16 iulie 2019

Sursa:  diana-mihailova.livejournal.com​, remnmilitaryblog.com

 “Cu puțin înainte de încheierea valabilității Tratatului INF, experții avertizează că, sub conducerea lui Vladimir Putin, Federația Rusă – absolut neprovocată – se pregătește pentru ducerea unor războaie regionale în Europa. Scopul vizat constă în confruntarea cu Occidentul și subminarea coeziunii Alianței Nord-Atlantice. Cât de realist este un astfel de scenariu?”, se întreabă revista germană Focus.

 

Fostul adjunct al secretarului general al NATO, Heinrich Braus, și directorul Institutului pentru Politica de Securitate de la Universitatea din Kiel, Joachim Krause, au publicat o analiză în care apreciază că Federația Rusă se pregătește pentru războaie în Europa, “pe care vrea să le încheie cu victorii, cu ajutorul amenințării de utilizare a armelor nucleare”, scrie jurnalistul Ulf Lyudeke.

 

“Unilaterale, incomplete și incapabile să reziste unor teste rezonabile”, a calificat fostul președinte al Comitetului Militar al NATO, Harald Kuyat, constatările experților.

 

Deși Kuyat recunoaște că “încetarea Tratatului INF creează probleme pentru care NATO nu are soluții adecvate, scenariul unui atac regional asupra uneia dintre țările NATO este absolut absurd”, a declarat acesta într-un interviu pentru Focus. “La urma urmei, un atac asupra unui stat membru NATO va deveni un pretext pentru intervenția aliaților, iar Federația Rusă va fi astfel în pericolul de a intra în conflict cu NATO. Vladimir Putin știe că rezultatul unui astfel de demers va consta într-o izolare internațională completă, cu consecințe politice și economice neprevăzute pentru țară”, a spus Kuyat.

 

Faptul că, teoretic, Federația Rusă este capabilă ca, în câteva ore, să ocupe statele baltice este cunoscut de către reprezentanții NATO. Dar, pentru aceasta, potrivit strategului militar, Federația Rusă nu are nevoie să dezvolte un program de înzestrare costisitor – “cu atât mai mult cu cât partea rusă și-a dat seama că așa-numita descurajare nucleară extinsă a Statelor Unite nu mai există pentru aliații europeni”. Aceasta este, în opinia generalului în rezervă, dilema strategică reală a NATO: “Strategia NATO nu mai este pe deplin fezabilă și deschide pentru Federația Rusă posibilități legate de armele nucleare”.

 

Investițiile de anvergură al Federației Ruse în sistemele de luptă moderne sunt considerate de către Kuyat ca “o asigurare a echilibrului strategic cu Statele Unite”, se arată în publicație.

 

Braus și Krause dau vina pe Federația Rusă pentru renunțarea la Tratatul INF, însă, potrivit lui Kuyat, analiza lor nu menționează “greșelile pe care Statele Unite și chiar NATO le-au făcut în lupta pentru păstrarea Tratatului INF”. “Astfel, este complet neglijat faptul că nici Statele Unite, nici NATO, în pofida asigurărilor date de reprezentanții acestora, nu au încercat să apere menținerea tratatului”, arată publicația. În același timp, pentru securitatea Europei, tratatul este, în opinia lui Kuyat, “indispensabil”, deoarece încetarea acestuia scutește Federația Rusă de orice obligații contractuale și îi oferă libertatea de acțiune în dezvoltarea unui potențial strategic nuclear, care amenință doar Europa, nu și Statele Unite.

 

În ceea ce privește propunerile Federației Ruse de a controla sistemele de luptă în locul Statelor Unite “aceștia nici măcar nu au reacționat”, a spus Kuyat.

 

Jurgen Hardt, reprezentantul fracțiunii CDU / CSU privind problemele de politică externă consideră că, “în pofida tuturor noilor tendințe în domeniul armamentelor și al exercițiilor militare, Federația Rusă este  încă departe de a reprezenta o amenințare convențională serioasă pentru UE și NATO”. În cadrul unui interviu acordat publicației Die Welt, Hardt a spus că “Vladimir Putin, intenționează ca, prin încălcarea Tratatului INF, să verifice unitatea noastră, în primul rând”.

 

De asemenea, nici Niels Schmid, liderul SPD pe probleme de politică externă, nu crede în posibilitatea unei invazii rusești într-una dintre țările europene. Potrivit acestuia, “în prezent este importantă menținerea dialogului”. Numai în FDP sunt împărtășite îngrijorările lui Krause și Braus cu privire la faptul că “Moscova intenționează să mențină anumite regiuni ale Europei într-o stare de instabilitate controlată”, scrie Focus.

Imagine cu caracter simbolic
 Federația Rusă se pregătește de războaie în Europa? Cât de realist este acest scenariu de coșmar

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE