16 septembrie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitaryblog.com

  Direcțiile strategice sud și vest vor fi întărite cu noile aparate de zbor fără pilot cu tehnologie stealth de tip Okhotnik. Invizibile pentru radarele adversarului, aparatele pot purta la bord un întreg arsenal de armamente, inclusiv rachete de croazieră și bombe dirijate de mare precizie. Potrivit experților, în cazul unei agresiuni împotriva Federației Ruse, astfel de drone vor putea înlocui aeronavele în cele mai periculoase direcții, în așa fel încât echipajele Forțelor Aerocosmice să nu fie expuse riscurilor inutile.

 

O sursă din mediul militar a declarat pentru Izvestia că Ministerul rus al Apărării a luat decizia formării în Regiunile Militare Sud și Vest a unor detașamente cu noile drone de atac Okhotnik. Noile subunități vor fi formate în anul 2024.

 

În prezent, Okhotnik este considerată drept una dintre cele mai puternice drone de atac din lume. Este vorba despre o dezvoltare nouă, care se află în stadiu de testare. Caracteristicile dronei sunt secrete, dar au fost aflate datele referitoare la gabaritul său. Noua dronă are o lungime de 19 metri, anvergura aripilor de 14 metri și greutatea de aproape 20 de tone. Aceste dimensiuni permit nu numai efectuarea cercetării, ci și executarea de atacuri asupra adversarului. Drona va dispune de sisteme de armament puternice, inclusiv de rachete de croazieră și de bombe dirijate. Forma constructivă a dronei permite, de asemenea, dotarea acesteia cu armamente din clasa aer-aer, datorită cărora va putea să devină un vânător ieftin și eficient al avioanelor adversarului.

 

Drona stealth este realizată conform schemei aerodinamice a aripii zburătoare, fiind echipată cu un motor cu reacție cu vector de tracțiune variabil și are un înveliș antiradar. Aparatura instalată la bord îi permite să efectueze cercetarea optoelectronică și de radiolocație. În partea de jos a fuzelajului  se află compartimentele pentru armamente.

 

Aparatul de zbor fără pilot Okhotnik a fost prezentat pentru prima dată la expoziția Armata-2019, iar la începutul lunii august a fost efectuat primul zbor al acestuia. Aparatul a survolat de câteva ori aerodromul la o altitudine de aproximativ 600 de metri și a aterizat în punctul indicat.

 

Dislocarea acestor drone pe teritoriile Regiunilor Militare Sud și Vest va crește posibilitățile de respingere a unei agresiuni militare directe pe aceste direcții strategice, apreciază expertul militar Anton Lavrov.

 

“La baza sa, Okhotnik reprezintă o dronă pentru un război mare. Aparatul de zbor cu reacție și cu expunere redusă este destinat pentru depășirea apărării antiaeriene. Aceste este proiectat pentru zboruri în zona de acoperire a celor mai moderne sisteme de rachete antiaeriene și chiar a avioanelor de vânătoare ale adversarului. Restul apartelor de atac pe care industria noastră le dezvoltă acum nu sunt potrivite pentru depășirea apărării antiaeriene și pentru a acționa împotriva adversarilor serioși”, a spus expertul.

 

“În condițiile unor ațiuni de luptă de amploare, Okhotnik poate să devină un înlocuitor complet al avioanelor de luptă. Acesta poate să îndeplinească misiuni în cele mai periculoase raioane, ceea ce va permite să nu se mai expună din nou viața piloților ruși”, a adăugat expertul.

 

În ultimii ani, au fost formate subunități dotate cu drone în toate categoriile de forțe armate și genuri de trupe independente. Cu toate acestea, până acum au îndeplinit numai misiuni de cercetare. Acum, dronele sunt capabile să întrebuințeze arme de înaltă precizie. Noile drone sunt mai mari decât cele de cercetare și trebuie să fie echipate cu echipamente speciale pentru controlul sistemelor de armamente. În prezent, este în curs de finalizare procesul de testare și introducere în dotare a primei drone de atac a Federației Ruse de tip Forpost-M. Următoarea generație de drone purtătoare de rachete va fi reprezentată de dronele Okhotnik.

 

Anterior, Izvestia a informat că, în cadrul Forțelor Navale, va apărea o versiune specială a noii drone de tip Altius. Este planificat ca aceasta să fie folosită pentru cercetare și indicarea țintelor, iar în perspectivă și pentru misiuni de atac. După finalizare, aceasta va putea ca, în mod independent, să distrugă ținte terestre și de la suprafața apei cu rachete și bombe dirijate și nedirijate. Acest fapt îi va permite să se lupte cu diverse ținte navale, inclusiv cu navele de luptă mari, precum distrugăroare, crucișătoare și chiar și cu portavioane. Principala caracteristică distinctivă a noii drone este reprezentată de posibilitatea conducerii printr-un canal de comunicații prin satelit, ceea ce face ca aparatul să aibă o rază de acțiune aproape nelimitată.

 

Dronele încep să joace un rol din ce în ce mai serios pe câmpul de luptă și în operațiile de diversiune. Astfel, pe 14 septembrie, în Arabia Saudită, la rafinăriile din raioanele Abkaik și Khurais, au avut loc explozii și au fost declanșate incendii severe. Abia ulterior, rebelii husiți din Yemen au afirmat că au atacat rafinăriile cu ajutorul a 10 drone. Cu toate că dronele husite au fost fabricate într-o manieră artizanală, o lovitură precisă asupra infrastructurii industriale a generat o reduce resemnificativă a producției de petrol din țară.

 

 

 

 

Federația Rusă va disloca noile drone de atac Okhotnik în Regiunile Militare Sud și Vest

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE