25 septembrie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

   Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 25.09.2019, citând două surse din cadrul Complexului Militar Industrial, că societatea NPO Mashinostroyenia a dezvoltat racheta de croazieră cu bazare navală Onyks-M, cu bătaia maximă de 800 de kilometri și cu o precizie crescută de lovire a țintelor navale și terestre.

 

“Pe baza rachetei de croazieră Onyks aflate în înzestrare a fost dezvoltată o versiune nouă, Onyks-M, care are de o distanță maximă de distrugere de 800 de kilometri”, a declarat una dintre surse pentru agenție.

 

Potrivit precizărilor acesteia, “racheta este dotată cu un sistem perfecționat de conducere și poate lovi cu o precizie mai mare atât ținte navale, cât și ținte terestre”. De asemenea, aceasta are o protecție creescută împotriva mijloacelor de răăzboi electronic.

 

O altă sursă din industria de apărare a declarat pentru agenția Tass că testele constructive de zbor ale noii rachete Onyks trebuiau să înceapă în prima decadă a lunii septembrie, în acvatoriul Mării Barents, într-n poligon maritim al Flotei de Mord. Pentru asigurarea securității navigației și zborurilor aviației civile, pentru această testare au fost închise câteva raioane maritime, “însă lansarea rachetei nu a mai avut loc, fiind necesare verificări suplimentare ale prototipurilor noii rachete”. Sursa a adăugat că “testarea rachetei Onyks-M va începe într-o lună sau două”.

 

Potrivit declarațiilor surselor, la fel ca și în cazul rachetei Onyks, racheta modernizată va putea să poarte atât ogive convenționale, cât și ogive nucleare. Viteza maximă și greutate rachetei Onyks-M au rămas la fel ca la versiunea de bază.

 

Anterior, reprezentanții societății NPO Mashinostroyenia și-au anunțat intenția de a perfecționa caracteristicile rachetei Onyks, dar nu au precizat despre ce parametri este vorba. “Da, intenționăm să întărim caracteristicile de zbor ale rachetei Onyks, pentru a crește eficiența acestui complex antinavă, a declarat pe 13 septembrie pentru agenția Tass un reprezentant al companiei”.

 

Potrivit datelor prezentate de producător, bătaia anterioară a rachetei Onyks, în variant pentru export (Yakhont) era de 300 de kilometri. Viteza maximă era de 2,5 Mach la altitudine mare, iar greutatea ogivei obișnuite de 250 de kilograme.

 

Dezvoltarea complexului antinavă P-800 cu racheta Onyks a început în anul 1982, iar introducerea în înzestrare s-a produs în 2002. Cu acest complex sunt dotate atât nave de suprafață, cât și submarine. De axemplu, rachetele Onyks sunt purtate de primul submarine multirol Poriect 885, Severodvinsk.

 

Pe baza rachetei Onyks a fost constituită racheta ruso-indiană BraMos. La expoziția Maks-2019, șeful întreprinderii producătoare de rachete BraMos din partea indiană, Kumar Mishra, a declarat că bătaia rachetei de croazieră BraMos poate fi extinsă la 800 de kilometri. Acesta a precizat că astfel de posibilități tehnice există deja.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Rachetele Onyks (3M55), împreună cu rachetele Kalibr, H-35 Uran și racheta de perspectivă Zircon, vor reprezenta rachetele de bază antinavă ale Forțelor Navale ale Federației Ruse pentru următoarele decenii.

Bătaia complexului P-800 Onyks era de 600 de kilometri pentru Forțele Navale ruse și de 120-300 de kilometri în versiunea pentru export.

Între principalii purtători de rachete Onyks se află: complexul mobil de rachete de coastă Bastion, navele mici purtătoare de rachete Proiect 21631 din clasa Buyan-M (trei la Flotila din Marea Caspică și două la Flotila din Marea Neagră), submarinele Proiect 885, clasa Yasen, și crucișătorul nuclear Amiral Nakhimov.

În principiu, rachetele Onyks pot fi lansate cu instalațiile universale ale complexului Kalibr, deci orice platformă purtătoare de rachete de tip Kalibr poate purta și rachete Onyks.

Variantele pentru export, Yakhont și BraMos, sunt întrebuințate de Forțele Navale ale Indiei, Siriei, Vietnamului și Indoneziei.

În timpul conflictului din Siria, în anul 2016, complexul de rachete de coastă Bastion-P a lansat rachete de croazieră Onyks împotriva obiectivelor militanților sirieni

 

Federația Rusă a dezvoltat o nouă rachetă de croazieră, cu bazare navală, de tip Onyks-M

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE