28 august 2019

Sursa: bmpd.livejournal.com, renmilitaryblog.com

  Agenția Kryminform a anunțat, pe 26.08.2019, că Roscosmos, corporația de stat pentru activități spațiale, va aloca 1,8 miliarde de ruble pentru amenajarea centrelor de comunicații spațiale din Regiunile Moscova și Tver, precum și din Republica Crimeea. Această informație a fost preluată de pe portalul comenzilor de stat.

 

„Rețeaua terestră de complexe de conducere a aparatelor cosmice în cosmosul îndepărtat este destinată pentru asigurarea conducerii neîntrerupte și sigure, în benzile de frecvențe X și Ka, a aparatelor cosmice autohtone și internaționale în cosmosul îndepărtat pe traiectoriile de zbor spre Lună, Marte și alte corpuri cerești ale Sistemului solar, precum și pentru asigurarea desfășurării unor cercetări științifice fundamentale în cosmosul îndepăratat”, se arată în cerințele tehnice pentru efectuare lucrărilor de proiectare și dezvoltare.

 

În cadrul procesului de dezvoltare a structurii și sistemului de complexe terestre de conducere a aparatelor cosmice în cosmosul îndepărtat, în perioada 2018-2025 vor fi constituite trei centre pentru comunicații cosmice la distanță în punctele Medvezhie Ozera (Regiunea Moscova), Kaliazin (Regiunea Tver) și Shkolnoe (Raionul Simferopol, Crimeea). Punctele indicate sunt create pentru rețeaua de complexe terestre pentru controlul aparatelor cosmice în cosmosul îndepărtat (NKU DKA2025).

 

Pentru asigurarea conducerii zborurilor aparatelor cosmice de perspectivă, centrele de comunicații vor fi dotate cu complexe radiotehnice terestre unificate, cu sisteme de antene cu diametre de 32 și 12 metri (Jupiter-M-32, Jupiter-M-12). Pentru a asigura funcționarea unei conduceri de înaltă calitate și fiabile a aparatelor cosmice, este prevăzută crearea elementelor de bază ale complexelor radiotehnice terestre în banda Ka.

 

Prețul de pornire al contractului este de 1,821 de miliarde de ruble (aproximativ 27,4 miliarde USD), până în anul 2022. Plățile din cadrul contractului se vor face eșalonat, pentru anul 2019 fiind alocată suma de 245,1 milioane de ruble (3,7 milioane USD). Termenul de finalizare a lucrărilor este noiembrie 2025.

 

În localitatea Shkolnoe din Raionul Simferopol din Crimeea se află unul dintre cele mai importante centre de comunicații cu aparatele cosmice din perioada sovietică,  constituit în anul 1957, respective NIP-10 (Punctul de măsurare terestru numărul 10, Simferopol-28, UM 14109, Kucher), care a lucrat în subordinea Direcției Principale Mijloace Cosmice din cadrul Trupelor de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN).

 

Baza NIP-10 este reprezentată de radiotelescopul metric 32, THA-400, introdus în exploatare în anul 1962. De asemenea, la Shkolnoe se afla școala tinerilor specialiști a Direcției Principale Mijloace Cosmice și un batalion pentru deservirea pistei de aterizare de rezervă pentru aparatul cosmic Buian. După trecerea acestor unități militare în compunerea Forțelor Armate ale Ucrainei, în anul 1998, acestea au fost desființate. NIP-10 a fost predat sub controlul Agenției Naționale Cosmice a Ucrainei (NKAU), după care în 2002 a fost lichidat și devastat, cu toate că antena TNA-400 a supraviețuit până în prezent.

 

Federația Rusă va reface Centrul de comunicații spațiale din Crimeea 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE