12 octombrie 2019

Sursa: topwar.ru, remnmilitaryblog.com

  Ministrul de externe al Ucrainei, Vadim Pristaiko, a declarat, pe 11.10.2019, în cadrul unui interviu acordat postului Radio Libertatea, că navele militare ucrainene, care au fost reținute în noiembrie 2018 în Strâmtoarea Kerci, vor fi returnate, în scurt timp, statului ucrainean.

 

Acesta nu a menționat o dată exactă, dar a precizat că procesul de predare se află deja în fază finală și că de toate problemele tehnice legate de restituirea navelor se ocupă Comandamentul Forțelor Navale ale Ucrainei.

“Între Federația Rusă și Ucraina există comunicare, iar părțile se află în etapa finală a transferului navelor. Acestea, vor fi returnate în curând”, a declarat Pristaiko.

 

Șeful diplomației ucrainene, a menționat că autoritățile de la Kiev au informat deja Moscova despre disponibilitatea de a prelua navele reținute. Potrivit precizărilor sale, Ucraina va acorda o atenție deosebită stării în care vor fi returnate navele și dacă pe acestea există urme ale împușcăturilor navelor rusești și ale polițiștilor de frontieră.

 

“Suntem gata să preluăm aceste nave. Trebuie să ni se indice coordonatele locului în care se află acestea și momentul în care le putem ridica. Vrem să vedem în ce condiții ne vor fi predate aceste nave și dacă, de exemplu, pe ele au rămas urme ale împușcăturilor celor care au tras în navele noastre”, a adăugat ministrul.

 

De asemenea, potrivit ministrului de externe al Ucrainei, Kievul nu recunoaște că Moscova a respectat decizia Tribunalului Internațional al ONU pentru Dreptul Mării privind eliberarea marinarilor și navelor. Potrivit acestuia, Federația Rusă trebuia să elibereze navele și marinarii cu mult timp în urmă.

 

Anterior, comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Igor Voronchenko, a acuzat Federația Rusă că a înșelat Tribunalul Internațional pentru Dreptul Mării. Potrivit acestuia, partea rusă a furnizat tribunalului informația falsă că a înapoiat marinarii și navele în Ucraina. De fapt, acesta este convins, că Federația Rusă nu vrea să returneze navele, întrucât pe acestea sunt dovezi ale agresiunii asupra Ucrainei”.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Navele ucrainene Berdyansk, Nikopol și Yana Kapu au fost reținute, pe 25.11.2018, după ce polițiștii de frontieră ruși au deschis focul împotriva acestora, în zona Strâmtorii Kerci, apreciind că au încălcat granița de stat a Federației Ruse.

Acestea se află și în prezent în zona portului Kerci, după ce pe 07.09.2019 echipajele navelor au fost transferate în Ucraina, în cadrul unui schimb de deținuți ruso-ucraineni, după formula 35 la 35.

Încidentul din Strâmtoarea Kerci de la sfârșitul lunii noiembrie 2018 a acutizat tensiunile nu numai dintre Federația Rusă și Ucraina, ci și dintre Federația Rusă și Occident. Din această cauză, împotriva Federației Ruse au fost impuse sancțiuni suplimentare atât în SUA, cât și în cadrul UE.

Restituirea echipajelor și probabil și a navelor către partea ucraineană reprezintă un reviriment firav al relațiilor ruso-ucrainene, ca urmare a schimbării conducerii statului ucrainean. Între părți au loc negocieri și privind situația din Donbas, urmând ca în săptămânile viitoare să se realizeze o întâlnire la nivel înalt în formatul Normandia, respectiv între șefii de stat din Ucraina, Federația Rusă, Germania și Franța. În prezent, au loc ședințe ale unor grupuri de lucru, din cele patru state, care încearcă să ajungă la un acord de reglementare a situației.

 

Federația Rusă va returna Ucrainei cele trei nave reținute în Strâmtoarea Kerci în anul 2018

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE