01 octombrie 2019

Sursa: topwar.ru, remnilitaryblog.com

 Potrivit versiunii americane a revistei Forbes, care citează un important analist militar, Forțele Navale ale Federației Ruse vor fi primele care vor primi un sistem de arme hipersonice.

 

Rachetele hipersonice sunt cele a căror viteză variază între cinci și 10 Mach. În ultimii ani, acestea au fost considerate cele mai promițătoare sisteme de armament și continua să provoace un interes tot mai mare în întreaga lume. Federația Rusă și China sunt lideri în acest domeniu, iar partea rusă pare să se afle pe primul loc. Versiunea americană a revistei Forbes scrie că racheta hipersonică Zircon “poate fi întrebuințată pentru pentru executarea unor atacuri distructive împotriva țintelor terestre sau a grupărilor de luptă ale adversarului de pe mare (inclusiv portavioanele americane), eliminându-le în câteva minute”.

 

Expertul în domeniul maritime militar din SUA, N.I. Sutton, scrie în Forbes că prima lansare a rachetei care se presupune că va avea o viteză de opt Mach sau aproximativ 9.800 de kilometri pe oră, va avea loc de pe un submarin în cursul anului viitor. Testarea acesteia se va realiza de pe noul submarin Kazan-561. Sutton consideră că Federația Rusă este foarte avansată în tehnologia rachetelor hipersonice și că va fi prima care va folosi, cu succes, aceste arme.

 

Surse rusești susțin că altitudinea maximă de zbor a rachetei hipersonice Zircon va fi cuprinsă între 30 și 40 de kilometri. După ce a atins înălțimea de marș, Zircon poate plana direct asupra țintei sale. Puternicul radar SPY-1 de pe crucișătoarele și distrugătoarele americane poate detecta racheta rusească la o distanță de 192 de mile, ceea ce îi oferă mai puțin de două minute pentru a o detecta, urmări și distruge.

 

Pe de altă parte, dacă racheta Zircon va coborî într-un mod abrupt, ca și alte rachete de croazieră, și va zbura la joasă altitudine deasupra suprafeței apei, atunci aceasta nu va fi accesibilă pentru majoritatea sistemelor de apărare ale NATO. Se presupune că, în acest caz, o navă de suprafață va putea detecta racheta la o distanță de doar 34 de mile, adică puțin peste 50 km. În acest scenariu, ținta va avea mai puțin de douăzeci de secunde pentru a doborî mijlocul de atac. Este puțin probabil ca cei din conducerea navei aflate în defensivă să aibă suficient timp pentru a înțelege ce se întâmplă, iar despre lansarea unei rachete de interceptare nici nu poate fi vorba.

 

Ca măsuri de control, experții Forbes consideră că este necesară automatizarea sistemelor de protecție, precum și desfășurarea radarelor la altitudini înalte, de unde pot acoperi o suprafață mai mare. În același timp, dacă navele și avioanele civile se vor afla în zona presupusei distrugeri, acestea ar putea fi în pericol grav.

 

Americanii sunt neliniștiți în principal de două situații. Prima este reprezentată de faptul că Zircon va purta ogive nucleare. A doua constă în faptul că racheta va putea fi folosită pentru a efectua așa-numitele “atacuri de decapitare” împotriva Guvernului american, ceea ce îi va submina capacitatea de a riposta într-un război nuclear.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Într-o altă postare recentă, publicația americană a apreciat că introducerea în dotarea Forțelor Navale ale Federației Ruse a rachetei hipersonice de perspectivă Zircon va asigura o anumită superioritate strategică față de flotele din SUA și Marea Britanie.

Deși în ambele articole reprezentanții Forbes au informat că prima lansare a rachetei hipersonice Zircon este planificată pentru anul 2020, urmând să fie efectuată de pe noul submarin nuclear K-561 Kazan, până la sfârșitul anului 2019 este planificată o lansare a acesteia de pe fregata Amiral Gorshkov a Flotei de Nord.

Racheta hipersonică de croazieră Zircon sau 3M22 poate lovi atât ținte navale, cât și ținte terestre. Aceasta va putea fi întrebuințată și de instalațiile de lansare universale, care folosesc în prezent cele mai noi rachete antinavă de tip P-800 Onyx și Kalibr (3M54).

 

Forțele Navale ale Federației Ruse vor fi primele care vor întrebuința arme hipersonice

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE