25 noiembrie 2019

Sursa: militarynews.ru, remmnmilitaryblog.com

 Directorul generalal al companiei Tupolev, Aleksandr Koniukhov, a declarat, pe 25.11.2019, pentru agenția Interfax, că primul bombardier strategic profund modernizat de tip Tu-160M, construit de la zero, va fi predat Ministerului rus al Apărării în anul 2021.

 

“Am început deja construirea unui lot de avioane Tu-160M pentru Ministerul Apărării. Prima livrare, potrivit contractului, este planificată pentru sfârșitul anului 2021”, a precizat Koniukhov.

 

Anterior, ministrul economiei și comerțului, Denis Manturov, a declarat, în cadrul unui interviu acordat Interfax, că primul avion Tu-160M, denumit anterior Tu-160M2, construit de la zero, va începe testele la sfârșitul anului 2020.

 

Potrivit precizărilor acestuia, în paralel, se desfășoară și modernizarea profundă a avioanelor aflate în exploatare, la versiunea Tu-160M. Aceste lucrări vor fi încheiate în termenele convenite cu conducerea militară, a spus Manturov. Militarii intenționează să modernizeze toate cele 16 avioane strategice de tip Tu-160 aflate în dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

 

După cum s-a precizat anterior, la Întreprindera de aviație din Kazan, filială a companiei Tupolev, parte a Corporației Întrunite Constructoare de Avioane (OAK), după 10 ani de întrerupere, a fost reluată producerea bombardierelor strategice Tu-160, care fac parte din componenta aeriană a Triadei nucleare.

 

După aspectul exterior, noul avion nu va fi diferit de bombardierul de bază Tu-160, însă, posibilitățile de luptă ale acestuia vor fi crescute în mod semnificativ, inclusiv prin extinderea spectrului de armamente. În afară de aceasta, pentru aeronavele noi vor fi întrebuințate noile motoare de tip NK-32, care permit creșterea razei de acțiune a bombardierelor strategice cu 1.000 de kilometri.

 

Pe 25 ianuarie 2018, a fost încheiat un contract între Ministerul rus al Apărării și compania Tupolev pentru achiziționarea unui prim lot de 10 avioane de tip Tu-160M, pentru o sumă de 15 miliarde de ruble fiecare. Anterior, reprezentanții ministerului au informat despre intenția de achiziționare a 50 de avioane de acest tip.

 

Tu-160 este un bombardier strategic supersonic, cu geometria variabilă a aripilor, dezvoltat de Biroul de Construcții Tupolev în anii 1970-1980. Acesta este destinat pentru distrugerea cu arme nucleare și convenționale a obiectivelor celor mai importante din adâncimea dispozitivului adversarului. Datorită grației sale, în Federația Rusă avionul a fost denumit lebăda albă, iar în clasificare NATO Blackjack.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Contractul de achiziționare a celor 10 avioane de tip Tu-160M se va derula până în anul 2027. Planurile curente prevăd livrarea, până în 2023, a primelor patru avioane de acest tip.

În prezent, Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de 16 bombardiere strategice de tip Tu-160. Acestea sunt incluse în dotarea unui regiment de aviație al Diviziei 22 Aviație de Bombardament – Engels.

Probabil, cu noile bombardiere Tu-160M va fi formată încă o escadrilă a regimentului de aviație dislocat pe aerodromul din Engels (regiunea Saratov).

Împreună cu bombardierele strategice Tu-95MS, avioanele Tu-160 formează componenta aeriană a Forțelor Nucleare Strategice ale Federației Ruse. Acestea sunt dotate cu rachete de croazieră H-101 și H-102, cu ogive convenționale și nucleare.

Pentru prima dată în istoria Federației Ruse, bombardierele strategice rusești au fost întrebuințate împotriva militanților, în timpul operației militare din Siria.

Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse vor primi primul bombardier strategic Tu-160M în anul 2021

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE