11 iulie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

 În Crimeea, vor fi dislocate noile complexe de rachete antiaeriene Tor-M2, care sunt capabile să distrugă cu precizie mare aparate de zbor fără pilot, rachete de croazieră sau bombe de aviație dirijate. Complexele, destinate inițial pentru protecția trupelor în timpul marșului, vor fi introduse în dotarea Regimentului 1096 Rachete Antiaeriene al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), a cărui misiune constă în apărarea Bazei Navale Principale de la Sevastopol împotriva atacurilor adversarului. Anterior, era planificat ca regimentul să fie dotat cu complexe Buk-M2, însă, experiența întrebuințării mijloacelor de apărare antiaeriană în Siria a demonstrat că Tor-M2 este mult mai eficient în ceea ce privește apărarea împotriva atacurilor cu armament de precizie.

 

Surse aparținând Statului Major Principal al Forțelor Navale au declarat pentru cotidianul Izvestia că decizia de dislocare a complexelor Tor-M2 în Crimeea a fost deja luată, urmând ca acestea să fie deplasate la Sevastopol.

 

În anul 2017 s-a informat că Regimentul 1096 Rachete Antiaeriene va primi complexe Buk-M2și Buk-M3. Însă, lecțiile învățate în timpul întrebuințării sistemelor moderne de apărare antiaeriană în Siria au dus la corectarea acestor planuri de înzestrare. În cele din urmă, a fost adoptată decizia de reînzestrare a unității militare cu complexe de rachete Tor-M2.

 

În prezent, în dotarea regimentului se află complexe de rachete antiaeriene Osa, primite în înzestrare în anii 70 ai secolului trecut. Potrivit experților, Osa este un complex care a confirmat, dar de mult timp avea nevoie de înlocuire.

 

“Complexele Tor au acoperit, cu succes, spațiul aerian sirian, asigurând protecția aeriană a Bazei Aeriene de la Hmeimim”, a declarat redactorul ziarului Arsenalul Patriei, Viktor Murakhovsky.

 

“Tor-M2 este un complex pentru lupta apropiată, care permite întrebuințarea eficientă împotriva armamentului de precizie. Un regiment dotat cu complexe Tor poate să distrugă o cantitate mare de ținte. Acțiunile de luptă din Siria au demonstrat că Tor a distrus efectiv rachete de croazieră, proiectile reactive sau drone. În plus, aceste complexe se pot angaja în luptă aproape instantaneu. Anterior, divizionul sau regimentul de apărare antiaeriană trebuia să facă opriri scurte, să deschidă focul asupra țintelor, după care să continue deplasarea”, a precizat expertul.

 

“Inițial, acest complex a fost dezvoltat pentru acorperirea trupelor în timpul marșului”, a admis Murakhovsky. Însă, în timpul exploatării s-a constatat că Tor este capabil să protejeze, cu succes, un raion de importanță strategică, fără să dea adversarului șansa de a executa un atac aerian rapid.

 

Bătaia noii rachete 9M338K, care dispune de o aerodinamică unică, permite complexelor Tor-M2 să acopere un front cu o deschidere de 20 de kilometri. Acestea pot lovi simultan patru ținte, față de prima modificare a Tor, care putea să distrugă numai o țintă. Noile complexe lucrează pe principiul o țintă – o rachetă. Între ținte se pot afla toate tipurile de rachete de croazieră și de bombe de aviație cu corecție de tip GVU-39 și GVU-40 sau SDV-I și SDV-II, care au fost întrebuințate în mod activ în Siria și în Afganistan.

 

În Crimeea, a fost desfășurat deja un sistem de conducere automatizat integrat, cu elemente de inteligență artificială. În prezent, în compunerea acestuia sunt incluse mijloace de foc ale unităților de rachete antiaeriene, un regiment radiotehnic, forțe de aviație și ale FRMN, mijloacele de apărare antiaeriană de pe nave, precum și apărarea antiaeriană a marilor unități și unități de infanterie moto. Toate unitățile de forțe aeriene și apărare antiaeriană dislocate în peninsulă sunt asigurate integral cu noi categorii de armamente, între care sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf sau complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

 

“Până în prezent, în Crimeea a fost constituit un sistem de apărare antiaeriană, care permite respingerea unui atac masiv cu cele mai moderne mijloace de atac”, a declarat pentru Izvestia istoricul militar Dmitri Boltenkov.

 

“Sistemul întrunește mijloacele de apărare antiaeriană de la mai multe eșaloane”, a precizat acesta. La distanțe mari, împotriva aparatelor de zbor ale adversarului vor fi întrebuințate sistemele S-300 și S-400. Avioanele, bombele și rachetele aflate la distanțe mici vor fi distruse cu complexele Tor-M2 și Pantsir-S. Pe lângă acestea, focul de la sol al complexelor de apărare antiaeriană va fi sprijinit și de nave și aviație.

 

Eficiența Sistemului automatizat de conducere al apărării antiaeriene a fost testată recent, în condiții apropiate de cele reale. În timpul unor exerciții, cu ajutorul acestuia a fost respins un atac inopinat cu 70 de rachete de croazieră, bombe dirijate și drone ale adversarului convențional.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, Federația Rusă dispune de câteva sute de complexe de tip Tor, în toate cele trei versiuni: Tor (9K330), Tor-M1 (9K331) și Tor-M2 (9K332).

Principalele avantaje ale modelului Tor-M2 constau în faptul că acesta poate să execute foc din mers, fără oprire. De asemenea, în comparație cu versiunile anterioare, complexul de luptă al acestuia a fost dublat, dispunând de 16 rachete. În același timp, noua rachetă 9M338 a extins zona de distrugere și a crescut precizia tragerii.

Prin dislocarea acestora la Sevastopol se va întări apărarea antiaeriană a Bazei Navale Crimeea. Ținând cont de mobilitatea complexelor, în caz de necesitate, acestea vor putea întări apărarea antiaeriană și pentru alte obiective strategice din peninsulă, ca de exemplu Podul Crimeea peste Strâmtoarea Kerci.

 

Federația Rusă va disloca în Crimeea noile complexe de apărare antiaeriană Tor-M2

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE