20 mai 2020

Sursa: tass.ru

 Pe 19 mai, agenția rusă de presă Tass a informat că Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va fi prima flotă rusă care va avea în înzestrare nava mică cisternă “Viceamiral Paromov”, Proiect 03182, construită pentru Forțele Navale ale Federației Ruse la Uzina de construcții navale Volga din Nizhny Novgorod. 

 

Aceasta poate naviga în condiții extreme și poate furniza combustibil pentru navele de luptă și navele de transport. Nava cisterna se poate angaja în operații de căutare - salvare, poate asigura remorcarea navelor aflate în dificultate și poate beneficia de sprijin aerian, întrucât are un helipad pentru Ka-27 în pupa. De asemenea, nava poate transporta mai multe drone pentru recunoaștere pe o rază de zeci sau sute de kilometri, în funcție de modelul UAV-ului. Experții ruși consideră că navele cisternă vor extinde capabilitățile flotei Mării Negre, scrie cotidianul Izvestia citat de Tass.

 

„Orice grupare de nave de luptă este însoțit de un remorcher și de o navă cisternă. Aceasta din urmă furnizează combustibil, ulei, piese de schimb și hrană. Navele cisternă Proiect 03182 sunt nave universale. Ele pot sprijini cu ușurință misiunile executate în prezent de două nave, pot stinge incendiul și pot participa la acțiunile de căutare și patrulare”, a declarat expertul Dmitry Boltenkov.

 

Fostul Șef de stat major al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiralul Valentin Selivanov, consideră că noile nave cisternă vor fi folosite intensiv în Marea Mediterană.

 

„În perioada sovietică, în Marea Mediterană erau patru nave cisternă care asigurau alimentarea navelor de luptă și a submarinelor diesel. Nu este întotdeauna posibilă obținerea combustibilului necesar într-un port străin. În plus, generatoarele electrice ale navelor sunt alimentate cu motorina sau păcurină. Există pericolul ca porturile străine să nu permită accesul navelor de război ruse. O navă cisternă este necesară în acest caz”, a declarat amiralul rus.

 

Navele Proiect 03182 pot funcționa la orice latitudine, inclusiv cele nordice. Acestea pot funcționa în mările arctice cu gheață de 0,6-0,8 metri grosime, adică pot naviga pe traseele din Marea Nordului și pot participa la expediții științifice arctice.

 

Nava cisterna este una din categoria mică, având 75 metri lungime, 15,4 metri lățime și un deplasament de 3.500 tone. Echipajul este constituit din  24 de marinari cărora li se mai pot alătura alte opt persoane.

 

Comentariu BSMAP: În prezent Forțele Navale ruse asigură formarea echipajului pentru Viceamiralul Paromov. Deși era planificat ca nava să se alăture FRMN în 2020, este posibilă o întârziere, iar “steagul Sfântului Andrei să fie arborat la începutul anului 2021”, după cum au declarat surse ale Ministerului Apărării.

În perioada 2014-2015, Ministerul rus al Apărării a comandat patru nave mici cisternă Proiect 03182. Primele două nave sunt construite în Nizhny Novgorod pentru FRMN. Celelalte două sunt în construcție la Vladivostok pentru Flota rusă din Pacific.

Foto: Zelenodolsk Design Bureau

 

 

 

 

 

 

Flota rusă din Marea Neagră este prima care primește nave Proiect 03182 

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE