23 iunie 2020

Sursa: ria.ru

 Fostul șef al Statului Major Principal al Forțelor Navale ale Federației Ruse din perioada 1998-2005, amiralul Viktor Kravchenko, a declarat, pe 23.06.2020, pentru agenția de presă RIA Novosti, că nu este necesară formarea unei Flotile în Marea Azov, în cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN). Forțele și mijloacele FRMN sunt suficiente pentru neutralizarea oricărei posibile amenințări în zona sa de responsabilitate operativă, inclusiv din partea Forțelor Navale ale Ucrainei în Marea Azov.

 

Amiralul a comentat în acest fel informațiile din mass-media potrivit cărora, în replică la întărirea Forțelor Navale ale Ucrainei cu vedete americane de tip Mark VI, ar trebui ca Federația Rusă să ia în considerare posibilitatea înființării Flotilei din Marea Azov, în compunerea FRMN. Anterior, s-a anunțat că SUA au decis să vândă Ucrainei 16 vedete de patrulare Mark VI, dotate cu artilerie și rachete de tip AGM-176C Griffin B (Block II).

 

“În zona operativă de responsabilitate a FRMN se află Marea Neagră, Marea Azov și Marea Mediterană. Structura flotei a fost formată în așa fel încât aceasta să poată respinge amenințările de pe orice direcție din regiunile menționate. Marea Azov nu face excepție și constituirea în zonă a unor comandamente suplimentare nu ar avea sens, deoarece forțele sunt suficiente”, a spus Kravchenko.

 

Acesta a menționat că forțele Bazei Navale – Novorossiysk sunt destinate, între altele și pentru asigurarea securității în raionul Mării Azov, unde, la Temryuk, se află un punct de dislocare pentru navele FRMN.

 

Amiralul aprecizat, de asemenea, că, în raionul Mării Azov, sunt concentrate forțe puternice ale Serviciului de frontieră din cadrul FSB. În același timp, în caz de necesitate, este posibil transferul rapid pe căile interne a forțelor Flotilei din Marea Caspică.

 

“Însă, este puțin probabil să fie nevoie de acest lucru. Istoria conflictului cu Georgia din 2008 și provocarea vedetelor blindate ale marinei ucrainene în 2018 sugerează faptul că provocatorii nu au nicio șansă împotriva FRMN”, a declarat Kravchenko.

 

Primele vedete americane Mark VI ar putea fi incluse în compunerea Forțelor Navale ale Ucrainei încă din acest an, urmând ca întregul contract să fie onorat până în anul 2022. Valoarea contractului este de 600 de milioane de dolari. Această sumă include și pregătirea echipajelor ucrainene și asigurarea sprijinului tehnic.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Deși Ucraina intenționează să întrebuințeze vedetele de patrulare Mark VI pentru contracararea Federației Ruse în Marea Azov, acestea reprezintă o amenințare firavă pentru partea rusă, contribuind doar la extinderea așa-numitei flote de țânțari a statului ucrainean.

Federația Rusă poate răspunde cu ușurință la încercările Ucrainei de a forma o bază navală în Marea Azov, prin consolidarea punctului de dislocare de la Temryuk, aflat în subordinea Bazei Navale – Novorossiysk. Potrivit specialiștilor ruși, ar fi suficientă dislocarea la Temryuk a unor vedete rapide și a unor dragoare din compunerea FRMN, precum și aducerea în zona de litoral a unor sisteme de rachete și artilerie de coastă.

Aflate într-o stare precară, Forțele Navale ale Ucrainei vor avea dificultăți chiar și în formarea echipajelor celor 16 vedete achiziționate din SUA. Acest lucru este vizibil în ceea ce privește cele două vedete de tip Island primite de Ucraina în anul 2019 din Statele Unite. Acestea nu au fost operaționalizate încă, deși a trecut mai mult de o jumătate de an de la primirea lor.

De asemenea, încercările statului ucrainean de a-și dota Forțele Navale cu o serie de nave mici, primite în cadrul ajutorului militar acordat de SUA, arată și declinul în care se află industria constructoare de nave din Ucraina. În perioada sovietică, aceasta se afla la un nivel care îi permitea să construiască orice tip de navă. Trebuie remarcat faptul că, de exemplu, nava amiral a FRMN, crucișătorul purtător de rachete Moscova, Proiect 1164, clasa Slava, a fost construit la Șantierul Naval din Nikolaev.

 

FRMN poate respinge o eventuală amenințare în Marea Azov din partea Ucrainei

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE