06 august 2019

Sursa: mil.ru

 

     Structurile de apărare antiaeriană a teritoriului dislocate în Regiunea Militară (RM) Sud au desfășurat, pe 06.08.2019, un exercițiu complex de respingere a unui atac aerian executat de un inamic convențional, care a vizat două categorii de ținte - sistemele de apărare antiaeriană și aerodromurile aviației operativ-tactice.

 

     Operația de respingere a atacului aerian a constat în descoperirea țintelor, lovirea aeronavelor inamice la distanțe mari, angajarea luptei aeriene cu avioanele care au evitat loviturile, apărarea antiaeriană apropiată. Militarii ruși au întrebuințat stații radar moderne de tipurile Nebo, Kasta și Podlet, sisteme de apărare antiaeriană S-400, S-300 și Pantsir-S, iar în luptele aeriene – avioanele de vânătoare Su-30 și Su-27 aflate în serviciul de luptă.

     

     În rolul adversarului au acționat peste 30 de avioane (tipurile Su-30 - vânătoare și Su-34 - multirol) și elicoptere (tipurile Mi-8 și Mi-35), care au zburat fie la altitudini foarte mici, fie la altitudini foarte mari – peste 10.000 m. Aeronavele din grupările de atac au zburat în formațiuni strânse, au executat manevre acrobatice și au bruiat senzorii apărării antiaeriene.

              

     În perioada 6 – 16.08.2019, în Regiunea Militară Sud se desfășoară cel mai mare exercițiu de comandament și stat major cu trupe în dublă partidă, al aviației și apărării antiaeriene. În acțiunile de luptă sunt implicate peste 300 de avioane și elicoptere ale Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană (Armata 4), structuri operative de conducere inclusiv de la nivel de regiune militară, marile unități și unități de apărare antiaeriană ale armatelor de arme întrunite, apărării de coastă și aviației Flotei din Marea Neagră, precum și formațiuni de război electronic, comunicații și logistică.

            

     În poligoanele Așuluk și Kapustin Yar din regiunea Astrahan sunt dislocate cele două puncte de comandă ale grupărilor care acționează una împotriva celeilate – aviația și apărarea antiaeriană.

     

    Scenariul exercițiului prevede, în prima etapă, retragerea aviației de sub atacul aerian al adversarului, de pe aerodromurile din regiunile Kuban, Crimeea și Rostov, urmată de relocarea acesteia pe alte aerodromuri în regiunile Astrahan, Stavropol și Osetia de Nord.

     În a doua etapă, grupările de apărare antiaeriană și aviație vor respinge un atac inamic masiv cu rachetele și aviația.

   

    Activitățile practice vor avea loc în patru poligoane de aviație: Așuluk, Kapustin Yar, Marea Neagră, Marea Caspică. Vor fi întrebuințate cel puțin 300 de rachete sol-aer, peste 2500 de proiectile de artilerie antiaeriană și aproximativ 100 de rachete și bombe de aviație ghidate și neghidate.

     

     În regiunea Rostov, avioane de asalt tip Su-25 vor folosi un aerodrom cu pistă nebetonată, iar în regiunea Astrahan, un elicopter de transport Mi-26 va transporta pe un aerodrom de campanie o autocisternă cu combustibil, pentru alimentarea elicopterelor de atac.

     

     Comentariu BSMAP: Pe 31.07, ministerul apărării al F.Ruse a anunțat că la exercițiu vor participa peste 100 de aeronave, dar conform comunicatului de astăzi numărul acestora va fi triplat. Acest fapt ar trebui să constituie o îngrijorare pentru Ucraina, Georgia și statele NATO din regiune, deoarece aproape întreaga aviație de luptă a RM Sud se va afla în poziții necunoscute, din care poate lansa un atac de amploare.

 

     La redislocarea aviației, se adaugă exercițiul de comandament și stat major cu trupe al armatelor de arme întrunite 58 și 49 început pe 25.07 și care probabil se va încheia pe 09.08 (odată cu exercițiul NATO din Georgia – Agile Spirit 2019).

    

     Se mai poate menționa că, potrivit presei ucrainene, forțele armate ruse au interzis în Marea Neagră accesul în mai multe raioane, care însumează un sfert din suprafața M.Negre. Acest fapt semnifică trimiterea pe mare a aproape întregii Flote, pentru a asigura interzicerea accesului în aceste zone.

      

     În concluzie, se poate aprecia că majoritatea trupelor Regiunii Militare Sud se va afla pentru  aproape două săptămâni într-un dispozitiv de exercițiu asemănător unuia de luptă.

     

     Cu toate acestea, indicatorii politici de avertizare a declanșării unui conflict nu sunt la un nivel ridicat, care să constituie un motiv de îngrijorare. Pe de altă parte, F.Rusă, prin această desfășurare masivă de forțe, trimite un semnal că de acum încolo, odată cu încetarea Tratatului INF (02.08), regiunea Mării Negre va trebui să trăiască cu un sentiment de insecuritate mai pronunțat.

 

Imagine cu caracter simbolic
F.Rusă: Începerea celui mai mare exercițiu de până acum al forțelor aeriene ale Regiunii Militare Sud

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

ANALIZE & SINTEZE