20 aprilie 2019

Sursa: militarynews.ru, remnmilitaryblog.com

În urma unei întâlniri cu președintele Siriei, Bashar Asad, vicepremierul rus, Iuri Borisov, a declarat, pe 20.04.2019, că, în săptămâna următoare, portul sirian Tartus va fi predat în arendă Federaței Ruse pentru 49 de ani, pentru transport și utilizare economică.

 

“Chestiunea cheie care ar trebui să dea o dinamică pozitivă este problema utilizării portului Tartus. În timpul vizitei au fost stabilite toate aceste aranjamente. Suntem foarte avansați în această problemă și sperăm că, în termen de o săptămână, contractul va fi semnat, iar timp de 49 de ani portul Tartus va trece în exploatarea oamenilor de afaceri ruși”, a declarat Borisov pentru jurnaliști.

 

Potrivit declarațiilor sale, o decizie în acest sens a fost luată în cadrul unei reuniuni a comisiei interguvernamentale din decembrie 2018.

 

Borisov consideră că acest pas va da o dinamică serioasă comerțului reciproc. “Sper că acest lucru va juca în favoarea, în primul rând, a economiei siriene”, a declarat vicepremierul.

 

În anul 2017, Federația Rusă și Siria au semnat o înțelegere privind dislocarea în portul Tartus, pentru o perioadă de 49 de ani, a unui Punct de asigurare tehnico-materială al Forțelor Navale ale Federației Ruse.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Începând din toamna anului 2015, Federația Rusă s-a implicat în conflictul din Siria, ajutând Guvernul și armata siriană să-și recapete integral teritoriul, care fusese capturat, în proporție de peste 60% de gruparea teroristă Stat islamic.

Forțele Armate ale Federației Ruse au declanșat o operație militară pe teritoriul sirian, având ca puncte principale de sprijin Baza Aeriană – Hmeimim din provincia Latakia și o grupare navală constituită în estul Mării Mediterane, care a întrebuințat portul Tartus, în care se află un Punct rusesc de asigurare tehnico-materială, încă din perioada sovietică.

Deși cheltuielile cu deplasarea și întreținerea trupelor ruse în Siria în cei trei ani de operațiuni militare au fost mari, acestea au susținut o serie de obiective militare, între care: testarea armamentelor aflate în exploatare și de perspectivă, promovarea la export a unor categorii de tehnică militară, care au confirmat în timpul operației, antrenarea personalului în condiții reale de luptă.

O parte din aceste cheltuieli au fost recuperate de la Guvernul sirian, care a achiziționat din Federația Rusă cantități mari de armament, tehnică militară sau diverse categorii de muniții.

O altă parte urmează să fie recuperate prin intermediul unor afaceri de genul celei privind arendarea portului Tartus pentru o perioadă de 49 de ani. Sprijinirea economiei siriene va însemna, în primul rând, beneficii pentru partea rusă, care își va promova produsele la export.

Judecând în termeni economici, se poate aprecia că implicarea Federației Ruse în Siria începe să devină profitabilă.

 

Federația Rusă va lua în arendă portul sirian Tartus pentru o perioadă de 49 de ani

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE