04 iunie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 04.06.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Federația Rusă a format, din patru sateliți de tip Tundra, baza segmentului cosmic al Sistemului de avertizare asupra unui atac cu rachete (SPRN), care permite monitorizarea permanentă a teritoriului SUA în ceea ce privește lansările de rachete balistice. Cele patru aparate cosmice își îndeplinesc misiunile în volum complet.

 

“Prin lansarea pe 22 mai de pe Cosmodromul Plesetsk a celui de-al patrulea aparat cosmic de tip Tundra, din cadrul sistemului cosmic unic Kupol, s-a format structura minimă a acestuia, care permite urmărirea oricăror lansări de rachete balistice sau rachete cu destinație cosmică de pe teritoriul Statelor Unite. Aparatele îndeplinesc misiuni în volum complet pe orbitele de lucru”, a precizat sursa.

 

Potrivit declarațiilor acesteia, “sateliții Tundra sunt dotați cu intrumente de urmărire în infraroșu de nouă generație, care permit înregistrarea cu exactitate a lansărilor de rachete pe fundalul suprafeței pământului”. De asemenea, “aparatele cosmice sunt capabile să urmărească traiectele de zbor ale rachetelor balistice și să stabilească, în regim automatizat, zonele de impact ale focoaselor acestora”, a spus sursa.

 

Aceasta a menționat că cei patru sateliți de tip Tundra din compunerea sistemului cosmic unic Kupol se rotesc în jurul Pământului, pe orbitele eliptice înalte, la o altitudine maximă de peste 35.000 de kilometri deasupra planetei. Traiectele lor de zbor sunt dispuse în unghi unul față de celălalt, formând așa-numita cupolă deasupra emisferei nordice.

 

Primii trei sateliți de tip Tundra au fost lansați în 2015, 2017 și 2019.

 

După cum a declarat anterior pentru agenția Tass o altă sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, în total, în cadrul sistemului Kupol vor acționa nouă aparate cosmice. Kupol este destinat să înlocuiască sistemele cosmice Oko și Oko-1, care au încetat să mai funcționeze.

 

Sistemul rusesc de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete este format din două eșaloane: cel cosmic, ce include în prezent patru sateliți Tundra, și cel terestru, care este format dintr-o rețea de stații de radiolocație de tip Voronezh, care acoperă cu câmpul lor de radiolocație toate direcțiile periculoase pentru lansările de rachete. Destinația de bază a sistemului constă în detectarea, în cel mai scurt timp posibil, și escortarea rachetelor balistice care vizează teritoriile Federației Ruse sau aliaților acesteia.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: La fel ca și în cazul eșalonului cosmic, nici eșalonul terestru al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete nu a fost finalizat. Astfel, până în anul 2022, vor fi operaționalizate alte două stații de radiolocație de tip Voronezh în nordul părții europene a Federației Ruse, în Republica Komi și Regiunea Murmansk. De asemenea, la Sevastopol, în Peninsula Crimeea, va fi construită o nouă stație de radiolocație de tip Voronezh, care va fi operaționalizată până în 2024.

În prezent, segmentul terestru al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete include 13 noduri radiotehnice independente, aflate în structura Armatei 15 – Moscova din subordinea Comandamentului Trupelor Cosmice – Moscova. În serviciul de luptă al acestora se află stațiile de radiolocație de generație nouă de tip Voronezh dispuse în Regiunile Leningrad și Kaliningrad din Regiunea Militară Vest, în Ținutul Krasnodar în sud, în Regiunea Orenburg din zona Volga, precum și în Regiunea Irkutsk și Ținuturile Altai și Krasnoyarsk din Siberia. Pe lângă stațiile noi de tip Voronezh, acestea au în dotare și stații vechi de tip Dnepr, Daryal sau Volga. Două dintre acestea sunt dispuse în Kazahstan și Republica Belarus.

 

Federația Rusă a creat baza unei grupări de sateliți de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE