Surse: ria.ru, militarynews.ru, tv.zvezda.ru, remnmilitaryblog.com

  Departamentul asigurare informațională al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a anunțat, pe 19.07.2019, că, nave de luptă ale flotei au efectuat manevre comune cu complexul de rachete de coastă Utes, ale cărui instalații de lansare sunt amplasate în munții Peninsulei Crimeea.

 

“În scopul asigurării securității, poligonul maritim, unde au fost efectuate lansările de rachete, a fost închis pentru navigație. Misiunile în acest sens au fost efectuate de către 17 nave de luptă și auxiliare, precum și de avioane ale Aviației FRMN”, se arată în comunicatul de presă.

 

“Personalul care deservește complexul staționar Utes a primit misiunea de a descoperi un detașament de nave al adversarului convențional și de a întrebuința armamentul de rachete împotriva acestuia. La rândul său, echipajul fregatei Amiral Makarov a trebuit să descopere rachetele și să le distrugă cu ajutorul complexului de rachete antiaeriene Shtil”, au precizat reprezentanții FRMN.

 

“În timpul exercițiului, echipajul complexului Utes a efectuat lansarea a două rachete-țintă Progress, iar echipajul navei le-a distrus la distanța și altitudinea necesare, cu ajutorul a două rachete antiaeriene dirijate”, se mai arată în comunicatul de presă.

 

Tragerile cu rachete, respectiv lansarea rachetelor-țintă și distrugerea ulterioară a acestora, au fost urmărite cu ajutorul aparatelor de zbor fără pilot.

Comentariu remnmilitaryblog.com: După cum au anunțat inițial reprezentanții ruși, lansările de rachete cu complexul de coastă Utes trebuiau să fie efectuate în timpul exercițiului desfășurat în paralel cu manevrele Sea Breeze-2019, care s-a încheiat pe 12.07.2019. Deocamdată, nu se cunosc motivele pentru care acestea au fost amânate cu o săptămână. Nu este exclus ca ele să fie de ordin tehnic, ținând cont de faptul că, în prezent, complexul staționar de rachete este supus unui proces de modernizare, care va include și utilizarea unor noi rachete de croazieră.

Complexul Utes este dislocat în Munții Crimeii, la o altitudine de 500-600 de metri deasupra nivelului mării. Acesta întrebuințează rachete de croazieră de tip P-35B și 3M44 Progress. Distrugerea țintelor navale se realizează cu ajutorul unei ogive explozive, cu o greutate de 1.000 de kilograme.

“În prezent, complexul de rachete de coastă Utes, care asigură distrugerea țintelor navale până la o distanță de 300 de kilometri, este capabil să lucreze eficient împreună cu noile complexe de rachete mobile Bastion și Bal, care se află în dotarea brigăzii de rachete de coastă a FRMN”, au anunțat recent reprezentanții FRMN.

Complexul staționar de rachete de coastă Utes din Crimeea aparține Brigăzii 15 Rachete și Artilerie de Coastă – Sevastopol din cadrul Corpului 22 Armată – Simferopol al Trupelor de Rachete de Coastă ale FRMN.

Brigada dispune de trei divizioane de rachete, respectiv două divizioane cu complexe mobile Bastion și Bal și un divizion cu complexul staționar Utes.

Ultimele lansări de rachete antinavă cu complexul Utes au fost efectate în luna aprilie 2019. Două rachete antinavă Progress, lansate de complexul de rachete de coastă, au fost distruse și atunci cu rachete antiaeriene Shtil de la bordul fregatei Amiral Makarov.

În mod normal, divizionul de rachete de coastă Utes din cadrul FRMN, care este comandat de locotenent colonel Serghei Slesarev, execută trageri de luptă foarte rar. Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

19 iulie 2019
Federația Rusă a efectuat lansări de rachete în Marea Neagră

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE