09 noiembrie 2019

Sursa: militarynews.ru, remnmiltaryblog.com

  Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 09.11.2019, că, în perioada următoare, în Crimeea, va începe construirea unui nou radar de tip Voronezh, în cadrul Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete (SPRN).

 

Constructorul general al SPRN, Serghei Boev, a declarat pentru agenție că, “deocamdată, au loc lucrările de proiectare și urmează ca, în scurt timp, să înceapă construirea noului radar”.

 

În luna noiembrie 2017, Boev a declarat pentru Interfax că pentru militarii ruși, în Crimeea, va fi construită o nouă stație de radiolocație de tip Voronezh. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, o sursă din cadrul structurilor de forță din Crimeea a declarat agenției că activitățile de construire a noii stații de radiolocație Voronezh-M sunt planificate să înceapă în anul 2019, în raionul localității Sevastopol, pe amplasamentul vechii stații de tip Dnepr.

 

Sursa a precizat că, prin capacitățile sale de luptă, noul radar va depăși în mod semnificativ stația Dnepr, care acoperea, între altele, regiunea Orientului Mijlociu, și “va putea vedea” lansările de rachete balistice cu diverse tipuri de bazare la distanțe de până la 3.500 de kilometri.

 

În luna octombrie 2019, locțiitorul comandantului Trupelor Cosmice, general maior Igor Morozov, a declarat că finalizarea constucției stației de radiolocație este planificată pentru anul 2024.

 

După dizolvarea URSS, stația de radiolocație de tip Dnepr din Sevastopol a revenit Ucrainei și a fost închiriată pentru o perioadă de Federația Rusă. Ulterior, însă, din cauza poziției autorităților de la Kiev, contractul a fost reziliat. Stația de radiolocație de tip Dnepr nu a mai fost folosită de 10 ani și nu mai este funcțională.

 

Voronezh-M este o stație de radiolocație dincolo de linia orizontului și este destinată pentru îndeplinirea de misiuni în cadrul SPRN. Radarul este capabil să descopere obiecte cosmice și aerodinamice, inclusiv rachete balistice și de croazieră.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În prezent, componenta terestră a Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete din Federația Rusă include o rețea formată din 13 noduri radiotehnice, aflate în structura Armatei 15 – Moscova din subordinea Comandamentului Trupelor Cosmice – Moscova.

În dotarea acestora se află atât stații de radiolocație de tip vechi: Dnepr, Daryal și Volga, dar și stații moderne de tip Voronezh, în diverse versiuni, care funcționează în paralel.

Nodul Radiotehnic – Sevastopol (Republica Crimeea) este amplasat în Golful Kazacha și este singurul din cele 13 care nu este operațional. În dotarea acestuia se află o stație de radiolocație de tip 5N86 Dnepr.

Stațiile Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete îndeplinesc misiuni de obținere și transmitere a datelor privind lansările de rachete și traiectoriile acestora, în scopul avertizării privind atacurile asupra punctelor de conducere militară și de stat. De asemenea, acestea furnizează date despre obiectele cosmice pentru controlul spațiului cosmic. Baza mijloacelor de radiolocație ale eșalonului terestru al Sistemului de avertizare timpurie asupra unui atac cu rachete este reprezentată de stațiile de radiolocație de nouă generație de tip Voronezh.

În prezent, în serviciul de luptă se află patru stații noi de tip Voronezh în Regiunile Leningrad, Kaliningrad și Irkutsk, precum și în Ținutul Krasnodar. Alte trei stații Voronezh au fost trecute în serviciul de luptă experimental în Ținuturile Krasnoyarsk și Altai, precum și în Regiunea Orenburg.

De asemenea, alte două stații noi de tip Voronezh se află în construcție în nordul părții europene a Federației Ruse, respectiv în Republica Komi și Regiunea Murmansk.

 

Federația Rusă va începe, în scurt timp, construirea unui radar de tip Voronezh în Crimeea

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE