01 iulie 2019

Sursa: mil.gov.ua

 Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Ucraina a anunțat că pe 01 iulie a avut loc festivitatea de deschidere a exercițiului comun "Sea Breeze - 2019".

 

În total, la exercițiu vor participa 19 țări, cu un total de 25 de nave de luptă.  

 

Potrivit oficialilor ucraineni, "de această dată inovația, conform scenariului exercițiului, este că inamicul va încerca să blocheze intrarea de pe Dunăre în Marea Neagră". Paza de costă va avea sarcina de a asigura tranzitarea navelor civile prin gurile Dunării spre Marea Neagră.

 

Exercițiul se va desfășura în perioada 1 -12 iulie în regiunile Odesa, Nikolaiev și Herson.

 

Comentariu BSMAP: Este pentru prima dată, din 1997, când scenariul Sea Breeze se limitează la acțiuni navale în zona gurilor de vărsare a fluviilor în Marea Neagră. Deși organizatorii consideră aceasta ca fiind "o inovație", potrivit siteului Serviciului Graniței de Stat din Ucraina, planul exercițiului, a fost modificat din cauza acțiunilor Federației Ruse în acvatoriul Mării Negre. În acest sens, este relevantă declarația făcută la ceremonie de comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Igor Voroncenko: “Încercările vecinului nostru de a interzice în mod inopinat navigația în anumite raioane nu a surprins statul major multinațional al exercițiului. Am perceput aceste acțiuni ca o provocare suplimentară și suntem gata să reacționăm în mod adecvat. În prezent, teritoriul manevrelor a fost replanificat și acestea se desfășoară potrivit planului statului major al exercițiului”.

 

Deși scopul principal al exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate între forțele militare (navale) ale statelor membre NATO și cele partenere, în contextul tensiunilor dintre Ucraina și Rusia desfășurarea exercițiului capătă noi semnificații, fiind văzut de partea rusă ca un eveniment provocator, cu potențial agresiv față de zonele controlate de Moscova în Marea Neagră. Astfel, este de așteptat ca Rusia să desfășoare activități militare similare în aceeași perioadă, așa cum a reacționat la toate exercițiile desfășurate de NATO în Marea Neagră de la începutul anului 2019.

Exercițiul internațional Sea Breeze - 2019 a început în Odesa

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE