10 noiembrie 2019

Sursa: topwar.ru, remnmilitaryblog.com

  Comandantul Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă din cadrul  Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse, Iuri Grekhov, a declarat, pe 10.11.2019, în timpul unei emisiuni a postului de radio Ecoul Moscovei, că exercițiul ruso-sârb de apărare antiaeriană Scutul slav se va desfășura anual.

 

Potrivit precizărilor acestuia, în prezent sunt analizate diverse variante de executare a exercițiului. Cea mai plauzibilă dintre acestea prevede desfășurarea exercițiului anual, cu schimbarea alternativă a locului de desfășurare, adică un an pe teritoriul Federației Ruse și un an pe teritoriul Serbiei. În același timp, sunt posibile și alte modalități de executare a manevrelor comune.

 

“Anul viitor intenționăm să efectuăm exerciții nu numai cu trageri cu automatele antiaeriene asupra unor ținte terestre, ci și cu lansări de rachete antiaeriene dirijate asupra unor ținte reale, pe care le vom aduce cu noi și le vom lansa”, a spus Grekhov.

 

În acest an exercițiul comun ruso-sârb Scutul slav a fost planificat pentru prima dată și a fost executat în două etape. În prima etapă, desfășurată pe teritoriul poligonului Ashuluk, militarii din cele două state au susținut teste pentru accesul la exploatarea independentă a sistemelor de rachete antiaeriene S-400 și a complexelor de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Ofițerii sârbi din cadrul Forțelor Aeriene și de Apărare Antiaeriană au urmat cursuri de pregătire intensivă pe simulatoare ale acestor sisteme la Centrul de instrucție din Gatcin.

 

A doua etapă, s-a desfășurat pe teritoriul Bazei Aeriene – Batajnica din Serbia, unde Federația Rusă a dislocat complexe S-400 și Pantsir-S. Militarii din cele două state au desfășurat activități de apărare a obiectivelor militare și infrastructurii civile împotriva atacurilor aeriene. Complexele Pantsir-S au executat trageri de luptă, în timp ce complexele S-400 numai lansări electronice de rachete.

 

Apariția sistemelor de rachete antiaeriene S-400 aproape de centrul Europei a atras atenția NATO. Astfel, avioane de cercetare ale Alianței au executat, timp de câteva zile, zboruri în proximitatea granițelor Serbiei, în scopul urmăririi exercițiilor.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Ținând cont de faptul că în acest an exercițiul s-a desfășurat pe teritoriile ambelor state, ediția din 2020 poate fi planificată în oricare dintre acestea.

Probabil că, începând de anul viitor, exercițiul nu va mai avea două etape și se va desfășura într-o singură perioadă.

Având în vedere că Serbia a achiziționat și urmează să primească în perioada următoare primele complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S este foarte posibil ca în anii ce urmează acestea să fie întrebuințate la exercițiile comune de apărare antiaeriană.

 

Exercițiul ruso-sârb de apărare antiaeriană “Scutul slav” se va desfășura anual

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE