05 august 2019

Sursa: tass.ru, remnmilitaryblog.com

 

     Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, pe 05.08.2019, că acțiunile SUA de retragere din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) pot să conducă la o cursă a înarmărilor, fără nicio restricție.

 

     “În pofida a tot ceea ce s-a întâmplat, ne bazăm totuși pe bunul simț, pe sentimentul de responsabilitate al colegilor americani și al aliaților lor, atât față de popoarele noastre, cât și față de întreaga comunitate internațională”, a spus Vladimir Putin.

 

    “Considerăm că acțiunile Statelor Unite, care au condus la eliminarea Tratatului privind interzicerea rachetelor cu rază scurtă și medie de acțiune, vor duce în mod inevitabil la o devalorizare, o zguduire a întregului cadru de securitate globală, inclusiv a Tratatului privind armamentele strategice ofensive și Tratatului de neproliferare nucleară”, a avertizat Putin. “Un astfel de scenariu va însemna reluarea unei curse a înarmărilor, fără nicio restricție”, a adăugat președintele.

 

     “Federația Rusă este constrânsă să afirme cu regret că retragerea unilaterală a SUA din Tratatul INF reprezintă distrugerea unuia dintre documentele fundamentale în domeniul controlului armelor, fapt ce a complicat grav situația din lume și a generat riscuri fundamentale pentru toți”, a declarat Putin. El a subliniat că responsabilitatea pentru cele întâmplate revine în întregime părții americane. “În loc de o discuție atentă asupra problemelor securității internaționale, Statele Unite au risipit pur și simplu mulți ani de eforturi menite să reducă probabilitatea unui conflict militar pe scară largă, inclusiv cu utilizarea armelor nucleare”, a remarcat liderul rus.

 

     Putin a anunțat, de asemenea, disponibilitatea Moscovei de a relua negocierile depline cu privire la stabilitatea și securitatea strategică, cu Washingtonul. “Pentru a evita haosul, în care nu există reguli, restricții și legi, este necesar să cântărim toate consecințele periculoase posibile și să începem un dialog serios și fără ambiguități”, este convins Putin. Federația Rusă consideră că este necesară, fără întârziere, reluarea negocierilor privind asigurarea stabilității și securității strategice. “Suntem pregătiți pentru acest lucru”, a adăugat președintele.

 

     Vladimir Putin a adăugat că Federația Rusă va fi nevoită să înceapă să dezvolte rachete cu rază scurtă și medie de acțiune, dacă va fi sigură că Statele Unite au început să producă astfel de arme. Acesta a subliniat însă că un astfel de demers va necesita timp. Cu toate acestea, a spus el, “înainte ca aceste sisteme să intre în dotarea armatei ruse, amenințările care apar pentru Federația Rusă în legătură cu retragerea SUA din Tratatul INF vor fi contracarate în mod eficent cu mijloacele existente în prezent: rachetele cu bazare aeriană H-101 și Kinzhal, rachetele bazate pe mare Kalibr, precum și complexele de perspectivă, inclusiv rachetele hipersonice precum Zircon”.

 

     În același timp, Putin a subliniat că Federația Rusă nu va fi prima care va disloca astfel de rachete și va reacționa doar decât dacă partea americană va lua măsuri similare. “Toate acțiunile noastre vor avea un caracter excepțional și vor include un răspuns în oglindă. Acest lucru se va aplica dezvoltării, producerii și dislocării de rachete terestre cu rază scurtă și medie de acțiune. Nu le vom amplasa în nicio regiune, până când acolo nu vor fi dislocate rachete de producție americană”, a subliniat Putin.

 

     Liderul rus a cerut Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe și Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse “să monitorizeze cu cea mai mare atenție, acțiunile Statelor Unite în dezvoltarea, producerea și dislocarea de rachete cu rază scurtă și medie de acțiune”. Președintele a justificat acest demers prin faptul că Federația Rusă nu poate ignora starea actuală de lucruri și să se mulțumească cu declarațiile pacifiste ale colegilor americani și aliaților acestora, care nu se susțin în realitate.

 

    Comentariu remnmilitaryblog.com: Declarațiile președintelui rus, Vladimir Putin reprezintă prima reacție oficială a acestuia după încetarea Tratatului INF pe 02.08.2019.

      Așa cum era de așteptat, Vladimir Putin a acuzat SUA pentru retragerea unilaterală din tratat și a precizat că Federația Rusă va reacționa doar în oglindă la măsurile întreprinse de partea americană.

    Cu toate acestea însă, încă din luna februarie 2019, când SUA și-au anunțat suspendarea participării la Tratatul INF, partea rusă a trecut la implementarea unor măsuri imediate, care să conducă la obținerea rapidă de rachete cu bazare terestră care au fost interzise până acum de tratat. Este vorba despre crearea unei versiuni terestre a instalației de lansare cu bazare navală a rachetelor de croazieră Kalibr și dezvoltarea unei rachete hipersonice cu bazare terestră, cu rază medie de acțiune.

     Ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, l-a asigurat pe șeful statului că măsurile propuse nu vor necesita alocări suplimentare de la buget și vor fi aplicate cu utilizarea resurselor aflate în prezent la dispoziție.

 

F.Rusă: Declarațiile președintelui Vladimir Putin în urma încetării Tratatului INF

Black Sea 

Military Activities Picture

https://psihologiepitesti.wordpress.com/

  1. ro

EVENIMENTE