21 iunie 2019

Sursa: bmpd.livejournal.com, remnmilitaryblog.com

 Mai multe surse din Federația Rusă au informat, pe 20.06.2019, că Ministerul rus al Apărării a luat decizia de a distruge fostul submarin ucrainean, Zaporozhie (U-001), Proiect 641, care a rămas în Crimeea din anul 2014. Acest lucru rezultă din anunțul făcut de Ministerul Apărării privind organizarea unei licitații pentru distrugerea mai multor nave.

 

Datele publicate pentru licitație arată intenția de lichidare a unui submarin Proiect 641, fără specificarea denumirii acestuia, însă, este cunoscut faptul că Federația Rusă nu dispune decât de un singur submarin de acest tip, respectiv submarinul ucrainean Zaporozhie.

 

După cum a declarat șeful Comitetului de Apărare și Securitate din cadrul Consiliului Federației, Viktor Bondarev, în acest fel, Federația Rusă ar putea primi o compensație financiară pentru asigurarea staționării sale în Crimeea.

 

Submarinul a fost produs la Șantierul naval al Amiralității din Leningrad, cu numărul de uzină 260, fiind lansat la apă pe 29.05.1970 și introdus în dotare pe 06.11.1970.

 

În timpul fostei URSS, submarinul a parcurs 13.000 de mile marine, efectuând 14 marșuri, din care unul în Cuba.

 

În anul 1997, în baza acordului de împărțire a Flotei din Marea Neagră între Federația Rusă și Ucraina, submarinul a revenit părții ucrainene. Pe 01.08.1997, pe submarin a fost arborat drapelul Forțelor Navale ale Ucrainei.

 

Pe timpul apartenenței acestuia la Ucraina, submarinul s-a aflat, timp de 22 de ani, în reparații.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: În urma integrării Peninsulei Crimeea în Federația Rusă, pe 22.03.2014, pe submarin a fost arborat drapelul Forțelor Navale rusești, acesta primind denumirea de B-435.

Submarinul a fost inclus în compunerea Brigăzii 4 Submarine – Novorossiysk, dar nu face parte din vederile conducerii FRMN pentru întrebuințare în viitor.

Deși, din punct de vedere operațional, Flota rusă din Marea Neagră ar avea nevoie de submarin, exploatarea și întreținerea acestuia ar fi foarte costisitoare.

În aceste condiții, reprezentanții ruși au luat decizia distrugerii acestuia.

Într-o situație similară se află și alte nave și avioane preluate în anul 2014 de la Forțele Armate ale Ucrainei.

 

Fostul submarin ucrainean, Zaporozhie, va fi distrus, la Sevastopol

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE