28 iunie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă Tass a informat, pe 28.06.2020, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că Federația Rusă a efectuat un experiment privind întrebuințarea în luptă a unui “roi” de avioane de vânătoare Su-35, sub conducerea unui avion de generația a cincea Su-57.

 

“Experimentul s-a desfășurat în condiții reale de luptă. Din roiul de avioane de vânătoare au făcut parte un grup de aeronave Su-35, iar rolul avionului de comandament și stat major a fost jucat de un avion Su-57”, a spus una dintre surse.

 

Cea de-a doua sursă din domeniul apărării a confirmat pentru agenția Tass natura testelor și a precizat că, “în ordinea de luptă, pe care piloții o numesc turmă sau roi, are loc schimbul de informații între avioanele de vânătoare în regim de timp real: sistemul de infromații și conducere al fiecărui avion prelucrează în mod automatizat date atât de la senzorii proprii, cât și de la senzorii celorlalte aeronave”.

 

Sursele au anunțat că întrebuințarea unui roi, care acționează într-un spațiu informațional unic, contribuie la creșterea eficienței îndeplinirii misiunilor de luptă. Acestea nu au precizat data și locul de desfășurare a experimentului.

 

După cum a declarat expertul militar rus, Viktor Murakhovsky, redactor-șef al revistei Arsenalul Patriei, aceste teste sunt importante pentru construirea unui sistem informațional unificat pentru Forțele Armate. “Lucrul în cooperare, într-o ordine generală de luptă (într-un pachet) are o mare importanță. În perspectivă, informațiile de la toți senzorii avionului, precum și de la sistemul de apărare antiaeriană, de la sateliți la tehnica terestră, vor acționa într-un sistem unic, care va crea un câmp informațional unic pentru pământ, aer și cosmos. În cadrul acestuia, cu sprijinul inteligenței artificiale, va avea loc distribuirea misiunilor de luptă, inclusiv pentru aviație”, a precizat expertul.

 

Acesta a adăugat că activități similare se desfășoară și în SUA, pentru avioanele de vânătoare F-35. După cum a explicat Murakhovsky, până în prezent, nici Federația Rusă și nici SUA nu au reușit să construiască un astfel de sistem informațional unic de conducere a tuturor genurilor de trupe, din cauza dificultăților reprezentate de constituirea unui format unic pentru datele din diverse categorii de forțe și genuri de trupe din Forțele Armate.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În ultima perioadă, singurele acțiuni de luptă reale la care au participat Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au fost cele desfășurate în Siria. În consecință, este foarte probabil ca experimentul să fi fost efectuat în spațiul aerian sirian. Trebuie menționat faptul că din grupul de aviație rusesc dislocat în cadrul Bazei Aeriene – Hmeimim au făcut parte, în permanență, mai multe avioane de vânătoare de tip Su-35S. De asemenea, avioane de vânătoare de tip Su-57 au fost deplasate în Siria, pentru diverse teste, în condiții reale de luptă, de cel puțin două ori.

Conducerea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse intenționează ca, în perspectivă, să întrebuințeze în luptă roiuri de drone de asalt de tip S-70 Okhotnik (Hunter), sub conducerea avioanelor de vânătoare de generația a cincea Su-57. Acestea din urmă vor juca rolul de punct de comandă aeropurtat, distribuind comenzile pentru drone și asigurând indicarea țintelor. În cadrul testelor noilor drone, la sfârșitul lunii septembrie 2019, o dronă S-70 a efectuat un zbor în tandem cu un avion de vânătoare Su-57.

În războiul viitorului, Federația Rusă va îmbina factorul uman cu inteligența artificială și cu tehnica robotizată.

 

 

 

 

Federația Rusă a desfășurat un experiment privind întrebuințarea unui “roi” de avioane de vânătoare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE