08 iulie 2019

Ghe. Orjanu

 În perioada 18-21.06.2019, Armata 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană (în continuare Armata 4), care are în responsabilitate protecția aeriană a Regiunii Militare Sud a F.Ruse, a desfășurat un exercițiu de comandament și stat major cu trupe.

 

1. Date generale

Scopul principal al exercițiului a fost evaluarea nivelului de pregătire pentru luptă a componentei de aviație (trei divizii de aviație) și a celei de apărare antiaeriană (două divizii antiaeriene).

 

Precizăm că Armata 4 are trei componente principale, astfel:

- aviație (diviziile 1, 4 și 27), primele două în dislocate în partea continentală, iar ultima în Crimeea;

- apărare antiaeriană (diviziile 51 și 31) prima în partea continentală, iar a doua în Crimeea;

- elicoptere (brigada 15 și regimentele 55 și 487), toate dislocate în partea continentală.

 

  Scenariul exercițiului a avut ca elemente principale, scoaterea de sub bombardament a unităților de aviație de pe aerodromurile de bază simultan cu respingerea atacurilor aeriene și cu rachete de croazieră executate de un adversar convențional, regruparea aviației pe alte aerodromuri și executarea unei lovituri aeriene de răspuns.

 

La partea practică, cu trageri de luptă, au fost implicate:

-  minim 100 de aeronave (70 avioane și 30 elicoptere), care au decolat / aterizat de pe / pe 10 aerodromuri și au lovit ținte terestre / aeriene în cinci poligoane;

- sisteme de apărare antiaeriană de tipurile S-300 și Pantsir-S1, care au fost întrebuințate în poligonul Ashuluk din regiunea Astrahan.

 

Au mai fost notificate că au participat la exercițiu și unități de apărare antiaeriană din Crimeea înzestrate cu sisteme de rachete S-400, dar acestea nu au executat trageri de luptă, activitățile lor rezumându-se la marșuri, desfășurări pentru luptă și simulări electronice de achiziție, urmărire și lovire a țintelor aeriene.

 

Desigur, au participat, ca element foarte important, toate comenzile și statele majore ale marilor unități și unități din Armata 4.

 

2. Desfășurarea exercițiului

2.1. Faza inițială (manevra de apărare 18-19.06)

Alertarea forțelor

Pe 18.06, toate structurile Armatei 4 au fost alarmatem fiind trecute în stadiul „alertă de exercițiu”. În prealabil, cu o zi înainte, bombardiere de tip Su-24M ale unui regiment de aviație din Regiunea Volgograd au aterizat la Krymsk (Ținutul Krasnodar), la 650 km S-V de aerodromul de bază - Marinovka. Cel mai probabil, zborul a fost unul de recunoaștere, deoarece bombardierele au revenit în scurt timp pe aerodromul de bază din regiunea Volgograd.

 

Respingerea unui atac cu rachete de către sistemul de apărare antiaeriană

  Imediat după alarmare, toate punctele de conducere și comandă din sistemul de apărare antiaeriană al Armatei 4 au desfășurat, după un plan tactic unic, un exercițiu pe calculator, de respingere a unui atac cu rachete. Foarte probabil, în continuare, în scenariul exercițiului a fost prevăzută trecerea unor unități de rachete antiaeriene și  radiotehnice din pozițiile de luptă de bază în cele de rezervă, dar activități practice de redislocare au fost puse în aplicare doar în Crimeea și în Regiunea Rostov. Astfel, cel puțin două divizioane de rachete antiaeriene S-400 și subunități de radiolocație ale Diviziei 31 Apărare Antiaeriană - Sevastopol, au executat efectuat marșuri din pozițiile de luptă de bază în poziții de de exercițiu. De asemenea, Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene (înzestrare cu sisteme S-300) și subunități de radiolocație ale Regimentul 338 Radiotehnic, s-au pus într-un marș de peste 600 de km, din Rostov-pe-Don spre  poligonul Ashuluk / Regiunea Astrahan. Protecția antiaeriană apropiată a coloanelor pe timpul marșurilor a fost asigurată de subunități înzestrate cu sisteme antiaeriene de tip Pantsir-S1.

 

Reconfigurarea dispozitivului de luptă pentru efectuarea unei contralovituri

În aceeași zi (18.06), o escadrilă a Regimentului 960 Aviație Asalt - Primorsko-Akhtarsk (Ținutul Krasnodar), formată din 10 avioane tip Su-25SM3 a primit ordin de dislocare pe un alt aerodrom, în vederea îndeplinirii unor misiuni de luptă. Personalul de sprijin a efectuat un marș de 200 de km cu mijloacele auto.

 

Dejucarea tentativei de suprimare a apărării antiaeriene

În dimineața de 19.06, subunități de rachete antiaeriene (înzestrare cu sisteme S-300) și radiolocație, dislocate pe litoralul nord-estic al Mării Negre (în zona Novorosiisk) au simulat identificarea, urmărirea și distrugerea unui avion de luptă al unui adversar convențional, care a intrat în spațiul aerian al F.Ruse. Ulterior, subunitățile rusești și-au schimbat pozițiile de luptă, în scopul evitării unui nou atac. Probabil, conform scenariului exercițiului, aeronava inamică avea misiunea de suprimare a apărării antiaeriene ruse, ca element premergător al unei operații de bombardament cu aviația și rachetele de croazieră.

 

Scoaterea aviației de pe aerodromurile aflate sub atacuri aeriene și cu rachete de croazieră

La scurt timp după acțiunea de pe litoralul Mării Negre, adversarul convențional a executat un atac masiv cu aviația și rachetele de croazieră asupra mai multor aerodromuri. Unitățile de aviație și elicoptere supuse loviturilor s-au autoevacuat de pe aerodromuri, au respins atacul folosind mijloacele de luptă de la bordul aeronavelor (rachete aer-aer, tunuri de bord etc.), după care au aterizat pe alte aerodromuri.

 

Conform scenariului, au fost vizate de atacul inamic aerodromuri din regiunile Volgograd, Rostov și Ținutul Stavropol. Avioanele și elicoptere staționate pe acestea au fost redislocate în Ținutul Krasnodar și Crimeea.

 

Activități practice au fost executate de Regimentul 11 Aviație Mixtă (bombardament și cercetare) – Marinovka (Regiunea Volgograd). După scoaterea avioanelor de sub lovitură, s-a simulat respingerea atacului executat cu aviația și rachetele de croazieră, asupra aerodromului Marinovka. La acțiune au participat bombardierele Su-24M (12 aparate), și probabil aeronavele de cercetare Su-24MR (12 aparate). Precizăm că Su-24MR are armament redus comparativ cu Su-24M, constând în doar două rachete aer-aer R-60 sau R-73, utile însă în lupta aeriană. Bombardierele Su-24M au avut misiunea de a intercepta și distruge rachetele de croazieră, și de a angaja lupta cu gruparea de aviație adversă. Ulterior, după respingerea atacului, regimentul a fost redislocat pe aerodromul Krymsk din Ținutul Krasnodar.

 

2.2. Faza finală (manevra de contralovitură, 19-21.06)

Eliminarea capacităților antiaeriene și de luptă aeriană ale adversarului convențional

Pe 19.06, după regruparea pe alte aerodromuri, o grupare de aviație a Armatei 4 a executat o primă contralovitură aeriană pe mai multe direcții, urmărind distrugerea instalațiilor de apărare antiaeriană și aviația de vânătoare a adversarului convențional.

 

Partea practică a acțiunilor a fost executată în poligoane ale forțelor aeriene din Regiunea Astrahan, Ținutul Krasnodar și Crimeea.

 

În acest sens, un episod important al exercițiului a avut loc în poligonul Așuluk (Regiunea Astrahan), unde o grupare de aviație a atacat ținte terestre, semnificând poziții de tragere antiaeriene, puncte de comandă și coloane de tehnică. Detașamentul de lovire, care a decolat de la Krymsk, a fost compus din avioane de recunoaștere Su-24MR, bombardiere Su-24M (toate aparținând Regimentului 11 Aviație Mixtă – Marinovka) și avioane de vânătoare Su-30M2 din Regimentul 3 Aviație Vânătoare – Krymsk, în total la acțiune participând peste 30 de aeronave. În contrapartidă cu gruparea de aviație, a acționat Regimentul 1536 Rachete Antiaeriene, care după un marș de la Rostov-pe-Don, de peste 600 de km în 24 de ore, a avut misiunea să respingă atacul aerian.

 

Distrugerea țintelor din adâncimea operativ-tactică

Operația aeriană în dispozitivul tactic-operativ al inamicului s-a desfășurat în perioada 20-21.06 și a avut ca obiective lovirea sistemelor de rachete sol-sol, instalațiilor de artilerie, punctelor de comandă, aerodromurilor și a altor elemente importante.

 

O escadrilă de avioane Su-25SM3, din Regimentul 960 Aviație Asalt - Primorsko-Akhtarsk, a neutralizat (20.06) sisteme de rachete sol-sol și de artilerie, a căror poziție exactă nu era cunoscută, fiind nevoie de apropiere în secret, cercetare și ulterior distrugere de la mică distanță a țintelor cu rachete neghidate și tunurile de bord.

 

O misiune asemănătoare a fost executată (20.06) de două escadrile de elicoptere din Regimentul 487 Elicoptere – Budennovsk, care, în poligonul Arzgirsky (Ținutul Stavropol), a distrus diferite ținte la sol, imitând probabil puncte de comandă, centre de transmisiuni etc.

 

Țintele ale căror poziții au fost cunoscute cu precizie au fost neutralizate (20.06) în cadrul unei lovituri aeriene la scară mare executată cu peste 100 de avioane și elicoptere (Su-30SM, Su-27SM3, Su-34, Su-24M, Su-25SM, Mi-28N, Ka-52, Mi-35 și Mi-8AMTȘ), în patru poligoane din Ținutul Krasnodar și Crimeea. Cel mai probabil, în prima fază a loviturii au fost întrebuințate rachete de croazieră cu bătaie sub 300 de km, lansate de pe avioane. 

 

Pe 21.06, Regimentul 55 Elicoptere – Korenovsk a executat la rândul său un atac de amploare (probabil cu toată tehnica unității – în jur de 50 de elicoptere) asupra unui aerodrom.

 

Lovirea obiectivelor îndepărtate (21.06)

Ultimul episod al exercițiului a fost zborul deasupra Mării Negre, a două bombardiere strategice tip Tu-160, escortate de patru avioane de vânătoare Su-27SM. Foarte probabil, bombardierele au avut misiunea de a neutraliza țintele de importanță strategică, aflate la distanță mare de linia frontului (peste 300 de km). De asemenea, foarte probabil, cele două aeronave Tu-160 au simulat lansarea de rachete de croazieră Kh-101, care au o rază maximă de acțiune de 2500 – 2800 km.

 

 

3. Concluzii și aprecieri privind exercițiul și situația de securitate în regiunea Mării Negre

Armata 4 a mai executat exerciții de comandament și stat major cu trupe, dar  nu de această amploare. Precedentul, desfășurat în septembrie 2018, a numărat doar 50 de aeronave, de două ori mai puțin decât s-a înregistrat acum.

 

Tema exercițiului (Reacția Forțelor Aeriene la un bombardament masiv aerian și cu rachete) a fost adaptată la noile evoluții politico-militare din Europa, și anume încetarea previzibilă, la începutul lui august 2019, a Tratatului privind Forțele Nucleare Intermediare (INF). Eventuala aducere a forțelor NATO din Europa centrală și de est la paritate cu F.Rusă, combinată cu comportamentul tot mai asertiv al Moscovei aduce scenariul de confruntare jucat de Armata 4, din sfera posibilului în cea a probabilului.

 

Din punct de vedere tactic și tehnic, desfășurarea exercițiului s-a bazat pe faptul că o posibilă lovitură a NATO asupra trupelor ruse, va avea forma unui „atac masiv aerian și cu rachete” (în rusă МРАУ: „массированного ракетно-авиационного удара”). În opinia analiștilor militari ruși, NATO a practicat acest tip de lovitură și o rafinează în continuare, ceea ce reprezintă un pericol major pentru Forțele Armate ruse. Conform unui articol publicat în 2018 de site-ul de analiză politico-militară rusesc topwar.ru, МРАУ are scopul de a elimina la începutul conflictului, într-un timp foarte scurt, capacitățile de luptă foarte importante ale adversarului (aerodromuri, radare, instalații de rachete antiaeriene etc.). În același articol, se precizează că execuția unui МРАУ presupune în principal: câștigarea supremației în spațiul aerian, bruierea radioelectronică a mijloacelor de luptă, suprimarea apărării antiaeriene, acoperirea forțelor aeriene de atac.

 

Analizând desfășurarea exercițiului Armatei 4, se observă că după respingerea МРАУ, forțele ruse au contraatacat tot cu un МРАУ, de unde rezultă partea nevăzută a exercițiului și anume folosirea pe scară largă a sistemelor de cercetare, bruiaj și protecție electronică (război electronic = EW) dispuse pe aeronave sau la sol.

 

Dacă se privește în sens invers situația militară operativ-strategică, cu referire la capacitatea statelor NATO de a respinge un atac masiv cu rachetele și aviația (МРАУ), se poate aprecia că în Europa de Est mai este încă de recuperat comparativ cu F.Rusă, deși s-au luat unele măsuri de înzestrare foarte bune. Cea mai mare vulnerabilitate zonală va deveni sistemul de apărare antiaeriană al Turciei, dacă va fi operaționalizat cu sisteme rusești S-400.

 

Ca element de acțiuni în oglindă NATO-Rusia, se observă că exercițiul Armatei 4 s-a suprapus peste perioada finală a exercițiului multinațional  de nivel brigadă Saber Guardian (03-24.06) din Bulgaria, Ungaria și România, destinat creșterii interoperabilității între forțele NATO în operațiile de apărare.

 

Un ultim aspect interesant în legătură cu importanța Armatei 4, nu doar în zona Mării Negre, este implicarea la mai puțin de o săptămână după terminarea exercițiului, a peste 150 de avioane și elicoptere ale Armatei 4 în verificarea capacității de luptă a Regiunii Militare Centru din perioada 24-28.06.

 

După cum se observă, ritmul de pregătire în cadrul Forțelor Armate ruse s-a intensificat semnificativ, iar exercițiile au devenit tot mai ample și complexe. Dacă la această stare de spirit se adaugă misiunile de luptă și numeroasele activități operative, se poate aprecia că situația tinde către o limită, în care omul începe să greșească. Noi, aflați la flancul estic al Alianței, vom fi atrași, la rândul nostru în această spirală a tensiunii. Să sperăm că accidentul de pe submarinul rusesc soldat cu moartea a 14 ofițeri este doar rezultatul unei situații aproape imposibile, în care nu de puține ori sunt puși militarii, și nu o urmare a unei stări de oboseală sau stres.

*  *  *

În final, dar nu în ultimul rând, mulțumim prietenul nostru de la remnmilitaryblog.com, domnul Ionel Copcea, pentru activitatea laborioasă și perseverentă de documentare despre forțele armate, fără de care nu ar fi fost posibile multe dintre articolele noastre.

 

Tabel cu activitățile desfășurate în cadrul exercițiului de comandament și stat major al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană în perioada 18 - 21.06.2019, menționate de ministerul apărării al F.Ruse

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Imagine cu caracter simbolic
 F.Rusă: Arta războiului în viziunea generalilor ruși (operații ale Forțelor Aeriene în regiunea Mării Negre)

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE