01 iulie 2019

Sursa: unian.net, uawire.org

 În cadrul uneia dintre conferințele de presă susținute în marja summitului G20 de la Osaka (28-29 iunie), președintele rus Vladimir Putin a declarat că marinarii ucraineni ar putea fi eliberați la schimb cu cetățenii ruși  reținuți în Ucraina.

 

Putin a fost întrebat dacă posibila eliberare a marinarilor ucraineni are legatură cu revenirea Rusiei în APCE (Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei) și dacă ministrul ucrainean al Afacerilor Externe, Pavlo Klimkin, a respins propunerea Rusiei de eliberare a militarilor ucraineni.

 

"Nu, nu există nicio legătură între APCE și marinarii ucraineni. Vă rog să fiți atenți: în opinia mea, noul șef al Statului Major General al Forței Armate ucrainene [Ruslan Khomchak] a confirmat că [acțiunea din Kerci] a fost o provocare organizată de fostul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, în timpul campaniei sale electorale, ceea ce nu are niciun sens - este o rușine. Dacă acest lucru este adevărat, aceasta înseamnă că partea ucraineană a recunoscut că a fost o provocare din partea lor", a declarat Putin.

 

"Avem, de asemenea, întrebări cu privire la unii cetățeni ruși aflați în detenție în Ucraina", a adăugat Putin.

 

Potrivit acestuia, marinarii ucraineni au urmat ordinele, iar Rusia este conștientă de acest lucru, dar au încălcat legea rusă.

 

"Trebuie să ne ocupăm de acest lucru într-o manieră calmă de lucru", a subliniat Putin.

 

În timpul conferinței de presă, Putin a mai spus că președintele american Donald Trump a făcut ca problema eliberării marinarilor ucraineni să fie o prioritate în timpul întâlnirii la summitul G20, dar "nu a existat nici o soluție la această problemă".

 

Pe 25 noiembrie 2018, forțele ruse de securitate au capturat trei nave de război ucrainene în apele neutre ale Mării Negre. Echipajele navelor (două vedete și un remorcher), însumând 24 de persoane, au fost duse la Simferopol, unde un tribunal rusesc a decis condamnarea acestora. A doua zi, marinarii au fost transportati la Moscova, unde se află și în prezent.

 

Pe 25 mai 2019, Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării din cadrul ONU a decis și a cerut Rusiei să elibereze toți marinarii ucraineni arestați în noiembrie 2018 și să returneze cele trei nave. Tribunalul a stabilit și un termen de o lună pentru punerea în aplicare a deciziei.

 

Pe 25 iunie, Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a primit o notă din partea Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, prin care se cerea Ucrainei să ofere o garanție scrisă privind urmărirea penală a marinarilor ucraineni sub legislația rusă. Ministerul ucrainean de Externe a numit această propunere a Rusiei inacceptabilă și a respins-o.

 

După aceasta, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a criticat public pe ministrul de externe Pavel Klimkin.

 

Potrivit publicației ucrainene Evropeyska Pravda, eliberarea marinarilor ucraineni a făcut parte din planul de întoarcere a delegației ruse în APCE, pe care țările occidentale și Rusia l-au avut în secret față de Ucraina.

 

Eliberarea marinarilor ucraineni este posibilă, dar cu condiții impuse de Rusia

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE