27 februarie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 27.02.2020, citând două surse din cadrul structurilor de forță ale Regiunii Federale Nord-Vest, că, în luna ianuarie, a fost executată prima testare a noii rachete hipersonice Zircon de pe o platformă navală, respectiv fregata Amiral Gorshkov, Proiect 22350. Lansarea a fost efectuată din acvatoriul Mării Barents, asupra unei ținte terestre aflate într-un poligon militar.

 

“În conformitate cu programul testelor de stat ale rachetei Zircon, la începutul lunii ianuarie 2020, fregata Amiral Gorshkov a efectuat o lansare-test a acestei rachete, din Marea Barents, asupra unei ținte terestre dintr-un poligon militar din Uralii de Nord”, a precizat una dintre surse.

 

Cea de-a doua sursă a confirmat informația, adăugând că distanța la care a fost lansată racheta Zircon a depășit 500 de kilometri.

 

Aceasta a menționat că testarea rachetei Zircon de pe platforme navale va continua în anul 2020. “După încheierea programului de lansări-test de la bordul fregatei Amiral Gorshkov, testarea acesteia va continua de pe submarinele nucleare”, a spus sursa.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Până în prezent, au fost efectuate mai multe teste ale rachetei hipersonice Zircon, dar cu ajutorul unei instalații de coastă. Prima lansare de pe o platformă navală a fost planificată, inițial, la sfârșitul anului 2019.

Pe 19 noiembrie, reprezentanții Flotei de Nord au anunțat că fregata Amiral Gorshkov se va deplasa în Marea Albă pentru prima lansare a rachetei de pe o platformă navală. Aceasta a stat în Baza Navală – Severodvinsk peste două săptămâni, după care a ieșit pe mare, unde urma să aibă loc o lansare test a rachetei. Însă, în ultimul moment, reprezentanții ruși au anunțat că în Marea Albă nu sunt întrunite condițiile meteorologice pentru efectuarea lansării (vânt puternic și mare de gradul cinci). Astfel, pe 26.12.2019, fregata Amiral Gorshkov a revenit la Severomorsk.

Probabil, procedurile au fost reluate, la începutul lunii ianuarie 2020, în Marea Barents.

Potrivit unor declarații ale președintelui rus, Vladimir Putin, noua rachetă va dezvolta o viteză de până la nouă Mach și va avea o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri. Aceasta va putea fi întrebuințată atât împotriva țintelor navale, cât și a celor terestre.

Racheta hipersonică Zircon va putea fi lansată cu ajutorul instalației de lansare universale de tip 3S14 a complexului de rachete Kalibr. În acest fel, noua rachetă va putea fi introdusă în dotarea tuturor navelor de luptă de suprafață și submarinelor dotate cu acest tip de instalație.

Bineînțeles că prima navă dotată cu rachete de acest tip va fi chiar fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

Se estimează că între primele nave înzestrate cu rachete hipersonice Zircon vor fi crucișătoarele Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, portavionul Amiral Kuznetsov, noile distrugătoare de tip Lider (Proiect 23560) și submarinele din clasele Yasen-M, Hasky și Antey.

 

Federația Rusă a testat o rachetă hipersonică Zircon, de pe o platformă navală, în Marea Barents

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE