Financial Times: Timoșenko se concentrează asupra alegătorilor mai în vârstă 

Sursa: ft.com, 112.international

 Candidatul la funcția de președinte Iulia Timoșenko are o reputație de politician cu o înaltă calificare în "supraviețuire" politică, scrie Financial Times.

 

"Ea este fața revoltei populare, este numită "prințesa gazului" pentru trecutul ei oligarhic în domeniul energetic, a fost încarcerată ca rival politic, este fost prim-ministru ucrainean. Cu toate acestea, dorința de schimbare a ucrainenilor, care s-au săturat de corupție și de un nivel de trai scăzut, poate amenința a treia, și eventual ultima, încercare de a deveni președinte al țării la alegerile din această lună", se precizează în articolul din Financial Times.

 

Timoșenko susține că experiența ei în negocierea cu Vladimir Putin o va ajuta să pună capăt războiului din estul Ucrainei, extinzând negocierile prin participarea Statelor Unite și Marii Britanii - chiar dacă relația ei din trecut cu președintele rus o face să fie încă ținta suspiciunilor ucrainene.

 

Dar, dacă anul trecut Timoșenko a condus în încrederea populației, acum situația a devenit complicată pentru ea. Apariția lui Volodymyr Zelensky, un actor în vârstă de 41 de ani fără experiență politică, i-a diminuat atât ei, cât și președintelui în exercițiu, Petro Poroșenko, șansele la primul loc.

 

Acum, în ajunul alegerilor din 31 martie, Zelensky s situează pe primul loc în sondaje. Creșterea popularității sale a lăsat-o pe Timoșenko singură în cu Poroșenko pentru cel de-al doilea loc la runda a doua a alegerilor, din 21 aprilie.

 

În căutarea ei de a recâștiga teren, Timoșenko a recurs la promisiuni populiste vizând alegătorii mai în vîrstă: reducerea la jumătate a prețurilor la gaze, creșterea pensiilor de trei ori și returnarea economiilor deponenților sovietici. Astfel de sloganuri au alertat investitorii, care se tem că acest lucru ar putea pune în pericol asistența financiară critică din partea FMI, pe care Poroșenko a promis să o susțină.

 

Încercarea de metamorfoză a Iuliei Timoșenko este ultima în lunga sa carieră. La sfârșitul anilor 1990, când fostul magnat al energiei a intrat în politică, ea vorbea doar limba rusă, dar sa transformat cu succes într-un reformator naționalist, pro-occidental, iar imaginea ei a fost completată de o coafură tipic ucraineană.

 

Declarațiile populiste au făcut-o vedeta revoluției portocalii din 2004, care a depășit victoria falsă a candidatului pro-rus Viktor Ianukovici. A îndeplinit două mandate de prim-ministru, dar după semnarea acordului cu Rusia din  2009, privind importul de gaze naturale, sprijinul popular a scăzut. 


Ianukovici sa întors la putere în 2010 și a condamnat-o la închisoare pentru o înțelegere vizând gazele naturale și l-a plătit pe consilierului politic american, Paul Manafort, care este condamnat acum ca parte a unei anchete privind amestecul Rusiei în alegerile americane, să facă un raport care să justifice arestarea ei. Timoșenko neagă corupția din trecut, ca fiind "propaganda lui Manafort". Ea nu a fost acuzată de Statele Unite când mentorul său, Pavlo Lazarenko, a fost închis în 2006 pentru spălarea a 114 milioane dolari.

 

Mulți observatori au crezut că atunci când nu a reușit să câștige alegerile după ce a fost eliberată din închisoare, în 2014, cariera sa a încetat.

 

Suporterii occidentali și investitorii din Ucraina cred că Timoșenko va trebui să aleagă între îndeplinirea promisiunilor sale populiste și reasigurarea FMI, de al cărui sprijin depinde  reforma sectorului public.

 

Retorica arzătoare a Iuliei Timoșenko nu mai face apel la mase, așa cum a fost acum zece ani. Sprijinul din vestul Ucrainei pentru Timoșenko a scăzut atât de mult încât asistenții săi au trebuit să-i aducă suporteri, astfel încât mitingurile să pară masive, a declarat un membru al partidului sub protecția anonimatului.

 

Mulțumim pentru încredere
23 martie 2019

   Exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic

 "Centru-2019"

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro