15 iulie 2019

Sursa: iz.ru, remnmilitarynews.com

 În cadrul unui exercițiu desfășurat recent, Forțele Navale ale Federației Ruse au testat, în Marea Caspică, un sistem nou de conducere, cu elemente de inteligență artificială, în care, pentru prima dată, forte aeriene, terestre și navale au fost întrunite într-un sistem informațional unic. În regim de timp real, în sistem au fost încărcate date despre țintele descoperite și, în funcție de tipul acestora, comandanții au ales mijloacele de distrugere. De exemplu, obiectivele descoperite de infanteriștii marini, au fost distruse cu rachete de croazieră cu bazare navală de tip Kalibr și Yakhont. La manevre au participat 35 de nave de luptă și auxiliare, precum și aproximativ 1.500 de militari din cadrul Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC).

 

Pe timpul unei verificări inopinate a nivelului de pregătire pentru luptă, au fost implicate în exerciții fregata Tatarstan, navele mici purtătoare de rachete și artilerie AstrakhanGrad SvyiazhskUgliciVolgodonskMakhacikhala, dragoare, vedete de artilerie, precum și nave auxiliare. Pe teren au acționat peste 1.500 de militari din cadrul FRMC, inclusiv infanteria marină. Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au precizat pentru cotidianul Izvestia că verificarea a fost necesară pentru a stabili nivelul de pregătire al Forțelor Armate pentru îndeplinirea misiunilor de asigurare a securității militare în Regiunea Asia Centrală, unde se mențin amenințări grave, de natură teroristă.

 

Pentru prima dată, grupările navale și unitățile terestre ale FRMC au participat la manevre cu întrebuințarea unui sistem de cercetare și asalt pentru ducerea acțiunilor de luptă. Acesta include schimbul de informații între statele majore, mijloacele de distrugere și cercetași. În sistemul de foc au intrat navele de luptă, artileria (inclusiv artileria reactivă) și aviația. Împreună cu acestea, au lucrat infanteriștii marini și aparatele de zbor fără pilot ale flotilei, care au format sistemul de cercetare. Misiunile de luptă ale acestuia au constat în stabilirea coordonatelor țintelor ce urmau să fie distruse.

 

Întregul flux informațional a intrat în punctul de comandă, unde a fost analizat cu utilizarea unui sistem automatizat de conducere (ASU) pentru trupe și armamente, care include elemente de inteligență artificială. În regim de timp real, mijloacele electronice au făcut recomandări comandanților în ceea ce privește alegerea armamentelor necesare pentru distrugerea tehnicii și personalului unui adversar potențial.

 

Pentru a obține o imagine cât mai obiectivă a ceea ce se întâmplă în teatrul de operațiuni militare, ASU a cules și procesat informații de la camere video și radare, de la nave, avioane, drone, precum și de la infanteriștii marinii participanți la verificare.

 

În cadrul exercițiului din Marea Caspică, țintele au fost descoperite și identificate cu ajutorul dronelor infanteriștilor marini. Aceștia au descoperit adversarul convențional, cu întrebuințarea complexului de cercetare, conducere și comunicații Strelets. Acesta include un computer comprimat mic, cu baterii, emițătoare și alte dispozitive plasate într-o vestă de luptă specială a luptătorului. Complexul Strelets este extrem de ușor de utilizat. Este suficient ca, pe un dispozitiv mobil, un luptător să marcheze o țintă pe harta electronică și coordonatele acesteia, precum și parametrii săi. În regim de timp real, această informație este transmisă la statele majore, piloți, artilerie și nave.

 

Ca urmare, s-a decis lovirea adversarului convențional cu rachetele de croazieră Kalibr și Yakhont de pe navele mici purtătoare de rachete și de pe fregata Tatarstan. Rezultatele impactului loviturii au fost evaluate cu întrebuințarea dronelor, cu tehnică video performantă.

 

În cadrul exercițiului, lansările de rachete de croazieră s-au făcut în format electronic, dar acest lucru nu a împiedicat testarea și confirmarea eficienței sistemului de cercetare și asalt.

 

Intervalul de timp scurs de la detectarea țintelor și până la distrugerea acestora nu a fost precizat. Însă, s-a aflat că, în timpul exercițiului Trupelor Regiunii Militare Centru din sudul Munților Urali, acesta nu a depășit trei-patru minute. În plus, aici nu au fost întrebuințate armamente de înaltă precizie: adversarul convențional a fost distrus cu aruncătoare de mine, artilerie și artilerie reactivă, sisteme grele de aruncătoare de flăcări Solntsepek, bombardiere de front Su-24M și elicoptere.

 

“În prezent, astfel de sisteme se implementează și se testează în toate categoriile de Forțe Armate, de la Forțe Terestre la Forțe Navale”, a declarat pentru Izvestia redactorul-șef al jurnalului Arsenalul Patriei, Viktor Murakhovsky.

 

“Datorită tehnicii noi, se reduce în mod semnificativ timpul conducerii în luptă a trupelor. Descoperirea adversarului, adoptarea deciziei și întrebuințarea practică a armamentelor se produc în regim apropiat de timpul real. O astfel de intensitate a ducerii acțiunilor de luptă permite preluarea inițiativei pe câmpul de luptă și în spațiile maritime. Asta înseamnă să fii, în mod constant, înaintea adversarului, să-l pui în dezavantaj și, prin urmare, să-ți impui voința asupra lui”, a spus Murakhovsky.

 

Astfel, de exemplu, în Crimeea a fost desfășurat recent un sistem automatizat de conducere, integrat, unic al apărării antiaeriene. În acesta au fost incluse mijloacele de foc ale unităților de rachete antiaeriene, regimentul radiotehnic, forțe ale aviației și Flotei ruse din Marea Neagră, mijloacele de apărare antiaeriană de pe nave, precum și apărarea antiaeriană a marilor unități și unități de infanterie moto. Toate unitățile de forțe aeriene și apărare antiaeriană din peninsulă au fost asigurate integral cu categorii noi de armament, între care sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf și complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În perioada 24-28.06.2019, s-a desfășurat o  verificare inopinată a nivelului de pregătire pentru luptă al Trupelor din Regiunea Militară Centru, în cadrul căreia au fost executate peste 50 de exerciții, în peste 35 de poligoane.

Potrivit planului verificării inopinate, au fost trecute la un nivel ridicat de pregătire pentru luptă organele de conducere militară ale Regiunii Militare Centru, o parte din trupele și forțele Regiunilor Militare Sud și Est, mari unități ale Trupelor de Desant Aerian, Aviației Militare de Transport și Aviației cu rază lungă de acțiune. De asemenea, au fost implicate unele mari unități cu subordonare centrală.

La verificare au participat aproximativ 150.000 de militari și peste 20.000 de unități de armamente și tehnică militară. Între acestea s-au aflat 500 de aparate de zbor și 35 de nave de luptă și auxiliare.

Componenta navală a verificării a fost asigurată de Flotila rusă din Marea Caspică. În cadrul acesteia a fost efectuată testarea noului sistem de conducere cu elemente de inteligență artificială.

Trebuie subliniat faptul că anul 2019 este unul esențial pentru testarea noilor sisteme automatizate de conducere pentru toate categoriile de Forțe Armate din armata rusă. Inițial, în Crimeea a fost testat ASU pentru Forțele Aeriene, respectiv pentru Apărarea Antiaeriană. Ulterior, în Marea Caspică a fost testat ASU pentru Forțele Navale. În același timp, în anul 2019, a început constituirea unui sistem automatizat unic de conducere a trupelor la statul major al Armatei 6 arme întrunite din Sankt Petersburg, pentru Forțele Terestre. La trupe acesta a primit deja denumirea neoficială de “stat major al războiului stelelor”. Sistemul de o înaltă tehnologie permite conducerii să vadă acțiunile fiecărei subunități. Elemente separate ale acestuia au fost verificate în timpul unor exerciții, iar lucrul pentru integrarea sistemului va fi finalizat până la sfârșitul anului.

Forțele Navale ale Rusiei au testat un nou sistem de conducere, cu elemente de inteligență artificială

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE