20 martie 2019

  Un articol din 19 martie al ziarului rus "Military Review" prezintă declarația expertului militar rus, Maxim Klimov, potrivit căreia, drona subacvatică nucleară "Poseidon" va fi în curând testată practic, acțiune care nu este considerată sigură.

 

Expertul dă ca exemplu torpilele autoghidate cu rază lungă de acțiune 53-61, pe care Forțele Navale ruse le-au fabricat, dar care nu au fost corespunzătoare pentru acțiuni militare nici la zece ani după ce au fost comandate. Klimov declară că motivul pentru această decizie a fost "statisticile inadecvate în mod deliberat și adâncimea de testare necorespunzătoare".

 

"Totuși, să ne uităm la statisticile Forțelor Navale americane în ceea ce privește pregătirea de luptă cu trageri reale: numărul de trageri cu torpilă depășește numărul loviturilor cu rachetă de aproape două ori?!" observă Klimov.

 

Expertul se îndoiește că drona subacvatică rusă "Poseidon" va fi capabilă să acționeze fără probleme. "Capacitatea (4-4,5 megawați) necesară deplasării la o anumită viteză (55 noduri) și puterea mare (mai mult de 156 cai putere/metru cub), arată că Poseidon nu va avea dimensiunea (diametrul șasiului) suficientă pentru a folosi eficient mijloacele de protecție acustică", scrie specialistul militar.

 

M.Klimov constată că drona nucleară subacvatică ar putea lovi "chiar și după ce inamicul a cerut pacea sau în alt moment nepotrivit din punct de vedere politic" când va fi "imposibil să oprești torpile deja lansate".

 

Expertul consideră că SUA au lucrat deja la sistemul antitorpilă “Tripwire”, ale cărui caracteristici indică faptul că ar fi capabil să distrugă ținte precum “Poseidon”. Acesta estimează că, după lansare, SUA vor avea peste 24 de ore să intercepteze drona nucleară subacvatică, fiind puține șanse ca Poseidon să își poată atinge ținta.

 

În opinia lui M. Klimov, fabricareaa dronei nucleare subacvatice este "lipsită de sens și inoportună din perspectivă militară și ar putea avea consecințe politice severe". În schimb, acesta propune ca Ministerul rus al Apărării să se concentreze pe alte probleme, precum: dezvoltarea submersibilelor, inclusiv a celor cu energie nucleară, cu un nivel ridicat de silențiozitate, echiparea submarinelor diesel cu unități de energie nucleare compacte, dezvoltarea submersibilelor de ape adânci și tratarea altor probleme critice ale Fortelor Armate".

 

La începutul lunii martie, expertul a scris că deplasarea dronei Poseidon la o adâncime de 1 km va crea "condițiile ideale pentru a fi detectată, datorită faptului că se află în apropierea axei canalului de sunet adânc" și a vorbit despre lipsa spectrului subsonic al dronei.

 

În decembrie 2018, M. Klimov a afirmat că Rusia rămâne cu mult în urmă în fața Occidentului în implementarea militară a conceptelor și dispozitivelor hidroacustice moderne.

 

Drona nucleară subacvatică a Rusiei a fost lansată oficial în martie 2018 cu numele "Poseidon", deși proiectul este în dezvoltare încă din 2015, când era cunoscut sub denumirea "Statut-B". 

 

Drona subacvatică nucleară "Poseidon" este periculoasă pentru Rusia însăși

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE