19 septembrie 2019

Sursa: topwar.ru, remnmilitaryblog.com

  Potrivit publicației Forbes, introducerea în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse a rachetei hipersonice de perspectivă Zircon va asigura o anumită superioritate strategică față de flotele din SUA și Marea Britanie. Flota rusă va fi prima din lume care își va dota submarinele cu rachete hipersonice.

 

În comparație cu rachetele subsonice Kalibr, noile rachete au o viteză crescută și sunt capabile să lovească diverse ținte, rămânând invulnerabile la sistemele de apărare antiaeriană ale adversarului.

 

Publicația Forbes a informat că prima lansare a rachetei hipersonice Zircon este planificată pentru anul 2020 și va fi efectuată de pe noul submarin nuclear K-561 Kazan, în dotarea căruia se află deja rachete subsonice și supersonice. Gazeta a precizat că viteza rachetei Zircon va fi de opt Mach, deși anumiți experți apreciază că aceasta va fi chiar mai mare. În acest timp, rachetele de croazieră Tomahawk, aflate în dotarea submarinelor din SUA și Marea Britanie, vor avea o viteză de aproximativ 0,75 Mach.

 

În opinia autorului articolului, în urma operației din Siria, Forțele Navale ale Federației Ruse și-au schimbat doctrina privind întrebuințarea armelor de mare precizie, adăugând la obiectivele prioritare reprezentate de navele de suprafață și portavioanele adversarului și lovirea cu rachete a țintelor terestre. Expertul a făcut o prognoză, potrivit căreia, Federația Rusă va paria pe rachetele Zircon și, până în anul 2030, în compunerea Forțelor Navale se vor afla cel puțin opt submarine purtătoare de astfel de rachete, iar până în 2040, numărul lor va ajunge la 17.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Racheta hipersonică rusească Zircon va reprezenta o amenințare mult mai mare decât cea prezentată de revista Forbes, inclusiv pentru România.

Racheta va fi instalată nu numai pe submarinele rusești, ci și pe navele de suprafață. Aceasta va putea fi lansată de pe orice platformă navală dotată cu instalații universale de lansare a rachetelor Oniks sau Kalibr. Astfel, până la sfârșitul anului 2019, este planificată o lansare a rachetei Zircon de pe fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

Între țintele potențiale pentru noile rachete Zircon, specialiștii militari au menționat cinci locații de pe teritoriul SUA, care reprezintă centre de conducere și de luare a deciziei, între care și Pentagonul, precum și două obiective ale scutului antirachetă dislocate în România și Polonia.

Federația Rusă dispune în prezent, numai în Marea Neagră, de 13 platforme purtătoare de rachete Kalibr, care vor putea să lanseze și noile rachete Zircon.

Principalul avantaj al rachetei Zircon față de racheta Kalibr este reprezentat de viteza hipersonică a acesteia, care face imposibilă interceptarea de către mijloacele actuale de apărare antiaeriană și antirachetă.

 

Forbes: Racheta Zircon va asigura superioaritatea strategică a Rusiei față de SUA și Marea Britanie

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE