18 septembrie 2020

 În conformitate cu planul de pregătire al Forțelor Armate ucrainene pe anul 2020, în perioada 22-25.09.2020 se va desfășura exercițiul strategic de comandament și stat major ”Efort Comun 2020” la care vor participarea a peste 12.000 militari și personal auxiliar și aproximativ 700 de unități de tehnică de luptă și armament, informează agenția ucraineană de presă Ukrinform.

 

Generalul maior Oleksei Taran, șeful  Direcției Principale pentru Pregătire și Doctrină din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ucrainene, a declarat că scopul principal al exercițiului este constituirea capacității organelor de conducere militară a Forțelor Armate și a altor structuri de apărare din Ucraina, pe timpul desfășurării operațiilor militare.

 

Exercițiul se va desfășura într-un context strategic operativ unic, care ține cont de posibilitatea escaladării situației politico-militare din proximitatea Ucrainei.

 

Generalul a informat că, pe parcursul anului 2020, organele de conducere militară au organizat activități de trecere la structuri de tip J, structuri similare sistemului de conducere din țările membre NATO și, de asemenea, au fost desfășurate activități de pregătire a statelor majore în acest sens. ”Pe timpul exercițiului strategic de comandament și stat major, organele de conducere militară au dislocat deja puncte de comandă conform structurii de tip J. Exercițiu reprezintă o acțiune de control pentru verificarea noului sistem de conducere. Suntem pe deplin convinși de acurateței deciziei luate pentru trecerea la structura de tip J”

 

Acesta  a mai informat că, pe timpul exercițiului, vor fi verificate sistemele de comunicații, cercetare, obținere și transmitere a informațiilor între organele de conducere a Forțelor Armate și forțele și mijloacele țărilor membre NATO. De asemenea, exercițiul va asigura evaluarea capabilităților de comunicații ale armatei ucrainene și va stabili concluziile necesare interoperabilității cu partenerii internaționali.

 

Reprezentantul Statului Major General a precizat că, pentru prima dată, la exercițiu vor participa subunități ale Forțelor Armate ucrainene și ale țărilor membre NATO (SUA, Marea Britanie) care vor desfășura în comun activități de instrucție de luptă, consilieri ai reprezentanțelor NATO în Ucraina, reprezentanți ai Biroului de Legătura NATO în Ucraina și, de asemenea, instructori militari, observatori din SUA, Marea Britanie, Germania, Lituania și Polonia, în total numărul acestora fiind de aproximativ 200. Aceștia își vor desfășura activitatea nu numai în cadrul subunităților și unităților militare, ci și în punctele de comandă de la nivel operativ și strategic.

 

Taran a mai informat că la exercițiu vor participa peste 100 de unități militare, subunități din diferite categorii de trupe și specialități din organica Forțelor Armate ucrainene, însumând aproximativ 12.000 de persoane și 700 de mijloace tehnice și de luptă.

 

Planul general al exercițiului prevede desfășurarea unei serii de exerciții în format tactic, de stat major, tactice de specialitate, tactice de zbor, inclusiv cu trageri de luptă. Activitățile vor fi desfășurate în poligoanele de arme întrunite ale brigăzilor și, de asemenea, din Marea Neagră și Marea Azov.

 

Pe timpul exercițiului, unități din cadrul trupelor aeromobile, de desant aerian și mecanizate vor îndeplini misiuni de stabilizare, apărare, contraofensivă, desant aerian, căutare-salvare cu trageri de luptă.

 

Unitățile și subunitățile trupelor de artilerie și rachete vor desfășura activități de pregătire și acoperire cu foc prin utilizarea complexelor de rachete ”Neptun”. De asemenea, este prevăzută lansarea de lovituri individual și în grup cu complexele de foc în salvă (nt lansare multiplă) ”Vilkha”.

 

Unitățile și subunitățile de apărare teritorială vor desfășura activități de apărare și acoperire a graniței de stat, luptă cu forțele de cercetare-diversiune, cu alte formațiuni înarmate ale agresorului și antidiversiune împotriva formațiunilor înarmate ilegal. Unitățile trupelor de rachete antiaeriene și ale trupelor de apărare antiaeriană din organica Forțelor Tereste vor desfășura acțiuni de acoperire a trupelor proprii împotriva loviturilor aeriene ale inamicului cu utilizarea practică a Complexelor de rachete ”S-300”, ”Buk M1”, ”S-125” și ”Korsar”.

 

Unitățile Forțelor Aeriene,  aviației Forțelor Terestre și ale Forțelor Navale vor desfășura acțiuni de acoperire și distrugere a mijloacelor aeriene ale inamicului prin executarea de trageri reale sau imitate și cu utilizarea UAV-urilor de tip ”Bayraktar”. 

 

Grupări navale, ale Forțelor Navale, vor desfășura acțiuni de apărare a punctelor de bazare, de prevenire a blocării porturilor, minare, dragare, desantare pe litoral neamenajat în condițiile în care inamicul deține supremația aeriană și maritimă, etc. În același timp, forțele și mijloacele Gărzii Naționale vor desfășura acțiuni de apărare împotriva forțelor de cercetare-diversiune și de stabilizare a operațiilor.

 

Mai mulți oficiali ucraineni au declarat în perioada anterioară că exercițiul strategic de comandament și stat major ”Efort Comun 2020” reprezintă un răspuns la exercițiul rusesc ”Caucaz 2020”, a cărui fază activă se va desfășura în perioada 21-26 septembrie. Potrivit Ukrinform, pe timpul desfășurării fazei active a acestui exercițiu, Federația Rusă are planificată dislocarea, în proximitatea graniței cu Ucraina, a peste 120.000 de militari, cel puțin 500 de tancuri, 300 de avioane și a sute de mijloace tehnice și de armament.

 

 

 

Exercițiul strategic de comandament și stat major ”Efort Comun 2020” (Ucraina, 22-25.09.2020)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE