16 octombrie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

  Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 16.10.2019, citând o sursă din  cadrul Complexului Militar Industrial, că noul aparat de zbor fără pilot Okhotnik va întrebuința pentru prima dată armamentele de la bord în timpul testelor din anul 2020, în poligonul militar din Akhtubinsk.

 

“În anul 2020, testarea dronei grele de asalt Okhotnik va continua la Akhtubinsk. În cadrul noii etape a programului de teste, va începe întrebuințarea în luptă a tuturor mijloacelor de aviație de  distrugere de la bord, în poligonul Centrului de Stat 929 pentru teste de zbor al Ministerului Apărării”, a declarat sursa.

 

Potrivit precizărilor acesteia, până la sfârșitul acestui an, drona Okhotnik va mai efectua de la Akhtubinsk o serie de zboruri, fără armament. Drona va mai fi ridicată în aer de câteva ori, pe timp de zi și de noapte, în mod independent sau împreună cu avioane de vânătoare.

 

Drona Okhotnik, dezvoltată de Biroul de Construcții Sukhoi, a efectuat primul zbor pe 03 august. Acesta a durat peste 20 de minute și s-a desfășurat sub conducerea unui operator de la sol. Ministerul rus al Apărării nu a precizat atunci de pe ce aerodrom a fost efectuat zborul.

 

Pe 27 septembrie, drona a efectuat un zbor comun cu un avion de vânătoare de tip Su-57. Drona a manevrat în aer, în regim automatizat, la o altitudine de aproximativ 1.600 de metri. Zborul a durat peste 30 de minute.

 

Drona grea de asalt Okhotnik a fost dezvoltată pe baza schemei “aripii zburătoare”, cu întrebuințarea tehnologiei stealth, fapt ce reduce vizibilitatea acesteia pe radare. Potrivit unor informații din surse deschise, greutatea dronei este de până la 20 de tone, iar viteza maximă de aproximativ 1.000 de kilometri pe oră.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Drona grea de asalt S-70 Okhotnik a fost dezvoltată, la cererea Ministerului rus al Apărării începând cu anul 2012.

Primul prototip al acesteia a fost dezvoltat de compania Sukhoi și produs la Întreprinderea de aviație V.P. Chkalov din Novosibirsk. Începând din luna noiembrie 2018, acesta a fost testat în poziție statică pe aerodromul companiei. La sfârșitul lunii ianuarie 2019 a fost transferat la Zhukovsky, lângă Moscova, iar în luna mai a fost mutat pe aerodromul din Akhtubinsk (Regiunea Astrakhan) al Centrului de Stat 929 pentru teste de zbor al Ministerului Apărării. Pe 14 mai, drona i-a fost prezentată președintelului Federației Ruse, Vladimir Putin. Se estimează că testele de uzină de pe aerodromul din Akhtubinsk vor dura cel puțin doi ani.

Drona va dispune de sisteme de armament puternice, inclusiv de rachete de croazieră și de bombe dirijate. Forma constructivă a dronei permite, de asemenea, dotarea acesteia cu armamente din clasa aer-aer, datorită cărora va putea să devină un vânător ieftin și eficient al avioanelor adversarului.

Conducerea militară rusă intenționează dotarea cu drone Okhotnik a unor structuri aparținând Regiunile Militare Sud și Vest. Ministerul rus al Apărării a luat decizia formării în cadrul acestora, până în anul 2024, a unor detașamente de aviație, care vor primi în înzestrare noile drone.

În ceea ce privește caracteristicile tehnico-tactice ale dronei Okhotnik, datele publice sunt puține și chiar diferite de la o sursă la alta. În principiu, acestea ar fi următoarele:

– Dimensiuni:

– lungime: 14 metri;

– anvergura aripilor: 19 metri;

– Greutate:

– la decolare: 25 de tone;

– încărcătură; 2,8 tone (după alte surse până la opt tone);

– Viteză maximă: 1.400 de kilometri pe oră, la joasă altitudine (după alte surse aproximativ 1.000 de kilometri pe oră);

– Plafon practic de zbor: 18.000 de metri;

– Autonomie de zbor: 6.000 de kilometri.

Drona Okhotnik va putea să desfășoare misiuni în mod individual sau sub coordonarea unor avioane de vânătoare. Primele două zboruri ale acesteia au fost efectuate în tandem cu avioane de vânătoare de tip Su-30SM și Su-57.

 

Drona rusească Okhotnik va întrebuința pentru prima dată armele de la bord, în timpul testelor din 2020

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE