19 august 2019

I. Copcea, surse: redstar.ru, militarynews.ru, mil.ru

  În prima jumătate a lunii august, în cadrul Forțelor Navale ale Federației Ruse a fost executat exercițiul operativ-strategic Scutul oceanului-2019. În baza unui ordin al ministrului rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, exercițiul, care s-a desfășurat pentru prima dată în anul 2018, a devenit anual.

 

Datele principale privind exercițiul

 

Denumire: Scutul oceanului-2019;

 

Tip: aero-naval, la nivel operativ-strategic;

 

Conducere: comandantul-șef al Forțelor Navale, amiral Nikolai Evmenov;

 

Perioada: 01-15.08.2019;

 

Loc de desfășurare: Oceanul Atlantic (Atlanticul de Nord-Est și Atlanticul Iberic), Marea Barents, Marea Norvegiei, Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Mediterană;

 

Participanți: 49 de nave și vedete de luptă, 20 de nave auxiliare, 58 de aparate de zbor și 10.634 de militari din cadrul Forțelor Navale, Forțelor Aerocosmice și Ministerului pentru Situații de Urgență;

 

Scopuri:

– verificarea nivelului de pregătire al flotei ruse pentru apărarea intereselor naționale ale statului;

– perfecționarea deprinderilor comandanților în conducerea forțelor flotei;

 

Principalele activități desfășurate:

Navele de luptă și auxiliare participante la exercițiu au ieșit din punctele de dislocare permanentă, desfășurând misiuni de asigurare antimină, cu întrebuințarea unui grup de dragoare, după care s-au deplasat în raioanele indicate din Marea Baltică.

 

Nave de luptă din diverse clase, în cooperare cu submarine și Aviația navală, au îndeplinit misiuni de organizare a apărării antisubmarin, antiaeriene și antidiversiune, în compunerea unor grupări tactice și a grupărilor navale de asalt.

 

Navele au executat manevre comune, în ordinea de marș, pe timp de zi și de noapte, efectuând organizarea comunicațiilor și schimburilor de semnale.

 

Pe 08 august, două bombardiere strategice Tu-95MS aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune au desfășurat zboruri deasupra apelor neutre din acvatoriul Mării Bering, cu o durată de peste 10 ore.

 

Particularități ale exercițiului:

 • Comparativ cu prima ediție a exercițiului din anul 2018, a fost schimbat conținutul în sine al acestuia. Astfel, a fost constituită o grupare întrunită de forțe de la trei flote (Flota de Nord, Flota din Marea Baltică și Flota din Marea Neagră), întărită cu Aviația navală a Flotei din Oceanul Pacific, Forțele Aerocosmice și Ministerul pentru Situații de Urgență, care a acționat după un plan unic, îndeplinind un complex de activități, stabilite potrivit planului exercițiului;

 • A fost crescută în mod semnificativ amploarea acestuia, numărul participanților la exercițiu crescând de trei ori;

 • Pentru prima dată, la exercițiu au participat submarine nucleare din dotarea Forțelor Navale;

 • A fost extinsă geografia desfășurării exercițiului. În timp ce prima ediție s-a desfășurat exclusiv în Marea Mediterană, în acest an exercițiul a fost executat în acvatoriile a cinci mări și unui ocean

​​​​​​​

Despre perioda de desfășurare

Inițial, exercițiul a fost planificat pentru perioada 01-09 august. Însă, condițiile în care s-a desfășurat exercițiul, inclusiv situația hidrometeorologică din zonele de operațiune ale Marinei și natura răspunsului forțelor navale combinate ale NATO la acțiunile navelor ruse, au necesitat timp suplimentar. În baza acestor considerații, exercițiul a fost prelungit până pe 15 august. Astfel, s-a dovedit că partea rusă este pregătită pentru a reacționa la schimbările situației operative.

 

Despre participanți

Baza grupării navale interflote constituite pentru desfășurarea exercițiului a fost reprezentată de navele participante la Parada Navală Principală organizată la Sankt Petersburg, pe 28 iulie, cu ocazia Zilei Forțelor Navale.

 

În Marea Baltică, s-a aflat o importantă grupare navală a Flotei de Nord, formată din submarinul nuclear Smolensk, crucișătorul Mareșal Ustinov, distrugătorul Severomorsk, fregata Amiral Gorshkov, remorcherele de salvare SB-406 și Nikolai Ciker, precum și nava de asigurare logistică Elbrus. De asemenea, din partea Flotei ruse din Marea Neagră, în Marea Baltică a acționat nava de patrulare Vasili Bykov.

 

Aprecieri ale conducerii exercițiului

 • Desfășurarea exercițiului a reprezentat încă o etapă importantă a procesului de creștere a capacității de luptă a Forțelor Navele, trupelor și forțelor altor categorii ale Forțelor Armate;

 • Exercițiul a demonstrat pregătirea forțelor de a îndeplini misiuni de descurajare strategică a unei agresiuni împotriva Federației Ruse, în primul rând pe direcțiile oceanice și maritime, precum și de apărare a intereselor naționale;

 • Forțele Navale și-au confirmat, încă o dată, capabilitățile de a-și îndeplini misiunile stabilite, în orice punct al Ocenului Planetar;

 • Exercițiul a confirmat, de asemenea, un nivel ridicat de eficiență al sistemelor de conducere a forțelor;

 • Va fi efectuată o analiză detaliată a tuturor misiunilor îndeplinite în cadrul exercițiului. Rezultatele acesteia vor fi comunicate comandanților flotelor și vor fi implementate în pregătirea comandanților și militarilor de la toate nivelurile;

 • Concluziile și experiența practică obținută în timpul executării exercițiului vor fi folosite în activitatea Centrului Militar Științific și de Instrucție al Forțelor Navale.

 

Aprecieri ale autorului: După modelul exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic, desfășurat, prin rotație, în fiecare an în câte o regiune militară (în acest an este planificat exercițiul Centru-2019), la nivelul Forțelor Navale ale Federației Ruse va deveni consacrat exercițiul anual operativ-strategic Scutul oceanului.

 

Probabil, pentru a economisi resurse, conducerea Forțelor Armate a decis să profite de participarea extinsă a navelor de luptă din toate flotele la Parada Navală Principală de la Sankt Petersburg și să desfășoare exerciții cu acestea, în principal în Marea Baltică. Pentru prima dată, această idee a fost pusă în practică în anul 2018, când, după participarea la paradă, navele au desfășurat activități comune pe mare.

 

Evident, la exercițiu este implicată și Gruparea navală operativă din Marea Mediterană, care acționează pe baze permanente și include 10-15 nave de luptă și auxiliare.

 

Deja în mod traditional, la exercițiul Scutul oceanului participă și bombardiere strategice ale Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice. În timp ce la ediția din 2018, bombardierele strategice au îndeplinit misiuni desupra Mării Mediterane, în 2019, acestea au survolat apele Mării Bering.

 

Așadar, în concluzie se poate aprecia că, în cadrul exercițiului Scutul oceanului, Federația Rusă va integra, în fiecare an, grupări navale deja constituite în alte scopuri (parada din Marea Baltică, respectiv gruparea din Marea Mediterană), la care va adăuga bombardiere strategice și alte tipuri de aeronave ale Forțelor Aerocosmice, pe care le va angrena în desfășurarea de acțiuni comune, într-o concepție unitară.

 

Imagine cu caracter simbolic
Exercițiul operativ-strategic “Scutul oceanului-2019” desfășurat în Federația Rusă

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

 1. ro

ANALIZE & SINTEZE