Surse: ria.ru, militarynews.ru, tvzvezda.ru,,remnmilitaryblog.com

  Agenția de presă rusă Interfax a informat, pe 04.11.2019, că militarii ruși au executat un exercițiu în Marea Mediterană, cu participarea unor nave de luptă, a aviației și a unui complex de rachete de coastă Bastion.

 

“În compunera grupării întrunite participante la exercițiu s-au aflat nave de luptă și auxiliare, inclusiv dragoare și vedete de luptă, aparținând Flotei din Marea Neagră și Flotei din Marea Baltică, avioane ale Forțelor Aerocosmice și un complex de rachete de coastă Bastion”, a declarat comandantul Comandamentului operativ din zona maritimă îndepărtată, căpitan rang I Serghei Tronev.

 

“În prezent, s-a încheiat faza activă a exercițiului. Au fost desfășurate activități de întrebuințare a armamentelor de rachete și artilerie. De asemenea, participanții la exercițiu au executat elemente de pază și protecție a navigației în zona de responsabilitate a Grupării navale operative a Forțelor Navale ale Federației Ruse. În timpul exercițiului au fost obținute rezultate pozitive”, a precizat Tronev.

 

“Forțele îndeplinesc misiuni de asigurare a securității navigației, de apărare antisubmarin, antiaeriană și antidiversiune, precum și de escortare a navelor individuale și a grupărilor navale sparținând Forțelor Navale ale altor state, aflate în partea de est a Mării Mediterane”, a spus Tronev.

 

Acesta a menționat că, pentru menținerea unui nivel corespunzător de pregătire pentru luptă, sunt desfășurate, permanent, misiuni de pregătire pentru luptă.

 

“Se desfășoară exerciții, trageri de luptă, atât separate, cât și în comun cu implicarea aviației, a Trupelor de Apărare de Coastă, cât și a navelor”, a declarat Tronev.

 

În dotarea militarilor ruși dislocați în Siria se află complexe de rachete de coastă Bastion. În prezent, astfel de complexe asigură apărarea Bazei Navale a Forțelor Navale ale Federației Ruse din portul Tartus.

 

Pe 15 noiembrie 2016, un astfel de complex dislocat în Siria a fost întrebuințat, pentru prima dată, de către militarii ruși pentru distrugerea unor ținte terestre. Atacurile cu rachete de croazieră ale acestuia au vizat distrugerea unor obiective ale grupării teroriste Stat islamic. Bătaia complexului, în cazul întrebuințării împotriva țintelor terestre, este de aproximativ 450 de kilometri.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Potrivit surselor deschise, la exercițiul desfășurat în estul Mării Mediterane, pe lângă complexul de rachete de coastă Bastion, au participat peste cinci nave de luptă și auxiliare, între care fregatele Amiral Makarov și Yaroslav Mudry ale Flotei din Marea Neagră și Flotei din Marea Baltică, un avion AWACS de tip A-50 și avioane de vânătoare Su-35S.

Forțele și mijloacele participante la exercițiu provin din Baza Aeriană – Hmeimim și Baza Navală – Tartus.

Federația Rusă dispune, permanent, în estul Mării Mediterane de o Grupare navală operativă, formată din 10-15 nave de luptă și auxiliare, de suprafață și submarine, care desfășoară misiuni pe principiul rotației. Gruparea se află în zona de responsabilitate a Flotei ruse din Marea Neagră, care asigură conducerea, dar și cele mai multe nave din compunerea acesteia. De asemenea, în cadrul grupării îndeplinesc misiuni nave ale Flotei din Marea Baltică, Flotei de Nord, Flotei din Oceanul Pacific și chiar și Flotilei din Marea Caspică, ale cărei nave de luptă nu ieșeau până de curând din acvatoriul acestei mări.

În baza unei solicitări a președintelui rus, Vladimir Putin, în cadrul grupării trebuie să se afle permanent, cel puțin o platformă purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Din momentul în care a fost făcută această solicitare, în Marea Mediterană, nu s-au aflat niciodată mai puțin de trei nave de suprafață și submarine dotate cu astfel de rachete.

În prezent în compunerea grupării se află trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, toate aparținând Flotei ruse din Marea Neagră. Este vorba despre fregata Amiral Makarov și submarinele Stary Oskol și Krasnodar. Alături de acestea, în estul Mării Mediterane, se mai află două fregate, Pytlivy și Yaroslav Mudry, aparținând Flotei din Marea Neagră și Flotei din Marea Baltică.

Căpitanul de rangul I Serghei Tronev, fost comandant al crucișătorului Moscova, îndeplinește în prezent funcția de șef de stat major al Diviziei 30 Nave de Suprafață – Sevastopol din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră. Acesta conduce, temporar, Gruparea navală operativă a Forțelor Navale ale Federației Ruse din Marea Mediterană.

Postul de televiziune Zvezda a prezentat un material video cu cadre din timpul exercițiului aero-naval executat în estul Mării Mediterane. Acesta poate fi vizualizat la adresa:

https://tvzvezda.ru/news/forces/content/2019114531-fuD9N.html.

Trebuie precizat și faptul că, pe 01.11.2019, nave și avioane rusești din zona Siriei au executat un atac masiv cu rachete asupra unor ținte terestre aflate pe teritoriul provinciei Idlib, singura regiune care nu este controlată de forțele guvernamentale siriene.

04 noiembrie 2019
Forțe și mijloace din Federația Rusă au executat un exercițiu aero-naval în estul Mării Mediterane

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE