14 martie 2019

Sursa: topcorru, remnmilitaryblog.com

  Ministrul bulgar al energiei, Temenuzka Petkova, a anunțat, pe 13.03.2019, că societatea rusă Gazprom va opri tranzitul de gaze către Bulgaria prin teritoriul Ucrainei.

 

Potrivit ministrului bulgar, autoritățile de la Sofia au primit o notificare din partea Gazprom eksport, în care se precizează că, începând cu luna ianuarie 2020, va fi oprit tranzitul de gaze prin coridorul Trans-Balcanic.

 

Prin coridorul respectiv, Federația Rusă livrează gaze în Turcia prin teritoriile Ucrainei, Moldovei, României și Bulgariei.

 

În aceste condiții, Bulgaria nu va rămâne fără gaze, numai că ele vor fi furnizate prin noul gazoduct Turkish Stream. În luna ianuarie 2019, compania Gazprom a anunțat rezervarea noilor capacități de transport de gaze. Acestea vor trece de la granița Bulgariei cu Turcia până la granița Bulgariei cu Serbia. Astfel, sistemul bulgar de transport de gaze va fi extins.

 

Întrebarea este dacă Bulgaria va primi garanțiile din partea Uniunii Europene, pe care partea rusă le solicită, înainte de a începe construcția segmentului bulgar al Turkish Stream. Până în prezent, după cum a subliniat ministrul bulgar, Uniunea Europeană nu a oferit aceste garanții, însă toate normele juridice au fost respectate, astfel încât nu există motive pentru refuzul de a construi segmentul bulgar.

 

Gazoductul Turkish Stream, care va lega Federația Rusă de Turcia prin Marea Neagră, va avea două linii de conducte. Prima linie va furniza gaze naturale pentru consumatorii turci, iar cea de-a doua va trece prin Bulgaria în Serbia și Ungaria. Trecerea în exploatare a primei linii de conducte este planificată pentru sfârșitul anului 2019. Este de la sine înțeles că, după punerea în funcțiune a noii conducte de gaze, nevoia de tranzit de gaze către Turcia de-a lungul traseului Trans-Balcanic va dispărea.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: La sfârșitul anului 2019 expiră actualul contract pentru tranzitul de gaze rusești prin Ucraina.

În contextul construirii gazoducetelor alternative Nord Stream-2 și Turkish Stream, Federația Rusă intenționează să schimbe complet condițiile de tranzit prin Ucraina. În primul rând, volumele de tranzit, care au ajuns în prezent la peste 90 de miliarde de metri cub de gaz pe an, vor fi mult mai mici, majoritatea acestora urmând să treacă prin noile gazoducte. În al doilea rând, pentru volumele rămase, partea rusă întenționează să transfere responsabilitatea negocierilor cu Ucraina asupra consumatorilor europeni, respectiv Uniunii Europene.

O primă rundă de negocieri între Federația Rusă, Ucraina și Uniunea Europeană a avut loc la începutul anului, iar următoarea întâlnire este planificată pentru luna mai. Negocierile se anunță dificile, întrucât Ucraina nu este de acord cu noile condiții impuse de autoritățile de la Moscova.

 

Federația Rusă va opri tranzitul de gaze spre Balcani prin Ucraina

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE