11 martie 2020

Sursa: tass.ru

 Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 11.03.2020, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că, după ce vor fi efectuate câteva lansări de pe fregata Amiral Gorshkov, este planificată lansarea rachetei hipersonice Zircon de pe submarinul Severodvinsk, primul submarin Proiect 885, clasa Yasen.

 

“În cadrul testelor de stat ale complexului naval de rachete Zircon este planificată lansarea rachetei hipersonice din imersiune, de pe submarinul Severodvinsk”, a precizat sursa.

 

Potrivit declarațiilor acesteia, inițial s-a intenționat lansarea rachetei Zircon de pe noul submarin Kazan, Proiect 885M, clasa Yasen-M, însă planurile au fost modificate din cauza prelungirii programului de teste al acestuia.

 

Sursa nu a menționat o dată concretă pentru lansarea rachetei Zircon de pe submarinul Severodvinsk, dar a precizat că mai întâi vor mai fi efectuate încă trei sau patru lansări de pe fregata Amiral Gorshkov.

 

Prima lansare de pe o platformă navală a rachetei hipersonice Zircon a avut loc în luna ianurie a acestui an. Fregata Amiral Gorshkov a lansat o rachetă de acest tip din Marea Barents asupra unei ținte de coastă aflate la o distanță de peste 500 de kilometri.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Federația Rusă intenționează ca, într-o primă fază, să doteze cu noile rachete hipersonice Zircon crucișătoarele Amiral Nakhimov și Petru cel Mare, portavionul Amiral Kuznetsov, noile distrugătoare de tip Lider (Proiect 23560) și submarinele din clasele Yasen-M, Hasky și Antey. Ulterior, noile rachete vor putea fi întrebuințate de către toate platformele purtătoare de rachete de tip Kalibr, care dețin instalații universale de lansare de tip 3S14.

Submarinul K-560 Severodvinsk este primul și singurul submarin Proiect 885, aflat în dotarea Flotei de Nord din anul 2014. În continuarea seriei, se află în construcție noile submarine din cadrul Proiectului modernizat 885M. Primul dintre acestea, K-561 Kazan, a fost lansat la apă pe 31.03.2017 și se estimează că va fi livrat Flotei de Nord în luna octombrie 2020. Al doilea submarin, K-573 Novosibirsk a fost lansat la apă pe 25.12.2019 și va fi introdus în dotarea Flotei din Oceanul Pacific, probabil în luna decembrie 2020.

Alte patru submarine Proiect 885M, K-571 Krasnoyarsk, K-564 Arkhanghelsk, K-? Perm și K-? Ulyanovsk, se află în diverse stadii de construcție, fiind destinate Flotei de Nord (primul și al treilea) și Flotei din Oceanul Pacific (al doilea și al patrulea). Acestea vor fi livrate în perioada 2021-2024, într-un ritm de un submarine pe an.

Pentru alte două submarine au fost încheiate contractele și se pregătește începerea construcției acestora, planificată pentru luna mai 2020. În acest fel, Flota de Nord și Flota din Oceanul Pacific vor dispune fiecare de câte patru submarine noi Proiect 885M.

Federația Rusă va testa noua rachetă hipersonică Zircon de pe submarinul Severodvinsk

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE