29 aprilie 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

 După cum se arată într-un raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), publicat pe 29.04.2019, cheltuielile militare ale Federației Ruse au scăzut pentru al doilea an consecutiv, bugetul militar înregistrând o valoare de 61,4 miliarde de dolari, ceea ce plasează statul rus pe locul 6 în lume la acest indicator.

 

Potrivit datelor SIPRI, susținând programele de modernizare militară, în perioada 2010-2015, Federația Rusă și-a crescut bugetul militar cu 4,9-16% în fiecare an. Începând cu anul 2016, cheltuielile militare au început să scadă, dar o rambursare unică în același an a datoriei naționale către companiile Complexului Militar Industrial a crescut cheltuielile cu 7,2%, se explică în raport. Dacă nu ar fi fost efectuate aceste plăți, bugetul militar rus ar fi scăzut cu 11%. Acest fapt explică, de asemenea, o scădere semnificativă în 2017, cu 19%.

 

În anul 2018, cheltuielile militare rusești au continuat să scadă și s-au redus cu 3,5%, deși, în termeni absoluți, volumul acestora a fost cu 27% mai mare decât în anul 2009. După cum se arată în raport, această cifră rămâne cea mai mare din Europa de Est: anul trecut, bugetul militar rus a reprezentat 88% din totalul cheltuielilor subregionale pentru armată.

 

În acest timp, volumul global al cheltuielilor militare din lume a continuat să crească anul trecut și a ajuns la 1.822 miliarde de dolari – cel mai înalt nivel din întreaga perioadă de contabilizare a alocărilor bugetare militare, care a început în 1988.

 

Acum este cu 76% mai mare decât cifra din anul 1998, când s-au înregistrat cele mai mici cheltuieli militare de la sfârșitul Războiului Rece. Totalul cheltuielilor militare a reprezentat 2,1% din PIB-ul global sau 239 de dolari pe cap de locuitor. Primele cinci țări care cheltuiesc cel mai mult pentru nevoile militare sunt Statele Unite, China, Arabia Saudită, India și Franța, care reprezintă 60% din totalul cheltuielilor din lume.

 

“Anul trecut, jumătate din cheltuielile militare ale lumii au fost înregistrate în Statele Unite și China. Nivelul mai ridicat al cheltuielilor militare globale în 2018 este, în principal, rezultatul creșterii substanțiale a cheltuielilor efectuate de aceste două țări”, a apreciat Nan Tian, expert în cheltuieli militare și armament în cadrul SIPRI.

 

Pentru prima dată din 2010, alocările din SUA au crescut cu 4,6% și au ajuns la 649 miliarde de dolari, ceea ce este aproape egal cu cheltuielile cumulate ale celor opt țări care urmează în clasament după Statele Unite. Potrivit declarațiilor directorului de programe din cadrul SIPRI, Hud Fleran, „creșterea cheltuielilor americane a fost asigurată prin punerea în aplicare a noului program de achiziții militare de armamente adoptat de administrația [Donald] Trump în 2017”.

 

China s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește cheltuielile militare în 2018, cu 250 de miliarde de dolari, cu o creștere de 5% față de anul anterior. Acesta este, deja, al 24-lea an de creștere continuă a alocărilor militare chinezești. Anul trecut, acestea au fost de aproape 10 ori mai mari decât în 1994, ajungând la 14% din totalul mondial.

 

Potrivit expertului, „creșterea cheltuielilor militare chinezești este determinată de creșterea economică generală a țării. Începând cu anul 2013, China a alocat pentru bugetul militar 1,9% din PIB anual".

 

Potrivit SIPRI, în anul 2018, cheltuielile militare totale ale celor 29 de state membre NATO au fost de 963 miliarde de dolari sau 53% din totalul mondial.

 

Cea mai mare creștere a alocărilor militare în lume, în cifre absolute, s-a înregistrat în Statele Unite, unde bugetul militar a crescut cu 27,8 miliarde dolari, iar cea mai mare reducere în Arabia Saudită, cu 4,6 miliarde de dolari. Turcia, anul trecut, a majorat cheltuielile de apărare cu 24%, ajungând la 19 miliarde de dolari, ceea ce o clasează pe primul loc în ceea ce privește creșterea economică în rândul celor 15 puteri militare.

 

O creștere serioasă a cheltuielilor militare a fost observată și în 2018 în mai multe țări din Europa Centrală și de Est. Astfel, în Polonia aceasta a fost de 8,9% (11,6 miliarde dolari), iar în Ucraina de 21% (4,8 miliarde dolari). În Bulgaria, Letonia și Lituania, bugetele militare au crescut cu 18-24%. În plus, Lituania a înregistrat cea mai mare creștere relativă a cheltuielilor militare între toate țările europene în perioada 2009-2018: cheltuielile pe parcursul deceniului au crescut cu 156%.

 

Comentariu BSMAP: Prin politica agresivă manifestată din 2008 până în 2014, respectiv din perioada războiului din Georgia până la anexarea Crimeei, Rusia a determinat statele din Europa și marile puteri, SUA și China, să își majoreze cheltuielile pentru Apărare. Astfel că diferențele dintre SUA și Federația Rusă în domeniul cheltuielilor militare sunt, în prezent, foarte mari (649 de miliarde de dolari SUA față de 61,4 miliarde Rusia).

Situația ar putea părea favorabilă pentru Rusia, în sensul că prin acțiuni care servesc intereselor naționale determină alte state să direcționeze mai multe fonduri spre domeniul apărării în detrimentul dezvoltării altor sectoare concurențiale. În realitate, se menține o demotivare financiară a personalului și se creează o situație care va conduce la un decalaj tehnologic greu de recuperat.

Trebuie înțeles că Rusia nu alocă mai mult pentru Apărare pentru că, în prezent, nu mai are posibilitățile financiare necesare. SUA sunt conștiente de acest lucru și, prin forțarea denunțări Tratatului INF, determină Rusia să majoreze cheltuielile militare și să intre astfel într-o nouă cursă a înarmării din care nu poate decât să piardă.

 

 

Imagine cu caracter simbolic
Federația Rusă se află pe locul șase în lume, în privința cheltuielilor militare

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE