27 iulie 2019

Surse: kyivpost.com, rt.com, sputnik.md, mediafax.ro

  Pe 26 iulie, în cursul serii, Ministerul rus al Apărării a negat informațiile potrivit cărora un transport de tehnică de luptă rusească spre Serbia, inclusiv tancuri și transportoare blindate, a fost confiscat de România pe Dunăre.  


Toate știrile despre presupusa reținere de către România a unei nave ruseșt de transport care avea la bord tancuri și transportoare blindate sunt o "minciună totală", a afirmat ministerul într-un comunicat, adăugând că recent nu a fost trimis niciun transport de astfel de tehnică militară pe Dunăre.

 

"Toate transporturile au fost asigurate în conformitate cu contractele și în termenele convenite", afirmă ministerul rus, adăugând că Rusia și Serbia au un acord bilateral privind cooperarea militară și tehnică, inclusiv în ceea ce privește exporturile de armament.


Anterior, potrivit Sputnik Moldova, Serbia a acuzat România că a încălcat Convenţia privind navigaţia pe Dunăre, după ce ar fi blocat un transport de vehicule blindate şi tancuri provenite din Rusia. Informaţia, pe care Sputnik Moldova o susține cu opiniile unui juralist de la Belgrad (Miroslav Lazanki) și unui deputat din parlamentul sârb, face referire la aproximativ 30 de tancuri T-72B3 şi 30 de vehicule blindate BRDM-2, transportate din Rusia în Serbia, pe Dunăre.

 

La cateva ore, potrivit Mediafax, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis un comunicat în acest sens (materialul nu figurează pe lista comunicatelor de pe siteul MAE) în care a oferit precizări referitoare la acuzaţiile Serbiei. Reprezentanţii MAE au declarat că transportul a fost blocat prin aplicarea sancţiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeană. "Conform normelor aplicabile, pentru eliberarea unei licenţe de tranzit pentru un transport cu produse militare (potrivit legii, licenţa poate fi emisă numai în favoarea unui operator român) se impune îndeplinirea unor condiţii, între care se numără şi aceea ca serviciul oferit de operatorul român, în baza licenţei de tranzit, să nu servească direct sau indirect unei persoane fizice sau juridice, unei entităţi sau organism din Federaţia Rusă sau în scopul utilizării în Federaţia Rusă (în conformitate cu Decizia 2014/512/PESC a Consiliului UE privind măsuri restrictive având în vedere acţiunile Federaţiei Ruse de destabilizare a situaţiei în Ucraina, care este parte a dreptului intern al României)". MAE constată că "această condiţie nu a fost îndeplinită în situaţia în atenţie, astfel încât o astfel de licenţă nu ar fi fost posibil a fi emisă de autoritatea română competentă".

 

Comentariu:  Cazul este unul tipic acțiunilor de propagandă și dezinformare derulate de agențiii ruse de presă precum Sputnik, care reușesc să își atingă scopul pe fondul apetenței pentru știrile de impact, cel mai adesea departe de a avea o valoarea reală, ale presei în general și a celei românești în particular.

Foarte probabil, în realitate, Rusia doar a solicitat o licență de transport pe Dunăre pentru tehnică militară, pe care România nu a acordat-o în contextul sancțiunilor impuse de UE. Situația creată este posibil să fi deranjat Belgradul, însă într-o mică măsură având în vedere restricțiile internaționale aplicate Rusiei. Restul sunt speculații ale unui jurnalist sârb prezentate într-o manieră amplificată de către Sputnik Moldova și preluate inclusiv de presa din România. 

 

Foto: Sputnik - Transport de tancuri pe feribot peste Don

 

 

 

Efectul intenției de a livra tehnică militară rusească pe Dunăre când Sputnik își face treaba

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE