04 iunie 2019

Sursa: mil.ru, militarynews.ru, tass.ru, remnmilitaryblo.com

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat, pe 04.06.2019, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat, de pe teritoriul Kazahstanului, o nouă lansare-test a unei noi rachete pentru Sistemul de Apărare Antirachetă (PRO).

 

“În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, un echipaj de luptă din cadrul Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă din cadrul Forțelor Aerocosmice a lansat, cu succes, o rachetă de interceptare”, se arată în comunicatul de presă.

 

După cum a precizat locțiitorul comandantului marii unități de apărare antirachetă din cadrul Forțelor Aerocosmice, colonel Vladimir Serghienko, noua rachetă a sistemului PRO, în urma unei serii de teste, și-a confirmat caracteristicile de bază și a îndeplinit cu succes misiunile, lovind ținta cu precizia necesară.

 

Reprezentanții Ministerului Apărării au informat că sistemul PRO aflat în exploatare este destinat pentru apărarea împotriva mijloacelor de atac aerocosmice.

 

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat deja o serie de teste ale noii rachete de interceptare în poligonul Sary-Shagan. Ultima dintre acestea a avut loc pe 01.12.2018. În acest poligon, au loc atât lansări ale unor rachete aflate în înzestrare, pentru confirmarea caracteristicilor, cât și lansări pentru testarea unor noi rachete cu rază scurtă de acțiune.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În poligonul Sary-Shagan din Kazahstan, are loc testarea rachetei modernizate de interceptare apropiată PRS-1M. Aceasta va intra în dotarea sistemului de apărare antirachetă al Regiunii Moscova A-135 “Amur”, pentru a înlocui racheta veche PRS-1 (53T6), care a fost testată pentru prima dată în anul 1979.

Lansările-test anterioare ale noii rachete au avut loc pe 24 noiembrie 2017, 12 februarie, 02 aprilie, 20 iulie, 30 august și 01 decembrie 2018.

Aproape toate informațiile privind racheta modernizată sunt ținute de către militari în cel mai strict secret. Din surse publice se cunoaște faptul că aceasta este capabilă să accelereze în aer până la o viteză impresionantă de patru kilometri pe secundă (14.500 de kilometri pe oră, deci este supersonică). Anterior, presa a informat că racheta PRS-1M va fi capabilă să intercepteze ogivele rachetelor balistice intercontinentale la o distanță de peste 100 de kilometri și la altitudini cuprinse între cinci și 50 de kilometri.

Produsul modernizat păstrează dimensiunile și greutatea originalului, ceea ce înseamnă că lungimea interceptorului va fi de 10-12 metri, diametrul de 1-1,5 metri, iar greutatea puțin peste 9,5 tone.

În ceea ce privește ogiva rachetei nu s-a aflat aproape nimic. Judecând după o înregistrare video prezentată în luna iulie 2018 de Ministerul Apărării, prototipul PRS-1M a lovit ținta cu o încărcătură explozivă sau explozivă cu fragmentație. În același timp, PRS-1 original este echipat cu o ogivă nucleară cu o capacitate de 10 kilotone.

Pe lângă rachetele de interceptare cu rază scurtă de acțiune, sistemul de apărare antirachetă al Federației Ruse a avut și interceptori cu rază lungă de acțiune 51T6 “Azov”, capabili să lovească ținte la o distanță de până la 670 de kilometri și la o altitudine de aproximativ 70 de kilometri, adică în spațiul apropiat. Cu toate acestea, conform datelor oficiale, au fost retrase din serviciu la jumătatea anilor 2000, la sfârșitul duratei lor de viață.

Sistemul de apărare antirachetă A-135 “Amur” a fost trecut în exploatare experimentală în anul 1990 și a intrat în serviciul de luptă cinci ani mai târziu. În prezent, acesta face parte din Divizia 9 Apărare Antirachetă a Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă și aparține Trupelor de Apărare Antiaeriană și Antirachetă ale Forțelor Aerocosmice. Sistemul a fost modernizat de mai multe ori. Cu toate acestea A-135 este învechit fizic și moral. În consecință, sistemul va fi înlocuit cu sistemul de perspectivă de nouă generație A-235. Se știe că acesta va avea bătaie mai mare și va fi mai precis, având în înzestrare rachete cu rază mare, medie și mică de acțiune. Este posibil ca acestea din urmă să fie chiar rachetele modernizate PRS-1M.

 

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au efectuat o nouă testare a unei rachete de interceptare

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE