08 octombrie 2019

Sursa: iz.r, remnmilitarblog.com

 Ministerul rus al Apărării va întări în mod semnificativ puterea de foc a Trupelor de Apărare de Coastă din Crimeea. Acestea au început să primească lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-G. Noile instalații au înlocuit deja lansatoarele de tip Grad din unitățile de artilerie din peninsulă. Tornado-G este complet automatizat și poate să dirijeze în mod independent rachetele către ținte. Datorită acestui fapt, litoralul de la Marea Neagră va deveni inaccesibil pentru navele adversarului.

 

Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au declarat pentru cotidianul Izvestia că noile complexe Tornado-G au fost introduse în dotarea Regimentului 8 Artilerie și Brigăzii 126 Apărare de Coastă din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră. Este planificat ca reînzestrarea acestor unități cu noile instalații să se încheie până la sfârșitul acestui an.

 

9K51M Tornado-G este un complex modernizat, creat pe baza evoluțiilor celebrei instalații 9K51 Grad. Principalele diferențe dintre acestea constau în existența unui sistem modern de conducere a focului cu navigație prin satelit și a unui computer pentru calcularea indicatorilor balistici. Tornado-G este o mașină complet automatizată. După ce a primit coordonatele țintei, instalația însăși efectuează calculele, realizează ghidajele la unghiul și inălțimea dorite și, la comandă, execută foc. Misiunea echipajului este simplă. Acesta trebuie doar să deplaseze lansatorul în punctul indicat, să-l instaleze în poziție de luptă și să dea semnalul pentru deschiderea focului.

 

Conducerea focului se realizează, practic, fără intervenția umană. Nici măcar introducerea datelor în sistem nu este întotdeauna necesară. Instalația poate primi și prelucra informații de la mașinile de cercetare și de la drone.

 

Automatizarea completă permite îndeplinirea misiunilor de foc mult mai rapid. Echipajul mașinii a fost redus de la trei la două persoane, în timp ce timpul de desfășurare în poziție de luptă neamenajată a fost redus la șase minute, iar cel de pregătire pentru foc la un minut. De aceea, pentu a lansa toată muniția asupra adversarului, artileriștii au nevoie doar de câteva minute.

 

Expertul militar rus, colonel Sergei Suvorov, a declarat că, în comparație cu lansatoarele din versiunile anterioare, la Tornado-G au  crescut în mod semnificativ caracteristicile de bază, respectiv bătaia, precizia și acuratețea unei salve, ceea ce permite distrugerea rapidă și eficientă a unor tipuri diverse de ținte. “Nu mai puțin important este și faptul că integrarea într-un sistem automatizat de conducere (ASU) reduce în mod semnificativ timpul pentru desfășurarea și întrebuințarea lansatorului”, a adăugat acesta.

 

“Este vorba despre un sistem modern, care va crește potențialul de luptă al unei regiuni atât de speciale cum este Crimeea”, a declarat și expertul militar Viktor Murakhovsky.

 

“Particularitatea cheie a lansatorului Tornado-G este reprezentată de posibilitatea utilizării acestuia în comun cu ASU, fapt ce permite efectuarea conducerii centralizate a focului”, a precizat acesta. Echipajele lansatoarelor multiple de proiectile reactive vor primi în mod automatizat coordonatele și alte date despre tragere. Acest lucru permite ocuparea instantanee a unei poziții de tragere și executarea unor trageri eficiente, atât în mod individual, cât și în cadrul subunităților. Iar după terminarea tragerilor, sunt abandonate imediat pozițiile și se trece la altele noi, de unde se execută alte misiuni. Toate acestea reduc riscul de a fi lovit de către adversar.

 

Bătaia maximă a lansatoarelor multiple de proiectile reactive Tornado-G este de 40 de kilometri, iar în perspectivă aceasta va putea fi crescută la 100 de kilometri. Capacitățile de luptă ale noilor complexe au fost crescute și datorită noilor muniții reactive. În nomenclatură au fost introduse proiectile casetate, cu ogive separate și cu elemente de luptă cumulative cu autoghidaj, care permit distrugerea efectivă a tehnicii de luptă blindate a adversarului.

 

Tornado face parte dintr-o familie de lansatoare multiple de proiectile reactive, care include complexe de diferite calibre: pe lângă Tornado-G de 122 de milimetri există și Tornado-S de 300 de milimetri. O versiune mai puternică a fost creată pentru formațiunile mari de artilerie, care rezolvă misiuni de foc deosebit de importante. Primele lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-S au fost livrate în acest an unităților Regiunii Militare Sud.

 

Tornado-S este, de asemenea, complet automatizat și poate dirija în mod independent rachetele către țintă. Reînzestrarea cu aceste complexe va reprezenta încă un pas pe calea către robotizarea artileriei ruse. În anii următori, toate unitățile de artilerie cu subordonare regională și centrală vor trece la Tornado-S.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Atât Brigada 126 Apărare de Coastă – Perevalnoe, cât și Regimentul 8 Artilerie – Simferopol din cadrul Corpului 22 Armată – Simferopol al Flotei ruse din Marea Neagră dispun de câte un divizion de artilerie reactivă. Diferența dintre acestea constă în faptul că divizionul brigăzii are trei baterii, iar cel al regimentului două baterii. Astfel Brigada 126 dispunea de 18 lansatoare multiple de proiectile reactive VM-21 Grad, iar Regimentul 8 de 12 lansatoare VM-21 Grad și 2B26 Grad.

Federația Rusă a dislocat în Crimeea lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-G

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE