07 iunie 2020

Sursa: defence-ua.com

 Experții ruși se așteaptă ca prețul versiunilor în serie ale dronei grele de asalt S-70 “Okhotnik” (Vânător/Hunter) să fie de aproximativ un miliard de ruble pe unitate (aproximativ 14,5 milioane USD). Estimarea a fost făcută pe baza sumei la care compania „Dry” a asigurat prototipul de zbor al S-70.

 

Potrivit informațiilor provenite din surse ucrainene, prețul total al sistemului se ridică la aproximativ 1,55 miliarde de ruble (aproximativ 22,5 milioane USD), iar valoarea de asigurare a dronei propriu-zise va fi cu puțin sub 1,3 miliarde de ruble (600 milioane - șasiul, 240 milioane motorul AL-41F). Punctul de control la sol al sistemului va fi asigurat pentru încă 145 milioane de ruble. Răspunderea civilă a companiei este estimată la 100 de milioane de ruble (1,5 milioane USD).

 

Se remarcă faptul că, în comparație cu UAV-ul american RQ-170 "Sentinel", proiectat în mod similar cu tehnologie stealth, prețul dronei rusești ar putea fi de aproximativ patru ori mai mare.

 

În prezent, experții ruși sunt mulțumiți cu speranța că, odată cu introducerea în producție de serie, prețul dornei se va reduce până la jumătate, în funcție de volumul comenzilor.

 

"După ce produsul intră în producție de serie, sunt luate în considerare doar acele costuri care se duc direct în producția de echipamente militare. Prețul în acest caz, desigur, scade. Și, odată cu lansarea seriilor mari, prețul fiecărui nou lot scade de obicei. Produsul poate fi cu 40-50% mai ieftin decât cel experimental", a declarat redactorul-șef al revistei "Arsenalul Patriei", Viktor Murakhovsky, iar opinia acestuia se regăsește și în discursul oficialilor ruși din cadrul complexului militar-industrial.

 

Este demn de remarcat faptul că prețul asigurării este comparabil cu cel alocat aeronavelor de luptă rusești moderne. De exemplu, avionul de vânătoare MiG-29K (versiunea navală) a fost asigurat pentru 1,3 miliarde de ruble, iar cel mai modern MiG-35C, cu 350 milioane de ruble mai mult.

 

Cu toate acestea, atrage atenția costul extrem de scăzut al componentei electronice a UAV-ului, care rămâne, dacă se scad principalele elemente (șasiul și motorul nu tocmai nou), de doar 460 milioane de ruble.

 

În prezent, Rusia nu se poate lăuda cu o producție în serie a propriilor drone, nici chiar cu modele mai simple, din clasa mijlocie (cum este de exemplu, UAV-ul "Orion" dezvoltat din 2011 și trimis abia la sfârșitul anului 2019 Forțelor Aeriene Ruse pentru întrebuințarea în operații) și cu atât mai puțin a celor cu tehnologie stealth și motoare cu reacție. O soartă similară a avut și proiectul mai mediatizat: avionul de vânătoare de generație a 5-a, Su-57, care a zburat în teste timp de 10 ani, dar încă nu este gata.

 

Lucrările la proiectul “Okhotnik” au început în 2011 și au fost finalizate în cinci ani. În 2016, au început lucrările de cercetare și dezvoltare, care continuă până în zilele noastre. În august 2019, speranța dronelor de atac rusești s-a ridicat în aer pentru prima dată și a început testele de zbor. Primele teste practice cu arme sunt planificate pentru anul 2020. Potrivit viceprim-ministrului Iuri Borisov, verificarea UAV-ului“Okhotnik” va dura doi sau trei ani. Începerea producției în serie a acestui complex este așteptată după 2024.

 

Caracteristicile exacte ale dronei sunt păstrate în secret. Conform datelor cunoscute, complet echipat și înarmat va cântări aproximativ 20 de tone (greutatea aproximativă a avionului MiG-29), iar dimensiunile acestuia sunt în mare măsură apropiate de dimensiunile avioanelor “grele” de luptă, precum Su-27.

 

Se presupune că aceste dimensiuni permit UAV-ului să transporte până la trei tone de armament în compartimentele interne și să îndeplinească toate sarcinile aeronavelor de luptă. Va putea folosi toate modelele de rachete și bombe ca avionul Su-57.

 

Drona este echipată cu una dintre modificările motorului sovietic turbojet cu dublu circuit “AL-41F”. Motoarele acestei serii, în diferite modificări, se regăsesc la avioanele Su-35 și Su-57. Utilizarea designului de „aripă zburătoare”, a materialelor compozite moderne și cu absorbție radio va reduce semnificativ vizibilitatea dronei, potrivit dezvoltatorilor ruși.

 

 

 

 

Drona rusească de atac S-70 "Okhotnik" va fi mult mai scumpă decât corespondentele din SUA

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE