; sport; inspecție, livrări de colete, structuri de imagistică, agricultură de precizie, evenimente speciale, iluminat de concerte și diverse prezentări, calcule de stoc; meteorologie; ecologie; conservare; securitate și supraveghere.
Desigur, sute de noi utilizări ale dronelor văd lumina zilei în mod regulat, stabilind noi soluții în diverse sectoare și chiar evitând punerea în pericol a lucrătorilor în zone periculoase.
Într-adevăr, multe dintre noile utilizări ale dronelor sunt încă în stadii experimentale și de cercetare; cu toate acestea, s-ar putea să nu fiți departe de a fi martori la toate.
Cum, când și unde să zbori cu drone în Spania, conform noii legi privind dronele
Dacă ești în ajunul pilotării dronei tale pe teritoriul iberic, trebuie să ții cont de cele mai importante puncte ale noilor reglementări privind utilizarea dronelor în Spania, aprobate la 15 decembrie 2017, pentru a nu fi prins cu o sancțiune.
Mă refer la aspecte precum scenariile operaționale, comunicarea și autorizarea, zborul de agrement, cerințele tehnice pentru aeronave, precum și la viața privată și intimă.
Scenarii operaționale
În această parte, merită să ne referim nu numai la scenariile operaționale menționate în alte părți ale prezentei legi, ci și la unele noi care, în același timp, stabilesc o etapă și vă permit să vă extindeți experiența de zbor cu drone.
1.- 'Zbor în linie vizuală' în zone nepopulate și în afara mulțimilor de oameni, la o distanță maximă de 500 de metri față de pilot și la o înălțime de 400 de picioare deasupra celui mai înalt teren sau obstacol situat pe o rază de 150 de metri de la aeronavă.
Toate acestea în condiții optime de vizibilitate și cu o dronă care nu cântărește mai mult de 25 kg. 'Flying in Extended Visual Line of Sight' (Zborul în linie vizuală extinsă), un nou mod de zbor în zone nepopulate și în afara mulțimilor de oameni care permite creșterea cu 500 de metri a distanței de zbor suplimentare, datorită participării unui pilot observator.
Acest pilot observator, care trebuie să aibă cel puțin un certificat de pilot de bază sau avansat, utilizează comunicarea verbală - prin intermediul telefonului mobil, wolkie talkies - pentru a informa pilotul principal cu privire la locația și comportamentul dronei.
3. 'Zborând dincolo de linia de vizibilitate'. Cu acest mod de zbor în zone nepopulate și în afara mulțimilor de oameni, sunt permise operațiunile cu drone de până la 2 kilograme și până la 400 de picioare înălțime, pe o rază de 150 de metri de la aeronavă, deasupra unui obstacol mai înalt.
În acest scenariu, distanța este stabilită de domeniul tehnologic al sistemului.
În cazul în care doriți să depășiți 2 kilograme, este posibil să o ridicați până la 25 de kilograme, dar cu autorizație de la AESA, în plus față de faptul că drona are un sistem aprobat de detectare și evitare care îi permite să detecteze alte aeronave și să evite coliziunile.
4.- Zbor în zone urbane și deasupra mulțimilor de oameni. Scenariu nou și excelent pentru zboruri tehnice și audiovizuale, cu drone care nu cântăresc mai mult de 10 kg.
Pentru aceasta, este necesar să se solicite o autorizație de la AESA, prezentând un studiu de siguranță specific , precum și să se solicite permisiunea Ministerului de Interne cu 10 zile înainte de zbor.
Acest scenariu admite zboruri de până la 400 de picioare înălțime, la 600 de metri deasupra unui obstacol și la 100 de metri de pilot
5.- Zborul în spațiul aerian controlat, posibil numai cu un studiu de siguranță prealabil și cu autorizația AESA; în plus, pilotul trebuie să fie un operator radio, pentru a comunica în mod optim cu controlul traficului aerian, turnurile de control și alte autorități aferente.
Pe lângă faptul de a nu depăși 400 de picioare, un alt lucru care nu poate fi făcut în acest scenariu este să zbori în cea mai apropiată zonă controlată de aeroport.
În schimb, pilotul trebuie să mențină o distanță minimă de 8 kilometri față de orice punct de referință al aeroportului sau de 6 kilometri față de pragurile de pistă.
6. Scenariul pentru care autorizarea AESA este inevitabilă, înainte de prezentarea unui studiu de siguranță către acest organism.
În acest scenariu operațional, aeronava poate atinge o altitudine de până la 400 de picioare și trebuie să dispună de un sistem de iluminare pentru a asigura vizibilitatea.
- Pilotarea de pe vehicule în mișcare este posibilă numai cu un plan operațional care să asigure că în niciun moment nu vor exista obstacole între stație și dronă; în plus, viteza vehiculului va permite întotdeauna ca aeronava să fie văzută.
Comunicare prealabilă și autorizare
În această parte trebuie să se țină seama de faptul că fiecare pilot de zbor este autorizat de AESA pentru toate operațiunile normale.
A trecut deja prin procesul de pregătire, precum și prin notificarea AESA cu privire la identificarea operatorului său, informații despre piloții care fac parte din operator și/sau tipul de operațiune (de exemplu, cinematografică și/sau fotografică).
Toate acestea, pe lângă prezentarea studiilor de siguranță pentru toate operațiunile, a caracteristicilor dronelor, a poliței de asigurare , a manualului de operațiuni, printre alte documente și cerințe care sunt necesare pentru aprobarea și începerea zborurilor.
Cu toate acestea, pentru zborurile în zone populate, riscante și/sau periculoase, în timpul adunărilor de persoane sau atunci când limitele sunt depășite, de exemplu, este necesară o autorizație de zbor specifică din partea AESA, înainte de studiul de siguranță respectiv.
Zboruri de agrement
Se referă la zborurile efectuate de începători sau de pasionați de drone.
Astfel de zboruri pot fi efectuate numai în linie vizuală și în spațiul aerian necontrolat. În plus, pilotul ar trebui să aibă o asigurare de siguranță civilă în caz de incident.
Cu toate acestea. În plus față de cele de mai sus, sunt permise două scenarii operaționale pentru zborurile de agrement.
Prima, deasupra clădirilor și a oamenilor, atât timp cât drona cântărește mai puțin de 250 de grame și nu depășește 20 de metri înălțime; iar a doua, în zonele urbane fără clădiri în apropiere, cu o dronă care cântărește până la 2 kilograme și nu depășește 150 de metri înălțime.
În ambele scenarii, acesta poate fi pilotat atât ziua, cât și noaptea, dar în condiții optime de vizibilitate.
Cerințe tehnice
În principiu, fiecare dronă trebuie să dispună de un echipament de comunicații adecvat, constând în bandă de aer și telecomandă.
În plus, este foarte avantajos ca drona să dispună de un sistem de încetare a zborului în condiții de siguranță care să permită anularea zborului în cazul oricărei eventualități, precum și de un dispozitiv de limitare a energiei de impact (o parașută, de exemplu) și de mijloace pentru a cunoaște în permanență poziția aeronavei (lumini și vopsea corespunzătoare).
Iar în cazul zborurilor dincolo de linia de vizibilitate și în spațiul aerian controlat, este obligatoriu un sistem de vizibilitate, cum ar fi o cameră, un senzor sau o soluție similară.
Viața privată și intimitatea
În ceea ce privește acest aspect, trebuie să se țină seama de Legea privind protecția datelor și a imaginii, precum și de permisiunea de a difuza public imaginile captate cu drone.
Cât costă o dronă?
Înainte de a răspunde la această întrebare, merită menționat faptul că costul total al unei drone este rezultatul câtorva factori: prețul inițial plătit pentru dispozitiv și costul de întreținere al acestuia.
Începând cu prima, având în vedere diferitele tipuri de drone disponibile pe piața , prețul acestor dispozitive este varianta .
Desigur, este posibil să cumpărați o dronă ieftină pentru a începe prin a încerca câteva experiențe de zbor și poate chiar filmări audiovizuale și fotografice; în timp ce o dronă high-end , cu camere avansate și cele mai bune echipamente - cu siguranță - nu va fi cea mai ieftină .
Acum, despre dronele ieftine, vorbesc despre modele cu prețuri de la 25 de euro, trecând prin 40 de euro, până la 300 și 450 de euro; multe dintre ele, cu caracteristici promițătoare, cum ar fi camera HD și unul sau altul dintre plusurile interesante.
În ceea ce privește dronele cu preț mediu sub 850 de euro, deși au structuri simple, acestea vin cu caracteristici deosebite și garantează o mai mare durabilitate.
Și, în sfârșit, dronele care depășesc 850 de euro și ar putea costa până la 2800 de euro, sunt destinate profesioniștilor și pasionaților specializați, deoarece au echipamente foarte bine dotate, cum ar fi, camera de acțiune HD sau 4K, printre alte tehnologii și diverse funcții.
Acum, în ceea ce privește cel de-al doilea factor - costurile de întreținere - acesta se referă în mod inevitabil la faptul de a achiziționa accesorii pentru drone, care ar putea fi adăugate pentru a extinde experiența utilizatorului și a consolida integritatea dispozitivului și a componentelor sale, printre altele.
În acest sens, mă refer la protectori de elice, care ar putea costa între 3 și 20 de euro; elice suplimentare, cu prețuri cuprinse între 1,70 și 7 euro; baterii suplimentare, al căror preț variază între 2,55 și 17 euro; și husă sau rucsac pentru dronă, cu costuri cuprinse între 25,50 și 85 de euro.
Și, pe lângă cele de mai sus, este imposibil de omis cardurile micro SD care pot fi achiziționate de la 4 la 20 de euro sau mai mult, în funcție de capacitatea de memorie; înregistratorul de zbor cu prețuri începând de la 78 de euro; și kitul de lumini LED, care ar putea costa cel mult 8 euro.
Este posibil să construiești o dronă acasă de la zero?
Răspunsul este da; și, astfel, veți reuși nu numai să economisiți bani, ci și să alegeți caracteristici specifice, adaptate nevoilor dumneavoastră.
Există chiar posibilitatea de a cumpăra kituri de drone cu ajutorul cărora poți doar să pui la punct instalația și gata.
Cu toate acestea, trebuie să știți că, în general, construirea unei drone de bază ar putea costa între 290 și 450 de euro, iar cu caracteristici mai avansate, în jur de 850 de euro. Totul în funcție de echipamentul pe care îl adăugați la kit.
De exemplu, prețul mediu al unui cadru de dronă de bună calitate este de 85 de dolari; în timp ce cel al unui motor , variază între 8,50 și 85 de euro; al unui controler electronic de viteză (ESC) , între 25,50 și 45 de euro; și al unei elice , între 1,70 și 45 de euro.
La acestea se adaugă telecomanda , al cărei cost actual variază între 85 EUR și 215 EUR; bateria , între 4,25 EUR și 20 EUR; emițătorul și receptorul , între 40 EUR și 350 EUR; precum și alte componente ale dronei, cum ar fi cablurile și conectorii pentru a finaliza instalația, care, împreună, nu ar depăși probabil 45 EUR.
Ce factori sunt luați în considerare înainte de a cumpăra o dronă pentru prima dată?
Ca în cazul oricărui dispozitiv, există mai multe aspecte care trebuie luate în considerare.
Desigur, nu faceți niciodată greșeala de a cumpăra o dronă datorită designului său atractiv sau pentru că este 'la modă', deoarece ar putea fi 'cea mai frumoasă', dar cu performanțe de zbor dezamăgitoare .
Înainte de a vă decide asupra unui anumit model, verificați dacă acesta are caracteristicile necesare pentru a vă satisface așteptările.
Mă refer la o cameră încorporată sau detașabilă, în cazul în care veți folosi drona pentru a înregistra, de exemplu.
De asemenea, luați în considerare timpul de zbor oferit de aeronavă, precum și posibilitatea de a activa modul 'First Person Viewing' (FPV); și, dacă este cazul, uitați-vă la ce fel de monitor are drona.
În plus, verificați dacă drona dispune de funcția de siguranță 'Return To Home ' .
Și, în cele din urmă, aruncați o privire la nivelul de dificultate pe care îl oferă drona, adică dacă drona este ușor de pilotat sau nu.
Este dificil să pilotezi o dronă?
Având în vedere capacitățile GPS și controlorii de zbor semnificativ stabilizați, majoritatea dronelor sunt relativ ușor de pilotat.
Cu toate acestea, se pot întâmpina dificultăți atunci când se survolează anumite zone, în timpul îndeplinirii celor mai bune sarcini de imagistică sau de supraveghere, precum și atunci când se zboară între sau în jurul diferitelor obstacole.
Pentru a putea pilota o dronă, cel mai recomandat este să exersezi constant atât în aer liber, cât și în interior.
Ce este o cursă de drone?
Denumit astăzi sportul viitorului , cursele de drone sunt un eveniment competitiv în care piloții se adună pentru a zbura de-a lungul unui traseu stabilit și a trece linia de sosire cât mai repede posibil.
Este important de menționat că, pe lângă sistemul FPV, există deja înregistrări privind utilizarea soluțiilor de realitate augmentată în cadrul acestui eveniment, pentru a oferi participanților o experiență și mai interesantă.
Care este greutatea maximă pe care o poate transporta o dronă?
Greutatea maximă pe care o poate transporta o dronă este specificată în fișa tehnică a fiecărui model; de aceasta depind mai mulți factori, cum ar fi forma aparatului, regulatoarele de viteză, elicele și capacitatea bateriei, printre altele.
În acest fel, dronele pot fi pilotate în siguranță
În general, pentru ca drona dvs. să nu fie în pericol în timpul zborului și nici tot ceea ce vă înconjoară - inclusiv toate ființele vii - nu zburați în apropierea aeroporturilor sau aerodromurilor.
În plus, mențineți o altitudine de cel mult 400 de picioare și îndepărtați-vă de persoane și bunuri pe o distanță de aproximativ 50 de metri.
Nu vă luați niciodată ochii de pe dronă și nu încercați să zburați în apropierea unei aeronave.
Aceasta din urmă poate părea o exagerare, dar prevenirea este întotdeauna mai bună.
În cele din urmă, fiți conștienți de reglementările care reglementează utilizarea dronelor, astfel încât, atunci când vă pilotați aparatul, să o faceți în mod responsabil.
Și, ei bine, dacă este un fapt că vă veți alătura grupului de dronefani, notați-vă în agendă că Ziua Mondială a Dronei se sărbătorește în fiecare 6 mai.