N. Iordan, surse: rtk.kom, telegraf.com

   Mass-media sârbă a relatat că până la sfârșitul acestui an, cetățenii sârbi vor putea călători în Albania și Macedonia de Nord fără pașaport, doar cu actul de identitate și vor fi angajați acolo cu permisele de muncă existente, în timp ce la trecerea frontierelor acestor trei țări va fi efectuat un control vamal comun, care, conform estimărilor preliminare, va conduce la economii de până la 129 milioane de euro.
 
Ziarul sârb Blic, care a publicat o hartă a Mini Schengen, care include Kosovo ca parte a Serbiei, menționează că acestea sunt cele mai importante acorduri sau declarații ale „Mini Schengen” care susțin libera circulație a persoanelor, bunurilor și capitalurilor între cele trei țări, semnate sâmbătă de președintele sârb, Aleksandar Vucic, premierul albanez, Edi Rama, și primul-ministru al Macedoniei de Nord, Zoran Zaev, la Ohrid. La reuniune s-au alăturat președintele Consiliului de Miniștri al Bosniei-Herțegovina, Denis Zvizdic, și ministrul economiei muntenegrene, Dragica Sekulic.

 

Președintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că aceasta este o inițiativă foarte importantă pentru Serbia și că este mândru că "au convenit lucruri importante într-un timp scurt”.
 
Conform unei hărți publicate de ziarul sârb în „Mini Schengenul balcanic” ar fi incluse Serbia (cu Kosovo în granițele sale), Albania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Bosnia-Herțegovina. Această uniune ar avea 16,5 milioane de locuitori și o suprafață de 207.831 de kilometri pătrați.
 
Reuniunea de la Ohrid a stârnit reacții și opoziție din partea liderilor de stat și a liderilor politici din Kosovo și Albania.
 
Președintele Kosovo, Hashim Thaci, care a declarat că a primit o invitație la întâlnire, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook, a anunțat că a refuzat să participe la reuniune din cauză că Kosovo nu a fost invitată la prima întâlnire organizată la Novi Sad la inițiativa președintelui sârb Aleksandar Vucic.
 
Ministrul adjunct al Apărării și Securității din Kosovo, Burim Ramadani, a numit ideea Uniunii Balcanice (Mini-Schengen) o capcană a Serbiei pro-ruse, iar neparticiparea Kosovo la Summitul de la Ohrid reprezintă un argument suficient ca Albania să nu facă parte din această construcție.
 
În Albania, cel mai vocal în reacție la această idee a fost fostul premier Sali Berisha, care a spus că proiectul lansat de Edi Rama și Alesksandar Vucic își propune să izoleze în continuare Kosovo, să-l dezactiveze economic și să-l slăbească în acordul final cu Serbia.
 
Următoarea mini-întâlnire balcanică va avea loc la Durres pe 21 decembrie, urmând să participe și șeful de politică externă al UE, Josep Borell.
 
Experți în afaceri economice și politice din Kosovo consideră că inițiativa creării unui mini-Schengen în cele șase țări din Balcanii de Vest întărește Republica Serbia în regiune și susțin că singura perspectivă de liberă circulație a persoanelor și bunurilor este Uniunea Europeană.
 
Expertul în afaceri economice, Naim Gashi, a declarat pentru Radio Kosova că această inițiativă este în interesul Serbiei, deoarece are cel mai mare PIB din regiune și este puterea economică a regiunii. " În spatele acestei idei de mini-Schengen se află ideea unei uniuni vamale, care este de interes maxim pentru Serbia, iar cele mai mari consecințe vor fi asupra unor țări mici, cum ar fi Kosovo și Muntenegru.  Autoritățile actuale dar și noul guvern ar trebui să respingă aceste inițiative deoarece ideile pentru crearea fostelor federații iugoslave aparțin trecutului. Cred că acest proces este dăunător atât pentru Kosovo, cât și pentru regiune. Perspectiva Kosovo este direct orientată prin mecanismul de stabilizare și asociere cu UE, iar orice surogat al acestui proces este, în opinia noastră, dăunător atât pentru Kosovo, cât și pentru regiune.”
 
Expertul în drept internațional, profesorul Afrim Hoti, afirmă că "în alte circumstanțe, țările suverane pot lua astfel de inițiative, dar în cazul Kosovo este diferit, deoarece nu este recunoscut de două state balcanice".
 
 

 

Mulțumim pentru încredere
12 noiembrie 2019
Experți în economie: Un mini-Schengen în Balcanii de Vest ar întări poziția Serbiei în detrimentul Kosovo

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

Balcanii de Vest