20 ianuarie 2020

Sursa: militarynews.ru, ria.ru

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat, pe 19.01.2020, la Berlin, că Turcia și Federația Rusă au finalizat contractul privind achiziționarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400 Triumf.

 

“În pofida presiunilor externe de tot felul, am finalizat cu hotărâre contractul cu privire la sistemele S-400”, a spus Erdogan la o întâlnire cu președintele rus, Vladimir Putin.

 

Adresându-se președintelui Federației Ruse ca “unui prieten drag”, Erdogan a menționat că anul 2019 a reprezentat un succes pentru colaborarea bilaterală. Pe lângă contractul privind sistemele de rachete antiaeriene S-400, Erdogan a menționat alte două proiecte comune de succes, respectiv gazoductul Turkish Stream prin Marea Neagră și construirea centralei nucleare Akkuyu.

 

“Un proiect important este reprezentat de centrala nucleară Akkuyu. Punerea în funcțiune a primei unități a centralei este programată pentru anul 2023”, a spus Erdogan.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Întâlnirea președinților din Turcia și Federația Rusă, Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, a avut loc, la Berlin, cu ocazia conferinței internaționale privind Libia.

În pofida apartenenței la NATO, se pare că Federația Rusă reușește, încet-încet, “să smulgă” Turcia din sfera de influență a SUA.

O intensificare a relațiilor bilaterale și o eventuală ieșire a Turciei din NATO și încheierea unei alianțe militare cu statul rus ar reprezenta un dezastru pentru Regiunea Mării Negre.

Dacă Federația Rusă nu controlează total situația din această zonă, acest lucru se datorează Turciei. Pe lângă Strîmtorile Bosfor și Dardanele, care reglementează tranzitul navelor de luptă spre Marea Neagră, Turcia dispune de importante capabilități navale în zona Mării Negre, fiind singura țară din regiune care se poate opune Federației Ruse.

Însă, până la o apropiere totală între Federația Rusă și Turcia mai este cale lungă. Cu toate acestea, cooperarea dintre cele două țări, cel puțin în domeniul militar, poate să continue cu rezultate notabile. Astfel, Turcia ar putea folosi o clauză inclusă în contractul de achiziționare a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 și să cumpere un nou lot de sisteme de acest tip. Potrivit reprezentanților ruși, negocierile în acest sens se află într-un stadiu foarte avansat. De asemenea, Turcia manifestă interes puternic pentru noile sisteme rusești de apărare antiaeriană S-500, mai ales că Federația Rusă a promis autorităților de la Ankara un transfer parțial de tehnologie.

Un alt domeniu strategic în care se poate dezvolta cooperarea dintre Federația Rusă și Turcia este cel al Aviației de Vânătoare. În urma excluderii de către SUA din programul F-35, Turcia analizează foarte serios posibilitățile de achiziționare a unor avioane de vânătoare rusești de tip Su-57 sau Su-35S. În același timp, Turcia caută un partener strategic pentru realizarea unui proiect propriu al unui avion de vânătoare de generație nouă. Este posibil ca, după cum evoluează lucrurile, acest partener să fie tot Federația Rusă.

 

Erdogan: În pofida presiunilor externe, Turcia și Rusia au finalizat contractul privind sistemele S-400

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE