01 iunie 2020

Sursa: iz.ru

 Cotidianul rus Izvestia a prezentat, în ediția din 31.05.2020, o declarație a căpitanului rang I în rezervă Boris Usvyatsov, doctor în științe militare, care a afirmat că acuzațiile apărute în revista americană Forbes, potrivit cărora Federația Rusă va construi nave similare cu portelicopterul francez Mistral, nu sunt adevărate.

 

Într-un comentariu pentru Politekspert, specialistul rus a declarat că viitoarele nave universale de desant rusești Proiect 23900, clasa Priboy, diferă de portelicopterele franțuzești și ca aspect exterior și ca deplasament și ca destinație.

 

Usvyatsov a precizat că NATO și Federația Rusă au tactice diferite, de care depinde funcționalitatea navelor.

 

“Noi avem un principiu: se deschide o rampă în partea din față a navei și apar tancurile plutitoare. Debarcarea desantului maritim pe litoral se face în acest fel. NATO și americanii întrebuințează elicoptere cu un complet de luptă și o compunere care la Infanteria Marină de la noi nu există”, a declarat expertul, citat de gazeta.ru.

 

Anterior, revista Forbes, care a citat materiale publicate cu presupusele nave universale de desant rusești Proiect 23900, a afirmat că acestea sunt o clonă a portavionului francez Mistral.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă a comandat, în anul 2011, două portelicoptere de tip Mistral în Franța. Deși reprezentanții industriei constructoare de nave din Federația Rusă au susținut întotdeauna că pot produce singuri nave de tipul celor franceze din clasa Mistral, partea rusă a mizat, în primul rând, pe transferul de tehnologie și pe o serie de sisteme de conducere și comunicații aflate pe acestea.

Potrivit contractului încheiat între părți, portelicopterele Vladivostok și Sevastopol au fost construite jumătate în Federația Rusă și jumătate în Franța, fiind asamblate la Șantierul Naval francez din Saint-Nazaire.

Acestea au fost produse, au fost formate echipajele, au desfășurat chiar activități de testare pe mare și urmau să fie transferate în Federația Rusă. Însă, din cauza crizei din estul Ucrainei și a preluării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, în perioada 2014-2015, la presiunea partenerilor francezi (SUA, Marea Britanie și Germania), contractul a fost anulat, iar partea franceză a despăgubit Federația Rusă.

Ulterior, cu acordul Federației Ruse, cele două nave au fost vândute Egiptului, iar partea rusă a asigurat tehnica de luptă (inclusiv elicopterele) dislocată la bordul navelor, precum și o serie de alte sisteme.

În aceste condiții se poate aprecia că partea rusă a avut acces la anumite tehnologii franțuzești, care, cu siguranță au fost folosite în procesul de proiectare și vor fi utilizate și în construcția celor două nave universale de desant Proiect 23900 comandate acum de Ministerul rus al Apărării. Cele două portelicoptere, care își vor păstra denumirile inițiale Vladivostok și Sevastopol, vor fi construite la Șantierul Naval din Kerci, în Peninsula Crimeea. Începerea construcției acestora a fost întârziată din cauza pandemiei de coronavirus, dar va fi demarată în perioada următoare.

.

 

Federația Rusă a fost acuzată că a copiat portelicopterele franceze de tip Mistral

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE