27 martie 2019

Sursa: 112.intenational - preluare după The New York Times (nytimes.com)
  Ne putem imagina Europa ca o țintă pe ecranul unui radar, pe care se pot vedea avertizările roșii omniprezente. Europa este supusă unui atac multiprovocat, atacul hibrid. Atacatorii nu se coordonează, pentru că obiectivele lor sunt diferite. Este însă clar ceea ce reprezintă aceste semne: în noua competiție a marilor puteri, dintre SUA, China și Rusia, Europa a devenit victimă. Atitudinea politică lipsită de forță, diviziunile interne, activele atractive și piața de 500 de milioane de consumatori fac din Europa o țintă ideală.

 

Vizita de șase zile în Italia și Franța a președintelui Chinei, Xi Jinping, se încheie în această săptămână și ar putea fi interpretată ca un studiu de caz al unei mari puteri, de testare a punctelor slabe și a celor tari.

 

Rusia, ca un prieten și adversar obișnuit, a avut de lucru ceva timp. Instrumentele diverse ale Moscovei de a submina procesele electorale democratice și coeziunea Uniunii Europene, de la fabriciile de troli, până la sprijinul extremei drepte și a partidelor antisistem, sunt parte din peisajul politic actual.


Cei cinci ani de sancțiuni ca urmare a anexării Crimeei nu au schimbat apetitul Kremlinului de a se amesteca în afacerile europene și nici nu au împiedicat Rusia să facă afaceri profitabile. Potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale de la Washington, Rusia a reușit în ultimii ani să-și sporească prezența economică în unele dintre țările Uniunii Europene, în special în Austria, Italia și Olanda. Un alt raport recent, realizat de organizația online “Avaaz”, a arătat rolul activ jucat de publicația în limba franceză a “Rusia Today”, instituţie media de stat din Rusia care difuzează știri reale și false despre protestele "vestelor galbene" din Franța, și care apoi devin virale pe YouTube.

 

China folosește o abordare diferită. Sub masca conceptului unui Nou Drum al Mătăsii și pe urmele lui Marco Polo, președintele Xi dorește să conecteze Europa cu China din punct de vedere economic. Acest lucru înseamnă cumpărarea portului din Atena și alte porți importante în sudul Europei. Grecia a fost disperată după bani, iar Germania nu a putut vedea niciun rău în acest lucru. Noul Drum al Mătăsii, descris acum ca Inițiativa “Centura și Drumul”, a implicat și înființarea unei organizații numită 16 + 1 (16 state foste comuniste, 11 dintre ele membre ale Uniunii Europene și China) pentru a le ajuta să își construiască infrastructura. "În doi ani, am avut șase întâlniri bilaterale cu omologul meu chinez", a declarat premierul unei mici țări din Uniunea Europeană la o întalnire 16 + 1. "Trebuie să spun mai mult?"

 

Punctul culminant al vizitei președintelui chinez Xi în Italia, un membru fondator al Uniunii Europene, a fost semnarea, pe 23 martie, a unui Memorandum de Înțelegere pentru a susține proiectul Inițiativa “Centura și Drumul".


China urmărește inima Europei cu o tenacitate nouă: Când Washington-ul și Bruxelles-ul și-au exprimat nemulțumirea față de acțiunea din Italia, Beijingul s-a supărat. Statele Unite, presupuse a fi cel mai mare aliat al Europei, au o proprie luptă cu China: asupra comerțului și asupra dominării tehnologice. Într-o lume normală, Washingtonul ar fi luptat pentru aliații europeni. Dar aceasta nu este o lume normală. Președintele Trump tratează Europa fie ca pe un concurent, fie ca pe un vasal.


Nu trece o săptămână fără agresiuni noi din partea administrației Trump. La Conferința de Securitate de la Munchen, la jumătatea lunii februarie, vicepreședintele Mike Pence a ordonat guvernelor Uniunii Europene să se retragă din acordul nuclear iranian și să oprească "subminarea" sancțiunilor americane - care, de asemenea, penalizează companii europene.

 

Oficialii apărării francezi și britanici au fost iritați atunci când America, pe care au urmat-o în Siria, a decis în mod unilateral să-și retragă trupele, solicitând în același timp francezilor să rămână. Și, în spatele ușilor închise, după o discuție tensionată despre apărarea europeană, un diplomat american de rang înalt, care a vorbit cu jurnaliștii sub protecția anonimatului pentru a se putea exprima sincer, a precizat că a reproșat participanților din Europa Occidentală că nu sunt "sensibili la Statele Unite și la președintele Trump“.


Apoi s-a atras atenția asupra alegerii companiei chinezești Huawei pentru dezvoltarea rețele wireless de generația a 5-a, urmate de amenințările lui Richard Grenell, ambasadorul american în Germania, privind măsurile în replică, de limitare a accesuui la informații. Gordon Sondland, ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, a amenințat Bruxelles-ul cu retorsiune dacă limitează implicarea companiilor americane în proiectele militare europene. Trump a amenințat Europa cu probleme economice "grave", dacă nu se fac progrese în negocierile comerciale delicate. Informațiile recente din Washington, furnizate de Bloomberg News, arată că Trump dorește să taxeze țările europene pentru desfășurarea trupelor americane în Europa, plus 50% pentru privilegiul de a le găzdui.


Europa este o țintă ușoară pentru că, fără a fi un stat federal, repezintă doar un grup de 28 de state în care procesul de luare a deciziilor este complex și greoi. Haosul Brexit își va lăsa în mod inevitabil amprenta. Așa cum a remarcat istoricul francez Pierre Nora, europenii, care au fost odată maeștrii lumii, sunt acum dați la o parte


Dar Europa nu trebuie să accepte înfrângerea.

 

Un ofițer superior al serviciilor de informații din Europa a declarat recent că există un apel la trezire în ceea ce privește amenințările cu care se confruntă UE., inclusiv interferențele din partea Rusiei și ale dreptei alternative, precum și americana "întărire a legilor extrateritoriale pentru a slăbi companiile noastre Trebuie să ne afirmăm suveranitatea economică europeană [...] Trebuie să ne reînarmăm colectiv."

 

Pentru ca acest lucru să aibă loc, unitatea și voința politică sunt esențiale. În Uniunea Europeană așa cum este acum, aceasta ar fi o luptă crâcenă. Europenii au nevoie de mai mult decât un apel la trezire. Ei trebuie să decidă dacă pot privi cum continentul este tăiat bucată cu bucată de puterile concurente mai mari, sau dacă doresc să-și recâștige forța colectivă pentru a-și controla destinul. 


Rețelele 5G vor fi un test. Deși Huawei deține tehnologie de vârf, persistă îndoielile în privința securității acesteia. Există alternative europene. După cum a subliniat politicianul german de centru-dreapta Norbert Röttgen, pe Twitter, "Europa are capacitățile tehnologice de a deveni ea însăși jucător. Într-adevăr, ar putea fi costisitor. Prin urmare se ridică întrebarea politică: vrem să profităm de această oportunitate sau să o lăsăm să treacă? "

 

Dar ce rol va juca Europa în această lume nouă? Pe 5 martie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a emis un apel solemn pentru "O Renaștere europeană", care a fost publicat în întreaga Europă. "Europa nu este doar o piață economică; este un proiect", a scris acesta, adăugând că civilizația europeană "ne unește, ne eliberează și ne protejează".

 

Într-o intervenție subevaluată, intitulată "Obținerea dreptului european", Annegret Kramp-Karrenbauer din Germania, noul lider al Uniunii Creștin-Democrate Conservatoare, a prezentat o viziune diferită. 

 

Lipsa de acord între aceste două națiuni apropiate (Germania și Franța), major europene, arată amploarea provocării. Cu toate acestea, în problema chineză ele par a fi gata să acționeze împreună. Mișcat de un sentiment de urgența pentru a contracara strategia divizionară chineză, președintele Macron i-a invitat pe cancelarul german și pe președintele executiv al Uniunii Europene să i se alăture în ceea ce a fost inițial planificată ca o intalnire bilaterală cu presedintele Xi, marti (27 martie), la Paris.

 

Unii lideri europeni își mai văd deocamdată continentul ca ultimul apărător al democrației și al multilateralismului global. Puțini, din nefericire, sunt însă gata să se unească pentru a susține această luptă.
 

 

Imagine cu caracter simbolic
Europa este o țintă ușoară; și este sub atac

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE