Surse: tass.ru, remnmilitaryblog.com

  În cadrul unui interviu acordat agenției de presă TASS, directorul general al societății NPO Mashinostroyenia din Reutov (parte a corporației Armament tactic de rachete), Aleksandr Leonov, a declarat pe 28.05.2019, că au fost desfășurate activități de restaurare a complexului subteran de rachete de coastă Utes din Crimeea, având în vedere reechiparea acestuia cu rachete noi.

 

“Problema dotării în perspectivă a complexului cu noi modele de rachete este acum în curs de analiză”, a precizat Leonov.

 

Acesta a reamintit că restaurarea complexului a început în anul 2014 și, cu toate că au fost efectuate lucrări dificile, misiunea a fost îndeplinită cu succes și fără întârzieri.

 

“Lansările de rachete efectuate în urma lucrărilor de reparații și construcții au demonstrat pregătirea complexului pentru apărarea sectorului său din litoralul Peninsulei Crimeea”, a menționat Leonov.

 

Directorul general al societății NPO Mashinostroyenia a încheiat precizând că Utes este un armament teribil, care poate distruge navele de luptă ale adversarului la distanțe de până la 300 de kilometri.

 

“O singura rachetă lansată de complexul Utes este suficientă pentru a scoate din uz orice tip de navă, fie că vorbim de crucișătoare, fregate, nave de desant sau nave purtătoare de rachete”, a spus Aleksandr Leonov.

 

Complexul Utes a fost insatalat în Crimeea în perioada sovietică. Acesta este dotat cu rachete de croazieră antinavă P-35. După dizolvarea URSS și împărțirea Flotei din Marea Neagră, complexul Utes a rămas pe teritoriul Ucrainei. Ulterior, un divizion de rachete Utes a fost scos din uz, iar un divizion a fost conservat. Restaurarea divizionului conservat a început după integrarea Crimeii în Federația Rusă.

 

Comentariu remnmilitaryblog.com: Complexul Utes din Crimeea aparține Brigăzii 15 Rachete și Artilerie de Coastă – Sevastopol din cadrul Corpului 22 Armată – Simferopol al Trupelor de Apărare de Coastă ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN).

Brigada dispune de trei divizioane de rachete, respectiv două divizioane cu complexe mobile Bastion și Bal și un divizion cu complexul staționar Utes.

În prezent, complexul operativ-tactic Utes întrebuințează două tipuri de rachete de croazieră: P-35B și 3M44 Progress.

Ultimele lansări de rachete antinavă cu complexul Utes au fost efectate în luna aprilie 2019. Două rachete antinavă Progress, lansate de complexul de rachete de coastă, au fost distruse cu rachete antiaeriene Shtil de la bordul fregatei Amiral Makarov.

Divizionul de rachete de coastă Utes din cadrul FRMN, care este comandat de locotenent colonel Serghei Slesarev, execută trageri de luptă foarte rar. Acestea sunt foarte costisitoare și necesită un sprijin foarte serios, fiind nevoie de închiderea spațiului aerian și a acvatoriului maritim pe o suprafață de mai multe zeci de kilometri pătrați.

28 mai 2019
 F.Rusă: Complexul de rachete de coastă Utes din Crimeea va fi dotat cu noi rachete antinavă

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ACTIVITĂȚI CURENTE