15 martie 2019

Sursa: turkishnavy.net

 Pe 14.03.2019, submarinul modernizat, Krasnodar, calsa Kilo (Proiect 636.3) aparinând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) a traversat Strâmtoarea Bosfor spre sud.

 

Submarinul, unul dintre cele șase unități construite special pentru FRMN, a fost adus în Marea Neagră pe 07.08.2017. Acesta are în dotare lansatoare de torpile calibru 6.533 mm și are la bord o combinație de până la 18 torpile, rachete antinavă SS-N-27 și rachete de atac la sol Kalibr.

 

Deplasarea unui submarin prin strâmtorile turcești reprezintă un eveniment destul de rar, în principal datorită limitărilor impuse de Convenția de la Montreux. Potrivit Convenției, prin strâmtorile turcești au acces doar submarinele aparținând statelor riverane Mării Negre, iar acestea în anumite codiții.

 

Potrivit art. 12 din Convenție, statele riverane Mării Negre au dreptul să aducă prin strâmtori submarine construite sau achiziționate din afara Mării Negre, cu condiția să fi fost transmisă Turciei o notificare în acest sens.

 

Submarinele aparținând acestor state care urmează să fie reparate în docuri în afara Mării Negrevor au, de asemenea, dreptul de a trece prin strâmtorile, cu condiția ca Turcia să primească informații detaliate în această privință.

 

În ambele situații, submarinele trebuie să călătorească pe timp de zi și la suprafață.

 

Comentariu BSMAP: În baza condițiior impuse de Convenția de la Montreux, rezultă că submariul Krasnodar a ieșit din Marea Neagră pentru reparații, foarte probabil în baza de reparații din Tartus (Siria). Dacă acesta se va alătura celorlalte două submarine ,,Veliky Novgorod” și ,,Kolpino” aflate în Mediterană din 2017, în scopul unor operații militare, atunci aceasta va reprezenta o încălcare clară a Convenției. Evouția evenimentelor va confirma o ipoteză sau alta. 

 

F.Rusă: Submarinul rus Krasnodar a tranzitat Strâmtarea Bosfor

Black Sea 

Military Activities Picture

  1. ro

EVENIMENTE