29 februarie 2020

OnOff

 Insuccesele turcești din Siria se răsfrâng asupra Europei. Convins că problemele de imagine create de insuccesele de pe frontul sirian și în special moartea a zeci de militari turci în confruntările din Idlib, îi vor afecta credibilitatea, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a decis să deschidă calea refugiaților spre Europa.

 

„Aproximativ 18.000 de imigranți se află la granița cu Grecia, iar astăzi (29.02.2020) acest număr va ajunge la 30.000“, a anunțat președintele turc exodul în masă al refugiaților. 

 

Decizia turcă a transformat situația actuală într-un avertisment imediat asupra regiunii Evros și a insulelor din estul M.Egee. Autoritățile elene încearcă să facă față situației adoptând măsuri sporite de patrulare, suplimentând forțele de poliție și implicând inclusiv armata pentru a bloca pătrunderea ilegală pe teritoriul elen a refugiaților.

 

Conform informațiilor prezentate de Forțele Speciale ale Poliției elene (MAT - unități desemnate restabilirii Ordinii Publice și combaterii revoltelor), refugiații sunt transportați cu sprijinul Serviciului de Informații turc - MIT către frontiera cu Grecia, punându-le la dispoziție hărți și informații cu rutele de deplasare (România este inclusă pe principala rută de deplasare a potențialilor emigranți spre vestul Europei).

 

După ce, în ultimele două zile (27-28.02.2020) UAV-urile turcești au survolat fără oprire spațiul aerian din regiunea de est a Mării Egee, probabil pentru a verifica nivelul de pază din aceste zone, în seara de 28.02.2020 a fost semnalat primul val de refugiați spre frontierele grecești.

 

În momentul de față, potrivit rapoartelor Gărzii de Coastă elene, 32 de imigranți și refugiați au fost identificați în Samos, 26 în Megisti, 122 au pătruns în urma a patru încercări în Mitilini și Samos (69, respectiv 53). Totodată, un număr mare de emigranții se pregătesc debarce în Kastelorizo, una dintre cele mai apropiate insule de Turcia (2,1 kilometri distanță).

 

În regiunea Evros se află chiar ministrul protecției cetățenilor, Michalis Chrysochoidis, pentru coordonarea situației de la graniță. Forțele de poliție din această zonă au fost suplimentate cu efective din cadrul MAT, transportate la Alexandroupolis cu un avion de tip C-130. 

 

Vehiculele blindate ale armatei, care pot lansa gaze lacrimogene pentru a preveni o invazie în cazul în care emigranții ilegali concentrați pe partea turcă încearcă să o facă din nou, întăresc forțele de poliție din Kastanies.

 

Situația este încă într-o stare latentă, putându-se agrava în următoarele zile sau chiar ore, având în vedere că în acest moment tot mai mulți emigranți se deplasează din interiorul Turciei spre granița greco-turcă, încurajați de Erdogan pentru să pătrundă în Europa.

 

 

 

 

 

Erdogan se răzbună pe Europa deschizând porțile refugiaților

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE